Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kanada

Pušačima iz Quebeca 15,6 milijardi odštete

pušenje
Foto: Frank May/DPA/Pixsell
03.06.2015.
u 07:15

Tri kompanije koje proizvode cigarete moraju platiti odštetu koja ide milijunu pušača čije je zdravlje narušeno

Sud u kanadskom Quebecu donio je povijesnu presudu kojom je trima velikim proizvođačima cigareta u Kanadi naredio da pušačima koji su oboljeli isplati odštetu od 15,6 milijardi dolara. Najviše treba isplatiti Imperial Tobacco (10,5 milijardi), zatim Rothmans, Benson&Hedges (3,1 milijardu), a treći je JTI-Macdonald (2 milijarde), a presuda obuhvaća više od milijun pušača u Quebecu. Ovo je najveća odšteta u povijesti.

Proces je prije tri godine pokrenuo Jean-Yves Blais i to neposredno prije nego što je umro od karcinoma pluća koji je bio posljedica pušenja. Njegova udovica Lise nakon presude kazala je da je ovo izuzetno važna pobjeda za žrtve pušenja, ali i za društvo u cjelini. Naglasila je da su ove tri kompanije svojim kupcima lagale više od 50 godina i tako im uskratile pravo na život.

– U trenutku kada su kompanije izabrale da javnosti zdravstvene vlasti podrobno ne informiraju o onome što znaju o posljedicama pušenja, načinili su odabir u korist profita, a nauštrb zdravlja svojih kupaca – kazao je sudac Brian Riordan koji je donio ovu presudu.

Sve tri kompanije najavile su da će se žaliti na presudu i na iznos odštete.

>> Ove 4D snimke otkrivaju kako pušenje utječe na bebe

>> Što se sve događa vašem tijelu kada prestanete pušiti?

Komentara 4

HA
harakiri
00:24 04.06.2015.

definitivno ne zaslužuju te novce, ne bi im dao ni kune! poznajem puno pušača, i svi dobro znaju da je štetno i nije ih briga. a ovdje se prikazuju kao nevine žrtve...

MA
mamojnetsra
09:52 03.06.2015.

zbog cega se u cigarete trpa katran, papiri, cudesa od kemikalija?? ... pogotovo me ovaj katran najvise zanima.. zna li netko? bio bih zahvalan na odgovoru...

Avatar deran9
deran9
10:00 03.06.2015.

ako se već puši..nek to bude domaća škija..a ne te kemikalije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije