Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatra opet gori

Pogledajte kakvo je Sarajevo danas, a kakvo je bilo 1984.

Sarajevo nemiri
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/10
08.02.2014.
u 10:00

Prije 30 godina 8. veljače upaljen je olimpijski plamen, otvorene su Zimske olimpijske igre, cijeli grad, zemlja i svijet su slavili. Danas je u gradu opet "vruće", zgrade gore zbog nemira prosvjednika, gotovo je cijela zemlja u plamenu. Današnja generacija koja je na ulicama nije 1984. bila ni rođena...

"Drevna vatra nikad nije posustala - Brže, više, jače...složnije i radosnije..., za brži prodor do čovjeka i snažnije ruke prijateljstva, u zagrljaj bratski milijuni, neka radosno zazvoni neprolazno proljeće čovjeka..." klicalo se u Sarajevu, na današnji dan 1984., na otvaranju XIV. Zimskih olimpijskih igara.

Cijeli je sportski i ne samo sportski svijet bio usmjeren u taj grad u bivšoj Jugoslaviji, gdje se slavila snaga i vitalnost ljudskoga duha i tijela, Vučko je bio omiljen lik...

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

- Želja je bila da se Igre, kao simbol svjetskog mira, održe u gradu koji je do tada obično bio vezivan za početak Prvog svjetskog rata. Kada je Sanda Dubravčić zapalila olimpijski plamen, a tadašnji gradonačelnik Sarajeva Uglješa Uzelac zamahnuo olimpijskom zastavom na najvećem bh. stadionu - svi smo bili ponosni, podsjećaju na Klix.ba.

Osam godine poslije Sarajevo je opet bilo u središtu svjetske pozornosti, zbog krvavoga rata i svakodnevnog srpskog masakra i bombardiranja građana.

A 30 godina nakon topline olimpijskog plamena u Sarajevu je opet "vruće", i to zbog nemira i prosvjeda građana frustriranih beznađem i katastrofalnom gospodarskom situacijom i nezaposlenošću u zemlji. Mnogi od prosvjednika u doba Igara 1984. nisu bili ni rođeni...Zbog situacije u gradu sve za danas najavljene priredbe uz obljetnicu Sarajeva '84 su otkazane.

Komentara 14

Avatar abakus
abakus
10:57 08.02.2014.

Ma kakvo Sarajevo, taj grad je davno prije 90-ih kiptio jalom i mržnom prema svemu što nije BiH (ali manje prema Srbiji nego prema Hrvatskoj). Jedino što je novaca bilo dosta zahvaljujući tome što su se vukli iz drugih republika pa su sarajlije mogli glumiti "laganicu" i (lažno) bratstvo i jedinstvo uz ćevape i kahvenisanje u beskraj. A priča o multi-kulti Sarajevu samo je mit koji pokušavaju stvoriti Jergović i njemu slični - koji su svi redom zbrisali iz njega.

RT
rty24
12:47 08.02.2014.

Prave pravcate gluposti!!!!! Jos kad pocnu muslimNi guditi kako su oni napravili Zoi84 U pamet se ljudi Jugoslavija je sve to finansirala!!! Jugoslovenske firme izgradile! Jedino sto je Bosna dala je fizicko zemljiste i naravno infra struktura koja je ostalastala Sarajevu! Toliko o Zoi84

Avatar guten_tag
guten_tag
16:12 08.02.2014.

Nema više love za nerazvijene, kao za vrijeme bivše Juge. Moram podsjetiti da je Hrvatska hranila najmanje 1/4 BiH jer su mnogi radili u hrvatskim tvrtkama. Kaže hrvatski predsjednik..."našim prijateljima u BiH"...eeeee gospodine Predsjedniče opet si falio, Hrvatska nema prijatelja u BiH, samo dio svog naroda koji je izložen progonu i mržnji od islamističkih ekstremista do plaćenika međunarodne zajednice koji su onomad opljačkali Hrvatima jedinu banku pod njihovom kontrolom. Krinka za pljačku uz pomoć tenkova je bio "kriminal" koga nisu našli do danas niti bilo što dokazali. Znakovito je na su na čelo opljačkane banke stavili britansku plaćenicu. Međunarodni plaćenici su osnovali quislinšku vlast u federaciji čime su Hrvate potpuno eliminirali iz političkog života federacije. Ovo je njihov rat, Hrvati sačuvajte dostojanstvo i budite spremni se obraniti od sila zla. Neka Predsjednik objasni je li i za ovo kriv Tuđman koji je "dijelio bosnu" a ona nikad u gorem stanju, više mržnje i podijeljenosti. Srbi su dobili ono što su osvojili ratom a Hrvati su progonjeni kao divlje zvijeri, pod patronatom tzv civilizirane međunarodne zajednice. ne morate vjerovati meni pitajte kardinala Puljića. U BiH će biti mir kad bude riješeno hrvatsko pitanje, ako mogu rješavati pitanje jednog Roma i jednog Židova, slučaj Sejdić Finci, kako to da je dopušteno ugnjetavati Hrvate i na silu otimati hrvatske interese, kao člana predsjedništva BiH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije