Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturocid bez presedana

Srušite Sfingu i piramide iz Gize, naredio vođa ISIL-a Baghdadi

Sfinga
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
11.03.2015.
u 09:14

Abu Bakr al-Baghdadi pozvao je na uništenje egipatskih starina, a zahtjev je podržao i imam iz Kuvajta

Samo nekoliko dana nakon što su islamisti ISIL-a u sjevernom Iraku uništili stari asirski grad Dur Sharrukin, razbili ostatke prapovijesnog grada Hatre te buldožerima poravnali Nimrud nedaleko od Mosula, vođa ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi objavio je novi cilj. Treba uništiti piramide i Sfingu u Egiptu.

Divljaštvo bez granica

Kulturocid koji nad povijesnim blagom provode pripadnici ISIL-a moguće je usporediti još samo sa zbivanjima iz 2001. godine kada su talibani u Afganistanu potpuno uništili drevne skulpture Buda u Bamiyanu.

Uništavaju ostatke starih kultura koje su prije nekoliko tisuća godina bujale u dolinama Eufrata i Tigrisa, a razmjeri rušenja toliko su veliki da i UNESCO upozorava na katastrofu.

Što je najžalosnije, za ovakvo divljaštvo nema baš nikakvog razloga.

– Riječ je o čistoj, primitivnoj, plošnoj interpretaciji Kur’ana i vlastitom tumačenju vjere, ni o čemu drugom. Vjerski fundamentalizam toliko je jak da se islamistima ISIL-a čini kako je samo njihovo shvaćanje ispravno. A sve ono što nije u skladu s njihovim shvaćanjem treba uništiti – kaže analitičar dr. Žarko Puhovski. Na žalost, radikalni zahtjevi ISIL-a nerijetko padaju na plodno tlo i u ostalim arapskim zemljama, a ne samo na područjima Sirije i Iraka koje islamisti drže pod kontrolom. Poziv Al-Baghdadija na rušenje Sfinge i egipatskih piramida jučer je ponovio i kuvajtski klerik Ibrahim al-Kandari, i to s obrazloženjem da će se njihovim uništavanjem Egipćani prestati “klanjati slikama lažnih bogova”.

Egipatskim vlastima jasno je da su upravo piramide i Sfinga vrlo primamljiva meta islamistima. Još prije tri godine jedan od lokalnih imama izdao je poziv muslimanima da unište ova “mjesta svetogrđa”. Otad su piramide, ali i cijela Giza, pod izuzetno visokim osiguranjem koje nije uvijek vidljivo turistima. Osiguranje nije smanjeno ni u vrijeme dok je Egiptom vladalo Muslimansko bratstvo preko svog predsjednika Mursija, što nije nimalo čudno jer je to kulturno blago temelj egipatskog turizma koji godišnje, i u turbulentnim vremenima sukoba i revolucija, generira milijune dolara.

Zaštita iz zraka

I dok Egipat još može čuvati svoje starine, Irak nema taj luksuz. Stotine tamošnjih povijesnih nalazišta sada je na području koje kontroliraju islamisti i koje ništa ne priječi u rušilačkim pohodima. Upravo zbog toga iračka je vlada u ponedjeljak zatražila od međunarodne koalicije da pokuša zaštititi arheološka nalazišta iz zraka.

– Jedino područje iz kojega je moguće koliko-toliko prići ruševinama jest zračni prostor. Tražimo od saveznika da zračnim udarima odvrate islamiste od rušenja – zahtijevaju predstavnici vlade u Bagdadu, ne obrazlažući na koji je način to moguće postići. Jer zasigurno nije jednostavno raketama iz lovaca eliminirati islamiste a pri tome ne uništiti objekt koji bi piloti trebali štititi. Iako kulturocid nema stvarne svrhe, ipak ima velik učinak.

– Razaranjem povijesnog blaga ISIL izaziva šok u svijetu. Do sada su to radili ubojstvima ljudi, no sada ubijaju povijest – kaže dr. Puhovski.

>>Islamska država 'sravnila sa zemljom' drevni asirski grad

>>'Nismo mogli više gledati iz udobnih fotelja kako zlikovci ISIL-a ubijaju ljude'

Komentara 32

Avatar raco
raco
09:57 11.03.2015.

Srušili su jednog Sadama i Gadafija a sada ne mogu jedan ISIL, ma sramota.

BF
brkonja fra brkati
10:45 11.03.2015.

ISIL je udarna snaga globalnog cionizma i NWO,kojem je cilj uništenje svih religija i uspostava globalnog cionističkog kalifata,kojem bi na čelu bili Rothschildi i Rockfelleri,a ispod njih niže rangirane obitelji iz judeomasonske piramide zla.Amen !!

LA
Latz
09:28 11.03.2015.

ISIL treba izbrisati s lica zemlje jer uz ubijanje i ugnjetavanje i uništavaju baštinu čovječanstva ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije