Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužbe

Izrael: Španjolska dopisnica radi za Hamas; Španjolski mediji: Svi smo mi Hamas

Yolanda Álvarez
Foto: VL
1/4
04.08.2014.
u 22:07

„Yolanda Álvarez se od prvog trenutka pretvorila u Hamasovu poštu za slanje poruka, brojeva, slika i podataka“, istaknula je glasnogovornica veleposlanstva Izraela u Madridu.

Veleposlanstvo Izraela u Španjolskoj optužilo je dopisnicu španjolske državne televizije za aktivizam u korist Hamasa, izvršivši politički pritisak za njeno micanje s mjesta izvjestiteljice iz Gaze. Stotine novinara diljem Španjolske zgražaju se nad tim činom podržavajući kolegicu čiji je nastavak rada u paklu Palestine neizvjestan.

Yolanda Álvarez se od prvog trenutka pretvorila u Hamasovu poštu za slanje poruka, brojeva, slika i podataka“, istaknula je Hamutal Rogel glasnogovornica veleposlanstva Izraela u Madridu.

„Za jedan javni medij nedopustivo je da se bavi aktivizmom i propagandom“, istaknula je Rogel preko svojeg Facebook profila. Smeta joj što su izvještaji dramatični, što koristi pridjeve koji pojačavaju doživljaj situacije ondje, što ne govori kako Hamasove rakete padaju na Izrael.

Okrvavljena djeca, plač roditelja...

U posljednja četiri tjedna Izraelci su ubili 1850 Palestinaca od čega preko 80 posto civila. Više od 9000 ranjenih ne može napustiti područje, a nedostaje im lijekova, hrane i vode. S druge strane ubijeno je 67 izraelskih vojnika i tri civila. Ubijanje palestinske djece, razaranje bolnica i škola izazvalo je bijes u Španjolskoj pa su tisuće građana diljem zemlje izašle na ulice pod zajedničkom parolom „Zaustavite genocid u Gazi“.

Izrael tvrdi da se borci Hamasa, na vlasti u Pojasu Gaze, kriju u bolnicama i školama. EU i SAD tu su organizaciju stavili na listu terorista. No dopisnica Álvarez ušla je u bolnicu gdje strani volonteri pred kamerama tvrde da se ondje nalaze jedino ranjeni, medicinsko osoblje i volonteri. Jedan mladi španjolski volonter ispričao je da bi bolnica bila sravnjena sa zemljom da se on, zajedno s još nekoliko stranaca, nije ondje zatekao.

Okrvavljena djeca, liječnici koji rade u nemogućim uvjetima i plač roditelja s mrtvom djecom u rukama, slike su koje je u središnji dnevnik slala Álvarez. „Ona radi u interesu Hamasa, ona je politička aktivistica“, tvrdi izraelska glasnogovornica. Novinarka joj je odgovorila: „Vaš aktivizam protiv našeg novinarstva“. Uprava španjolske državne televizije RTVE nije reagirala napomenuvši da je „to privatni stav izraelske glasnogovornice jer je poruka poslana preko društvene mreže“.

"Njeno povlačenje u Jeruzalem nepoštivanje je slobode medija“

No Yolanda Álvarez povučena je iz Gaze u Jeruzalem nekoliko sati prije objave izraelske kritike. Stanovnici Španjolske ogorčeni su. „Bojim se da će je sada maknuti zbog političkog pritiska na našu vladu“, kaže 33-godišnji učitelj Javier, stanovnik Madrida. Očekivao je večeras dopisnicu u Gazi, no ona se u središnjem dnevniku u 21 sat javila iz Jeruzalema. „Unatoč primirju Izrael je nastavio s napadima...“, izvijestila je.

Oporbeni socijalisti pozvali su španjolsku vladu „da brani nezavisnost i slobodu svih zaposlenih u medijima koji informiraju o masakru u Gazi“. „Yolanda Álvarez mora se ondje vratiti i nastaviti s izvještavanjem. Njeno povlačenje u Jeruzalem nepoštivanje je slobode medija“, poručuju socijalisti. Vlada desnog centra, u odličnim odnosima sa Sjedinjenim Državama, saveznikom Izraela, nije se oglasila. Ministar vanjskih poslova José García – Margallo poslao je pismo u Bruxelles u kojem traži hitnu intervneciju EU-a u Gazi. Stav EU-a je da Izrael ima pravo na samoobranu od Hamasovih raketa.

Foto: VLm

(Yolanda Álvarez)

Vijeće informativnog programa španjolske televizije stalo je u obranu novinarke: „Njen besprijekorni posao može služiti kao primjer kvalitetnog izvještavanja. Građani Španjolske imaju pravo znati kakve su posljedice napada izraelske vojske na Gazu“. Traže od uprave televizije i španjolske vlade odlučnu reakciju.

„Zbog optužbe da je aktivistica Hamasa, sigurnost naše novinarke je ugrožena“, napominje vijeće. Novinar katalonskih novina El Periódico, Joan Cañete Bayle, dopisnik u Jeruzalemu od 2002. do 2007. ogorčeno kaže: „Hamas nisu samo deseci ubijene djece, mrtvi civili i zapravo svi Palestinci. Hamas je i Yolanda Álvarez. To su isto tako španjolski mediji. I oni međunarodni, također. I Ujedinjeni narodi su Hamas. Sve su to antisemiti“.

„Napad kakav je doživjela Álvarez nije poseban slučaj. Mnogi veliki španjolski novinari optuženi su za antisemitizam samo zato što su izvještavali o onome što Izrael radi, a ne o onome što su im govorili“, ističe.

Španjolski ogranak Reportera bez granica, nevladine organizacije sa sjedištem u Parizu koja zagovara slobodu medija, poručio je Izraelu: „Prestanite koristiti diplomate kao agente za pritisak i propagandu“. Dopredsjednica ogranka Macu de la Cruz ističe da se izraelska veleposlanstva često služe ovakvim pritiskom. „Yolanda dobrodošla u izraelsku kuću slavnih“, napisao je Bayle u El Periódicu.

Dopisnica Álvarez poručila je preko svog Twitter profila: „Hvala na potpori no vijest nisam ja. Vijest su žrtve jednog neravnopravnog rata koji ne prestaje“.

>> ‘Nisam se kupao već dva tjedna – litra vode u Gazi košta pet dolara’

Komentara 55

DU
Deleted user
22:51 04.08.2014.

zidovi su prevrsili svaku mjeru palestincima treba dati drzavu sto prije ovo sto rade zidovi jednako je onome sto je hitler radio zidovima....genocid!

Avatar petrolio
petrolio
22:23 04.08.2014.

ne znam kako izraelci misle da svijet neće vidjeti njihovu represiju (da ne upotrijebim mnooogo težu riječ) nad palestincima u ovo doba masovnog interneta?!? sramota je da se nekadašnji "narod žrtva" pretvorio u tiranina!

SE
sestrićna
22:39 04.08.2014.

bravo za novinarku..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije