Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNI UDAR

Povratak sekularne Ataturkove Turske težak je udarac islamistima i put za mir na Bliskom istoku

Turska, vojnici
Foto: REUTERS/Murad Sezer
16.07.2016.
u 08:00

Možda je samo koincidencija kako je turska vojska izvela puč samo 24 sata nakon pokolja u Nici. A možda i nije

Ma koliko pojam vojnog udara bio suprotan demokraciji, vojni udar u Turskoj možda je najvažniji korak prema stabilizaciji stanja na Bliskom istoku, ali i sprječavanju novih terorističkih napada na području Europe.

Turska vojska već desetljećima ima ulogu čuvanja ne samo vanjskih granica države već i sekularizma, a sinoćnji vojni udar šesti je po redu kojega je turska vojska izvela od 1960. godine. Svaki put njegov je cilj bilo "vraćanje na pravi kurs".

Erdogan je pretvorio Tursku u gospodarsku silu, ali ju je i preveo iz čistog sekularizma u zemlju u kojoj religija ima ključnu ulogu. Poništen je niz zakona donesenih još u Ataturkovo doba, ali je i smislu demokracije načinjen ogroman korak nazad. Zatvoren je niz novinskih redakcija koje nisu bile po volji Erdoganu, jedinom stvarnom gospodaru Turske.

Iako je Turska nominalno saveznik zapada i članica NATO saveza, današnjeg ISIL-a ne bi bilo da nije bilo Erdogana. Turska obavještajna služba dostavljala je islamistima u Siriji oružje, preko Turske se odvija i krijumčarenje ISIL-ove nafte, Turska je islamistima držala i bokove u sukobu sa Kurdima ali i službenom sirijskom vojskom. Istanbul je čvorište kojim radikalizirani islamisti iz Europe putuju prema Siriji. Upravo je Erdogan gotovo pokrenuo novi globalni rat srušivši ruski vojni zrakoplov.

Možda je samo koincidencija kako je turska vojska izvela puč samo 24 sata nakon pokolja u Nici. A možda i nije. Nemoguće je reći jesu li turski generali sami odlučili da je vrijeme Erdoganu reći dosta, ili su to učinili dobivši signal izvana.

Jasno je kako od sinoć više ništa neće na geopolitičkoj areni biti isto. Ili će Turska, ukoliko Erdogan ostane na vlasti, otklizati u ekstremnu islamsku državu, ili će se, pod novom, vojnom vlasti, vratiti u okvire sekularne države kakvom ju je stvorio Kemal Ataturk.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
10:57 16.07.2016.

Kakav povratak sekularizma, pripremite se za još više Erdoganovog širenja vehabijskog utjecaja.

FO
ForeignLegion1987
12:22 16.07.2016.

jedini ....pravi predsjednik ,,,bolesnog i samozvanog.... isila,,,jer erdogan

Avatar jumanji
jumanji
10:05 16.07.2016.

erdogan je za tursku politiku smrt

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije