Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Predstavite legitimne dokaze'

SAD upozorile Tursku zbog insinuacija o uključenosti u udar

john kerry
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
17.07.2016.
u 11:22

Američki državni tajnik John Kerry oglasio se s tim u vezi nakon što je turski ministar rada izrazio određene sugestije o tome da SAD stoji iza propalog pokušaja udara.

Sjedinjene Države upozorile su Tursku zbog "javnih insinuacija" o američkoj uključenosti u pokušaj vojnog udara ističući da su takve tvrdnje "potpuno netočne i štetne" po njihove odnose. 

Kako prenosi BBC, američki državni tajnik John Kerry oglasio se s tim u vezi nakon što je turski ministar rada izrazio određene sugestije o tome da SAD stoji iza propalog pokušaja udara. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Sjedinjene Države da izruče Turskoj klerika Fethullaha Gulena koji se već niz godina nalazi u toj zemlji, a kojega je Erdogan označio kao onoga koji stoji iza pokušaja udara. Gulen je to ubrzo opovrgnuo navodeći da je on protiv nedemokratskih metoda smjene vlasti. Govoreći iz svog doma u Pensilvaniji on je kazao da je kao "osoba koja je trpjela pod nekoliko vojnih udara tijekom posljednjih pet desetljeća osobito povrijeđen optužbama da ima bilo kakve veze s takvim pokušajem".

Pokušaj udara dogodio se u petak navečer kada je frakcija u turskoj vojsci preuzela kontrolu nad mostovima u Istanbulu te napala zgradu parlamenta u Ankari. Prema navodima turske vlade, 161 civil i pripadnik policije te 104 sudionika urote ubijena su u sukobima, dok je 1.440 ljudi ranjeno. Skoro 3.000 vojnika je zatočeno, a 2.700 sudaca otpušteno s dužnosti u subotu u nastojanju vlade da osigura vlast. 

Erdogan je argumentirajući zahtjev za izručenjem kazao SAD-u, savezniku Turske u NATO-u, da nikada nije odbio američke zahtjeve za izručenjem "terorista". "Ako smo strateški partneri tada biste trebali odgovoriti na naš zahtjev, kazao je Erdogan u subotu navečer tijekom televizijski prenošenog govora. Kerry, koji se nalazi u Luksemburgu, odgovorio je na to da SAD prihvaća činjenicu da "će se oko Gulena postavljati pitanja". Američki državni tajnik kazao je  kako Turska mora predstaviti "legitimne dokaze" vezane uz svoje tvrdnje koje će SAD potom razmotriti. 

>>Ključni trenuci: Mobitel i oporba spasili Erdoğana

>>Ministar Kovač: Podržavamo demokratski izabranu vlast u Turskoj

Ključne riječi

Komentara 26

PA
Pape5
12:53 17.07.2016.

Kerry, nisu li dovoljan dokaz genocidom istrijebljeni Indijanci, Irak, Afganistan, Sirija, Libija...treba li dalje?

RM
rmd3
14:27 17.07.2016.

Da insinuacije su isto da ste vi odgovorni za Vijetnam,Afganistan,Libiju,Irak,Siriju za izbjeglice itd... Amer moderan terorista.Ko nije s njima tamo huškaju i plaćaju teroristicke organizacije da ubijaju za njih.Fuj

RA
Rangostar
14:42 17.07.2016.

Eto,postoje dokazi o Amerčkoj umješanosti u Ukrainski puč ili je to onaj Januković sam sebi namjestio. Moglo bi se tu još dodat,Panama,Nikaragva,Čile itd,itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije