Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREĆA GODIŠNJICA EUROMAJDANA

Odnos Trump – Putin ovisi o Ukrajini

Activists of nationalist groups and their supporters take part in the so-called March of Dignity, marking the third anniversary of the 2014 Ukrainian pro-European Union (EU) mass protests, in Kiev, Ukraine, February 22, 2017. REUTERS/Valentyn Ogirenko  TP
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
23.02.2017.
u 07:15

Svrgnuti predsjednik Janukovič ponudi svjetskim čelnicima rješenje u 6 točaka

Prije točno tri godine, 22. veljače 2014. demonstracije na glavnom kijevskom trgu Majdanu, poznate kao Euromajdan, doživjele su svoj vrhunac smjenom tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča. Masovne demonstracije započele su tri mjeseca ranije, u studenom 2013. godine, kada je vlada izabrana na parlamentarnim izborima 2012. odbila potpisati sporazum o bližoj integraciji Ukrajine s Europskom unijom.

Rušenje Janukoviča na Majdanu vrlo je brzo dobilo svoj puno krvaviji nastavak na istoku Ukrajine gdje su se proruski separatisti uz pomoć Moskve pobunili protiv vlade u Kijevu, a otvoreno uključivanje Rusije u ukrajinski rat kulminiralo je vojnom intervencijom i okupacijom Krima u ožujku 2014. godine.

Ukrajina je u međuvremenu postala glavni kamen spoticanja između Europske unije i Rusije, kojoj su i nametnute sankcije Bruxellesa, ali i između Rusije i SAD-a te NATO-a koji je svoju novu doktrinu i kampanju u Europi započeo upravo na opasnosti od ruskog agresivnog širenja po modelu Krima i Ukrajine.

Danas, nakon tri godine, jasno je da će i nova američka administracija na čelu s predsjednikom Donaldom Trumpom upravo na pitanju Ukrajine formirati i definirati odnose s Moskvom. Ono što je posebno zanimljivo jest da je obljetnicu Euromajdana za prekidanje šutnje iskoristio i tada svrgnuti predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič, koji se odlučio pismom obratiti čelnicima SAD-a, Njemačke, Rusije, Francuske i Poljske te institucijama Europske unije, u kojemu u šest točaka nudi rješenje za Ukrajinu i poziva na inicijativu za referendum o statusu Donbasa.

U svom pismu Janukovič poziva sve strane u Ukrajini na smirivanje sukoba i pomirbu svih uključenih strana, kao i “iniciranje osnivanja posebnog povjerenstva Vijeća Europe koje će pratiti istragu kaznenih djela počinjenih na Majdanu”.

Zagovara i referendum u pokrajini Donbas ako Kijev ne počne primjenjivati sporazum iz Minska koji predviđa prekid svih neprijateljstava. Bivši ukrajinski predsjednik, komentirajući događaje koji su doveli do njegova svrgavanja, napisao je kako sporazum o približavanju njegove zemlje Europskoj uniji prije tri godine jednostavno nije bilo u interesu Ukrajine.

“Ukrajina bi tim sporazumom izgubila oko 200 milijardi eura poslova s Rusijom, a Bruxelles nam je u zamjenu nudio financijsku pomoć između 10 i 15 milijardi eura, i to dugoročno”, objasnio je Janukovič. A na terenu i dalje nema mira. Pripadnici ukrajinskog bataljuna Azov smješteni u Mariupolju za Večernji list kažu kako pješačkih sukoba gotovo i nema, no izmjena topničke vatre je svakodnevna.

“Osobito je bilo aktivno u razdoblju od 2. do 12. veljače kada su separatisti iz topova velikog kalibra, osim vojnih položaja, gađali i sela Lebedinsku, Gnutovo, Talakovku i Sartanu. Ukrajinska vojska nije odgovarala sve do prije nekoliko dana poštujući primirje, a onda su uzvratili topništvom. Slična je situacija diljem bojišnice, osobito oko grada Avdijivke i Donjecka, ali i na ostalim bojišnicama u svim sektorima. Gine se svakodnevno na obje strane, poručili su nam iz Azova.

>> NATO: Jačamo svoju nazočnost u Crnom moru. Moskva: To je još jedan korak prema jačanju napetosti

>> Počela likvidacija proruskih separatista u istočnoj Ukrajini

Komentara 14

PE
PepeCoco
07:38 23.02.2017.

Janukoću, nit te neko čuje, nit ozbiljno uzima! nije važno što je u interesu ukraine nit 200milijardi trgovine sa Rusijom, nego da se tvoja zemlja razbije i pokupuje za jeftine pare kao što su Hrvatskoj napravili! poslje toga si samo još poslušna kastrirana pudlica!

ST
stomugromova
07:40 23.02.2017.

Ništa od osnivanja Povjerenstva EU za istraživanje zločina na Majdanu kad je to skuhala CIA.Baš će Ameri dozvoliti da ih se istražuje.

PE
pessimus
11:22 23.02.2017.

ovaj članak je plagijat...autor nije naveo izvor. i dokad će nas obmanjivati?...a otvoreno uključivanje rusije u ukrajiski rat kulminiralo je vojnom intervencijom i okupacijom krima u ožujku 2014. na krimu nije bilo vojne intervencije niti okupacije. žitelji krima na referendumuu su odlučili. uostalom krim je bio ruski, dok ga ukrajinac hruščov nije priipojio ukrajini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije