Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dolar stiže euro

Slabi euro jača njemačke dionice, ostatku Europe utjeha su turisti iz SAD-a

Mario Draghi
Foto: Reuters/PIXSELL
17.03.2015.
u 08:11

Mario Draghi pokrenuo oporavak eurozone slabljenjem eura

Njemački burzovni indeks DAX, a samim tim i vrijednost njemačkih kompanija, u ovoj su godini poraslli za petinu, a u odnosu na stanje iz listopada prošle godine čak za trećinu. DAX je jučer bio zvijezda dana u svijetu financija jer mu je indeks porastao nepunih 2 posto i prvi put u povijesti preskočio 12.000 bodova. U isto vrijeme hrvatski je Crobex i jučer bio u crvenom, a kad se gleda razdoblje od šest mjeseci, dionice hrvatskih tvrtki izgubile su na vrijednosti 2,5 posto!

Uzlet dionica

Burzovni su indeksi u pravilu pokazatelji trenutačne snage neke ekonomije, ali i smjera u kojemu će se gospodarstvo kretati u idućem razdoblju. Njemačke tvrtke nisu u tako kratkom roku povećale dobit za petinu ili trećinu, ali ulagači očekuju da će one najbolje profitirati u globalnim procesima. Koliko su zbivanja turbulentna vidi se po tome što su potkraj prošle godine njemački analitičari najavljivali da će 2015. biti "dobra" za njemačke kompanije, računajući da će glavni burzovni indeks do kraja godine dostići 11.000 bodova.

DAX je već jučer premašio 12.000 bodova, a u ovome je mjesecu dobio na vrijednosti oko šest posto. Nagli uzlet njemačkih, a na nešto nižim razinama i dionica ostalih europskih kompanija uslijedio je nakon dodatnog ubrizgavanja eura u europski financijski krvotok. Novac koji banke dobivaju nakon prodaje državnih obveznica u prvom se naletu usmjerio na burze, no cijeli taj manevar Europske središnje banke i Marija Draghija imat će smisla i opravdanja ako kapital završi u privatnom sektoru i novim investicijama. Nagli priljev eura srušio je njegovu vrijednost prema dolaru te mu je cijena jučer došla na 1,05 dolara za jedan euro, najniže u zadnjih 12 godina.

Uskoro 1:1

Dolar je posljednjih šest mjeseci ojačao za četvrtinu, no to što je dobro za valutu ne mora biti dobro za cijelo gospodarstvo jer se veliki valutni pomaci uvijek prelijevaju na zaradu kompanija. Američke burze gube dah jer se procjenjuje da će im europske tvrtke oteti dio tržišta. Godinama poslije SAD-a i eurozona poboljšava konkurentnost slabljenjem valute pa je napokon i Europa postala jeftina destinacija za Amerikance. Sve do prije godinu dana bilo je obrnuto. Očekuje se da će šefica FED-a Janet Yellen ovaj tjedan potvrditi najave o početku podizanja kamatnih stopa na ljeto ili u ranu jesen, što će ići u prilog daljnjeg jačanja dolara. Analitičari Admiral Marketsa tako ističu da će američki dolar do kraja godine vrlo vjerojatno postati jači od eura.

Preneseno na domaći teren, za jedan dolar danas treba izdvojiti 7,25 kuna, dok je 2008. dolar vrijedio samo 4,9 kuna. Ako ga je netko tada kupio i čekao, zaradio je 45 posto, no tko je dolar kupio 2001. ili 2002., još nije pokrio izgubljeno. Trenutačno su u prednosti oni koji izvoze u Ameriku, što se ne bi moglo reći za uvoznike iz te zemlje, kojih u Hrvatskoj ipak nema previše. No, dolar kao prva svjetska valuta obračunsko je sredstvo plaćanja nafte i naftnih derivata pa će SAD preko petrodolara pokušati nadoknaditi dio izgubljene konkurentnosti.

>>Britanska funta najjača u zadnjih sedam godina

>>Do kraja godine euro će pasti na 1,1 u odnosu na dolar

Komentara 21

BF
brkonja fra brkati
08:42 17.03.2015.

Jedno pitanje u svezi ove teme ? Zašto guverner ECB nikako ne može biti nežidov ?? Draghi je treći po redu i on je Židov cionist,inače jedan od bivših direktora zloglasne Goldman&Sachs. A igre sa tečajevima i manipulacije,sasvim su tipični za te kriminalce,koji time rade isključivo u svoju korist,a na štetu svih ostalih.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
13:14 17.03.2015.

Pazljivi promatraci koji citaju izmedju redova zapadnu propagandu primjecuju da su se tri glavne zapadne valute skoro izjednacile 1 : 1: 1 (Americki dolar, Euro i Svicarski franak). Pametnima je jasno sto se dogadja.

R0
R00kie
08:40 17.03.2015.

prestanite obmankivati narod...njemacke dionice rastu jer im slabi euro povecava izvoz i zaradu a ne zbog neceg nedokucivog. tko ima industriju ima i zarade, a tko se bavi satorasima ima nezaposlenost i HDZ!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije