Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
video poruka

Papa Franjo: Ova ekonomija ubija

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
08.02.2015.
u 12:22

Papa Franjo je poručio kako premda u svijetu ima dovoljno hrane za sve osobe ipak svi nisu u mogućnosti prehraniti se

Ekonomija koja isključuje i koja je nepravedna je ekonomija koja ubija, kazao je Papa Franjo u video poruci svjetskoj izložbi EXPO koja će se održati ove godine, od 1. svibnja, u Milanu. Svjetska izložba posvećena je hrani i ekologiji, te će okupiti 144 države, a pohodit će je u šest mjeseci više od 20 milijuna posjetitelja.

Tema svjetske izložbe je "Hraniti svijet". Papa Franjo je poručio kako premda u svijetu ima dovoljno hrane za sve osobe ipak svi nisu u mogućnosti prehraniti se. Još je papa Ivan Pavao II. govorio o "paradoksu obilja", odnosno kako ima dovoljno hrane, ali ipak ima i gladnih, jer se jelo baca. Franjo je pozvao na stvarno rješenje uzroka strukturalnog siromaštva, a to je "odustajanje od potpune autonomije tržišta i financijske špekulacije".

– Nije moguće da vijest ne čini smrt zbog smrzavanja stare osobe primorane živjeti na ulici, već postaje vijest pad vrijednosti od dvije postotne točke na burzi – kazao je Franjo i postavio pitanje: odakle treba krenuti zdrava ekonomska politika? I odgovorio: Od dostojanstva osobe i zajedničkog dobra.

Pozvao je osobe koje su odgovorne za ekonomiju, politiku i društvo da brinu i o zaštiti "majke zemlje". Papa je ponovio uzrečicu kako "Bog uvijek prašta, čovjek katkada, a zemlja ne prašta nikada". Zemlja je majka svima i treba je poštovati, a ne biti nasilni prema njoj, kazao je Franjo naglasivši kako bi zemlju trebalo predati novoj generaciji u boljem stanju negoli je sada.

>> Papa Franjo dolazi u Sarajevo 6. lipnja ove godine

Ključne riječi

Komentara 22

DU
Deleted user
17:52 08.02.2015.

tako je ... ljudska vrsta postaje elektronika...gube se osjećaji... pojedinci nam govore što oblačiti, jesti, čitati, što je za nas dobro..., uglavnom, bogate se na našim "novonastalim potrebama koje su nam nametnuli"

KO
kojesta
21:25 08.02.2015.

oprosti, evo potrudila sam se naci neke podatke, dakle, 1973 je za vrijeme vojne hunte (Jorge Videlas), ovaj jorge maria bergoglio bio "provincial" tzv. isusovog drustva, dakle najvisi jesuit u argentini. kad je 1983, hunta izgubila moc, poceo je novivi demokr. predsj. raul alfonsin s novom "komisijom za istrazivanje istine osvijetliti tzv. "prljavi rat" bivse diktature. tu diktaturu podupirao je wall street, a prste je tu imao kao i uvijek u to doba i jedan kissinger. doslo je na vidjelo da je ta diktatura imala za cilj unistenje ca 30.000 ljudi, uglavnom lijevih i siromasnih, mase su bile mucene i ubijene, cak i neka subraca naseg bergoglia. cijeli crkveni vrh suradjivao je s tom diktaturom u legitimaciji njene vlasti. zanimljivo da tek 5.03. o.g. podignut je proces "operacije kondor" koji takodjer ima zadatak osvijetliti te dogadjaje i jos nije gotov. carlos osorio i peter kornbluh napisali su - operation condor - trial on latin american rendition and assassination program (u - global research -ä 10.3.2013.) tuzbu protiv bergoglia podigli su njegova bivsa subraca pater francisko jalics i orlando yorio te 6 daljnih osoba (el mundo 8.11.2010) nadalje o ulozi crkvenog vrha u vladi hunte i povezanosti s vasingtonom, imate u memmorialmagro.com.or, los angeles times 1.4.2015, the humanist.org (sijecanj, 2011), el periodista online (ozujak 2013), national security archive (23.3.2006) i sl. zanimljiv je i intervju od micaela chossudovsky-a ; tko je stvarno papa francuskus (poveznica s vasingtonom). slicnih dogadja bilo je i u cileu, tamo je kardinal raul silva henriquez isto drzao ruke s vojnom huntom. ja sam te podatke izvadila iz njem. altern. medija - kopp-online.

Avatar Zaječarac
Zaječarac
12:31 08.02.2015.

ali zato vojna industrija ima profit. ....Katolička Crkva je uložila znatan novac u razvoj i proizvodnju vojnih bespilotnih letjelica. Naime, Pax-Bank, banka KC-a i Caritasa, koja promoviše etičko ulaganje novca u skladu s naukom Katoličke Crkve, se nedavno našla uašla u neobranom grožđu nakon što je njemački Der Spiegel otkrio kako je ova banka uložila 826.000 dolara u British Arms Company (BAE), tačnije, u najvećeg britanskog proizvođača oružja, koji je poznat po proizvodnji nagaznih mina, lakog i teškog jurišnog oružja, oklopnih vozila, tenkova, različitih sustava navođenja i bojevih projektila svakakvih vrsta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije