Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od škotskog 'da'

Za put u neovisnost spremno je osam regija unutar EU

Škotska,referendum
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/9
17.09.2014.
u 22:05

Za put u neovisnost spremno je još osam regija unutar EU

Kiša rominja Aberdeenom, naftnom lukom na istoku Škotske, no stanovnici kažu da ih ništa neće spriječiti da od sedam sati ujutro odlučno krenu prema biralištima. Svjesni da pišu povijest, ući će na biračka mjesta i gledati sudbonosni listić na kojem piše referendumsko pitanje: “Treba li Škotska postati nezavisna zemlja?”.

Putem Švedske i Norveške

“Nikako”, ističe Marie Boutton (47), nezavisna zastupnica u gradskoj skupštini, koja će križićem označiti polje uz – “ne”. “Nema razloga za nezavisnost, ovdje dobro živimo. Za razliku od brojnih zemalja, imamo stabilnost, a Britanija gospodarski raste”, ističe. S njom se slaže i umirovljenica Aneeka Everard (73): “Ljude se pokušalo odvući u utopiju, lagalo im se o prednostima raskida unije”.

No student fizike Ally McEwan (21) vjeruje da sutra počinje razdoblje prosperiteta i pravednijeg društva.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

“Želimo ići putem Švedske i Norveške, želimo socijalno osjetljivu državu”, poručuje u Ulici unije u centru. U obližnju luku uplovljava brod s naftnih platformi udaljenih 100-tinjak kilometara. “Samostalno ćemo koristiti bogate izvore”, naglašava McEwan. Njemu je ovo prvi izlazak na biračko mjesto, baš kao i Jamieju Barclayu (17). “Uzbuđen sam, znam da je sutra veliki dan. Na izlazak me motiviraju upozorenja da ne možemo sami”, kaže nezaposleni mladić.

“Nijedna zemlja koja se osamostalila više nije poželjela vratiti se natrag”, poručuje Barclay. Stanovnici Škotske, uključujući strance, glasovat će sutra do 22 sata.

Rezultat s nestrpljenjem očekuju u Kataloniji i još sedam regija unutar EU. Bez obzira na ishod, Katalonci namjeravaju 9. studenog organizirati svoj referendum o nezavisnosti od Španjolske. Bruxelles je nesklon separatističkim težnjama bojeći se domino-efekta u EU. Baski na sjeveru Španjolske čekaju potez Katalonaca. Sjeverna Irska mogla bi već 2016. imati referendum o priključenju Republici Irskoj. Entuzijazam iz Škotske prelijeva se na Flandriju, sjeverni dio Belgije, u zahtjevu za odvajanjem od frankofone Valonije na jugu. Separatističke težnje bujaju na Korzici, Sardiniji, u Južnom Tirolu i Padaniji.

Raspad bi bio šok

Rastuće društvene nejednakosti, korumpirane središnje vlade i mjere štednje stvaraju masovne pokrete za odcjepljenje u kojima više ne sudjeluju samo nacionalisti.

Nakon raspada višenacionalnih komunističkih država i europske liberalne demokracije nalaze se pred velikim izazovom. “Europskim kraljevstvima, nekad moćnim državama, a danas zastarjelim uređenjima počeo je otkucavati sat”, poručuje McEwan. Aneeka Everard, koja je čitav život lojalna kraljici, kaže: “Raspad bi bio šok. O tome ne želim ni razmišljati”.

>>Britanija federacija ako Škotska i ne ode

>>Španjolsko upozorenje Škotima: Pogledajte kako je prošla Hrvatska

Komentara 62

AP
apolon
22:30 17.09.2014.

Treba pitati dr.Ivu da li je upoznat , kakvu sigurnosnu provjeru je prošao njegov glavni savjetnik.

HR
Hrvatska3014
22:19 17.09.2014.

Znamo dvije stvari ukoliko se Škotska odvoji od UK. Da Srbija neće htjeti u EU (u EU vlada demokracija pa bi moga ostati bez Vojvodine) i da Dejan Jović radi i postoji - u Beogradu.

LO
lopti28
22:33 17.09.2014.

Ja mislim da se republika Kosovo ne bi složila sa Dejanom Jovićem,kao ni Albanija i Crna Gora.Jedino koga bi ovo moglo "pogoditi" su Srbija (zbog Vojvodine) te BIH,ako Hrvati ne dobiju ono što je njihovo i što zaslužuju jer onda slijedi rastanak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije