Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ PUCANJA

Rusija i NATO će se i dalje samo mjerkati

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
11.01.2015.
u 07:50

Moskva nema izbora do razgibavati mišiće i pokazivati zube bez izazivanja stvarnih sukoba

Najvjerojatniji je scenarij da će se i dalje nastaviti bliski susreti na nebu i pod morem (75 %)

U posljednjih nekoliko mjeseci bliski susreti ruskih zrakoplova s lovcima zemalja NATO saveza toliko su učestali da bi površni promatrač zaključio kako je hladni rat u najžešćoj fazi. Slično je i sa susretima ispod mora, jer ruske podmornice sve češće zalaze u međunarodne vode. Ali i teritorijalne vode drugih zemalja poput nedavnog slučaja kada je Švedska danima bezuspješno lovila rusku podmornicu u svojim fjordovima.

Ruska prisutnost na Atlantiku i uz obale zemalja zapadne Europe sve je češća, paralelno s podizanjem napetosti i međusobnim uvođenjem sankcija. Ruska plovila u toplim morima znak su i simbol nove, ponovo jake Rusije koja je u svakom pogledu ponovo svjetska velesila. Koliko gospodarskom, toliko i vojnom. Upravo je zato prilikom analize događanja u prošloj godini zaključeno da je najizgledniji scenarij da će se ti “hladnoratovski susreti” ispod mora i u zraku nastaviti i ove godine. Najmanje 75 posto vjerojatnosti odnosi se upravo na takav razvoj događaja, bez obzira na to u kakvim gospodarskim prilikama Rusija bila i koliko novca za obranu imala na raspolaganju.

NATO je u novoj ruskoj vojnoj doktrini označen kao glavni neprijatelj, a Moskva nema izbora do razgibavati mišiće i pokazivati zube bez izazivanja stvarnih sukoba. A bliskim i brzim letovima svojih strateških bombardera uz obale Velike Britanije, Kanade ili SAD-a to najbolje ostvaruje.  

Na ukidanje “izleta” Putina može prisiliti samo gospodarski kolaps (23 %)

Apsolutno povlačenje ruske mornarice i njezinih podmornica iz Mediterana i s obala Atlantskog oceana u blizini zemalja NATO saveza znatno je manje vjerojatan scenarij. Gotovo jedina stvar koja bi Rusiju na to mogla prisiliti su mjere štednje i potpuni gospodarski kolaps u kakvom je zemlja bila tijekom devedesetih godina, u vrijeme Borisa Jeljcina. Znajući da je Rusija, unatoč sankcijama i niskoj cijeni nafte, ekonomski samodovoljna, ali i da ima više od 500 milijardi dolara deviznih rezervi, takvom se scenariju ne daje previše šansi.  

Totalni sukob može izbiti samo greškom lokalnog kapetana (2 %)

Izbijanje nuklearnog rata između Rusije i Zapada najmanje je vjerojatno, ali ne i potpuno nemoguće. Izbijanje nuklearnog sukoba vjerojatno ne bi bila posljedica činjenice da će netko u Moskvi ili Washingtonu aktivirati nuklearne rakete, već samostalne akcije nekog od kapetana plovila koja takve rakete nose.

Ključne riječi

Komentara 68

PL
plotto
09:37 11.01.2015.

Rusija je itekako samodovoljna.Ne znam što to SAD proizvodi ,osim što cionisti kontroliraju najveću štampariju novca bez pokrića.Vanjski dug SAD je preko 186000 milijardi usd,a cijenu tog duga plaća cijeli svijet,Dakle govorimo o državi koja je prebogata resursima i oo državi koja je bankrotirala,ali bankrot je na teretu cijelog svijet.Čitam ove procionističke komentatore ( man-ove) koji po dobrom starom običaju obmanjuju javnost svojim cionističkim lažima.

Avatar spira
spira
11:35 11.01.2015.

žućo . . .ono što je najvažnije da sve ruske firme koje su bila jednim delo i prozapadne, više nisu. Sve ruske firme su sada 100% ruske . Pa sav prihod ostaje u Rusijirihod ostaje u Rusiji

DU
Deleted user
15:18 11.01.2015.

Rusija je velika, moćna i snažna zemlja, praktično neuništiva djelovanjem izvan Rusije. Glave joj mogu doći jedino ''mangupi'' u njihovim (ruskim) redovima. No dok je Car Putin na vlasti takvo nešto je nemoguće. Dakle, Zapadu preostaje jedino čekati kraj Putinove vladavine i nadanje da će se ponovno pojaviti netko kao Jeljcin. A za tako nešto će se načekati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije