Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSKI PREDSJEDNIK

Putin žestoko reagirao na američko bombardiranje Sirije: To je agresija na suverenu državu

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/14
07.04.2017.
u 10:34

– Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra američke napade na Siriju agresijom na suverenu državu i kršenjem međunarodnog prava – kazao je Peskov.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov kazao je da službena Moskva smatra da je američki napad krstarećim raketama na zračnu bazu u Siriji kršenje međunarodnog prava i agresija na suverenu državu, piše medij blizak ruskoj vladi Sputnik

U oštroj eskalaciji američke vojne uloge u Siriji dva američka ratna broda ispalila su desetke krstarećih raketa iz istočnog Sredozemlja na zračne baze snaga Bashara al-Assada kao odgovor na napade bojnim otrovom na pobunjenička područja u utorak. Pedeset devet raketa Tomahawk ispaljeno je s američkih razarača USS Porter i USS Ross  oko dva sata ujutro, a pogodile su više ciljeva u zračnoj bazi, Šajrat za koju Pentagon kaže da je korištena za skladištenje kemijskog oružja.

– Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra američke napade na Siriju agresijom na suverenu državu i kršenjem međunarodnog prava – kazao je Peskov. Rusija smatra američki napad na Siriju pokušajem odvraćanja pozornosti javnosti od povećanog broja civilnih žrtava u Iraku. 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da ga napad u Siriji podsjeća na napad na Irak 2003. godine. - Sve me podsjeća na situaciju iz 2003., kada su SAD i Velika Britanija, sa svojim saveznicima, intervenirali u Iraku bez dozvole Vijeća sigurnosti UN-a, što je bilo kršenje međunarodnog prava - kazao je Lavrov, piše RT. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova smatra da je američki raketni napad pripremljen prije navodnog napada kemijskim oružjem za koji optužuju režim Bashara al-Assada. - Svakom stručnjaku je jasno da je Washington donio odluku o napadu prije događaja u Idlibu, koji je samo iskorišten za pokazivanje moći - izvijestilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, piše BBC. 

U prvoj reakciji Moskve na napad koji je naredio američki predsjednik Donald Trump, visoki ruski dužnosnik najavio je da će Moskva zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a. – Ovaj napad akt je agresije SAD-a na članicu UN-a – rekao je. Konstantin Kosačev, predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku. Upozorio je da je nakon napada u pitanju ruska koalicija sa SAD-om oko krize u Siriji. Washington je tim napadom "barutom udario pečat na raniju presudu da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad odgovoran za kemijski napad u Idlibu", istaknuo je.

>>VIDEO SAD napao zračnu bazu u Siriji - ispalili 59 projektila, poginulo barem četvero sirijskih vojnika. Trump: Diktator Al-Assad napao je nevine ljude

>>Pogledajte kako je Trump napao Siriju: 59 raketa Tomahawk ispaljeno iz Mediterana

>>SVJETSKA EKSKLUZIVA Al-Assad: Europa se neće zaštititi od terorista jer ih podržava

Komentara 129

CA
campa
08:53 07.04.2017.

Napad na bazu samo je dokaz koju stranu podržava Amerika i tko je glavni kuhar na ovim destabiliziranim prostorima.Cilj je oslabiti Sirijske snage i oživjeti terorističke skupine islamista koje su ionako naoružali i organizirali Amerikanci.

AA
aabbcc
12:08 07.04.2017.

Za mir i sigurnost Evropa treba otvoreno stati uz Rusiju, teroriste protjerati i amerima zabraniti ulaz u Sredozemno more i sire ..

BO
borac2525
09:07 07.04.2017.

Asad, hezbolah i rusi su jedini zastitnici kršćanske manjine u Siriji, a mnogi kršcani su i pripadnici tigrova i hezbollaha. Sramotan napad , sramotan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije