Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Yolanda Álvarez

Španjolska dopisnica koju je Izrael optužio da radi za Hamas vratila se izvještavati u Gazu

Yolanda Alvarez
Foto: VL
1/2
08.08.2014.
u 11:45

Yolanda Álvarez se nekoliko dana javljala iz Jeruzalema, a jučer se pojavila u Gazi izvijestivši kako se 50.000 izraelskih vojnika nalazi na vratima Gaze, spremnih da ondje opet uđu nakon trodnevnog primirja

Dopisnica španjolske državne televizije Yolanda Álvarez, koju je Izrael optužio da je glasnogovornica Hamasa, vratila se izvještavati u Gazu gdje su nastavljeni sukobi nakon trodnevnog primirja.

Álvarez se nekoliko dana javljala iz Jeruzalema, a jučer se pojavila u Gazi izvijestivši kako se 50.000 izraelskih vojnika nalazi na vratima Gaze, spremnih da ondje opet uđu nakon trodnevnog primirja. Stotine španjolskih novinara izrazilo je potporu kolegici optuživši Izrael za pritisak na medije. 

Glasnogovornica izraelskog veleposlanstva u Madridu preko Facebook profila poručila je da se „od prvog dana Álvarez pretvorila u Hamasovu poštu za slanje poruka, podataka i brojeva“. Smeta joj što previše dramatično izvještava o ubijenoj djeci i civilima te koristi pridjeve koji pojačavaju doživljaj događanja, te da ne izvještava o raketama Hamasa. Građani Španjolske strahovali su da bi dopisnica mogla biti povučena nakon političkog pritiska. Sukobi su danas nastavljeni nakon što pregovori u Egiptu nisu približili stavove Izraela i Hamasa, na vlasti u Pojasu Gaze od 2007.

Hamas je tražio odlazak izraelskih vojnika iz Gaze, prekid blokade izlaza iz tog područja uvedene nakon što je ta stranka pobijedila na izborima 2006., oslobađanje političkih zatvorenika, među kojima 500 uhićenih u lipnju nakon otmice trojice izraelskih mladića i međunarodnu pomoć u izgradnji zgrada, škola, bolnica i druge infrastrukture koju su uništili Izraelci.

Izrael je odbio njihov zahtjev inzistiravši na potpunom razoružanju Gaze. Tijekom pregovora u Kairu, glavnom gradu Egipta, dvije strane se nisu susrele licem u lice. Nije bilo poznato niti točno mjesto razgovora koji su protekli u potpunoj tajnosti. Egipatski posrednici, uglavnom dužnosnici tajnih službi, prenosili su stavove suprotstavljenih strana. Hamas ne priznaje Izrael, a Izraelci tu organizaciju smatraju terorističkom i zato se pregovaralo putem posrednika a ne direktnih razgovora. Sjedinjene Države također ne žele direktno pregovarati s Hamasom jer se nalazi na njihovoj listi terorista. Za Palestince u Gazi, Hamas je oslobodilački pokret i legitimni predstavnik.

U pregovorima je posredovao bivši britanski premijer Tony Blair kao izaslanik za Bliski istok Ujedinjenih naroda, EU-a, SAD-a i Rusije. Dok je bio na vlasti bio je glavni američki saveznik u invaziji na Irak 2003. Među posrednicima je bio i američki izaslanik Frank Lowenstein. Palestince je predstavljalo 12 osoba od toga 4 člana Hamasa, od kojih su dvojica doputovala iz Gaze. Na čelu delegacije bio je Azzam al-Ahmed, predstavnik Organizacije za oslobođenje Palestine. U lipnju je uspostavljena palestinska vlada nacionalnog jedinstva čime su prestale podjele među Palestincima.

Na drugoj strani bili su Isaac Molcho, savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Yoram Cohen, direktor tajne službe i Amos Gilad dužnosnik ministarstva obrane. Nakon neuspješnih pregovora sukobi su jutros nastavljeni ispaljivanjem Hamasovih raketa i izraelskim zračnim udarima.

U proteklih mjesec dana Izraelci su ubili 1875 Palestinaca. Od toga je 1354 civila od čega 415 djece i 214 žena, priopćili su Ujedinjeni narodi. Istovremeno su ubijena 64 izraelska vojnika, dva izraelska i jedan tajlandski civil. 

>> Izrael: Španjolska dopisnica radi za Hamas; Španjolski mediji: Svi smo mi Hamas

Komentara 25

DI
dokazano.istinito
14:41 08.08.2014.

cilj cionizma i izraela je da sprijeci da istina dostize ljude, to njihovo prvoprolice, zato i ne zele da ljudi saznaju o njihovim zlocinima i ne zele da netko objavljuje istine

JO
jokitoki
14:45 08.08.2014.

zele da nastave ubijati dijecu a da to nitko ne sazna, vec su za kratko vrijeme ubijali njih 415

MG
mandoljina@gitara
11:49 08.08.2014.

Neka se pazi da je cionsiti ne eliminiraju.Oni su maheri za to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije