Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GAZPROM

Obustavu plina Ukrajini Unija neće osjetiti odmah

Porošenko i Putin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
16.06.2014.
u 20:26

Rusi Ukrajincima: Odsad ćete dobiti samo ono što unaprijed platite

Rusija je danas prekinula isporuku plina Ukrajini i odlučila kroz svoju energetsku kompaniju Gazprom Ukrajincima isporučivati samo unaprijed plaćene količine plina. Moskva je time ispunila prijetnju koja bi mogla poremetiti opskrbu mnogih europskih država ruskim plinom.

Gazprom je objavio da na njegov račun nije sjelo 4,45 milijardi američkih dolara, koliko Ukrajinci duguju toj kompaniji za dosad isporučeni plin, te kako je istekao posljednji rok nakon kojeg se obustavlja isporuka neplaćenog plina Ukrajini. Andrij Koboljev, direktor ukrajinske kompanije Naftogaz, obavijestio je članove vlade u Kijevu da je u ponedjeljak u 10 sati ujutro po lokalnom vremenu Gazprom smanjio količinu plina te kako sada u Ukrajinu ulazi samo onaj plin koji Gazprom kroz tu tranzitnu zemlju šalje dalje u Europu. Mjerenja na ulaznoj točki plinovoda u Slovačku pokazivala su danas da Ukrajina ne zadržava ništa za sebe.

– Ovdje nije riječ o plinu, ovdje je riječ o planu Rusije da uništi Ukrajinu – reagirao je danas ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk. – Ukrajinci neće izvući pet milijardi dolara iz svojih džepova da bi Rusija tim novcem kupila oružje kojim će nas napadati – dodao je Jacenjuk.

Pregovori između Rusije i Ukrajine uz posredovanje Europske komisije propali su nakon što Rusi tijekom vikenda nisu pristali na prijedlog da Ukrajinci vrate milijardu dolara duga danas, a ostatak do kraja godine. Rusi su, kako otkrivaju dužnosnici EK, tražili da prva uplata bude 1,9 milijardi dolara. Kriza zbog cijene ruskog plina za Ukrajinu nastala je nakon što je Gazprom od 1. travnja udvostručio cijenu za novu, proeuropsku vlast u Kijevu. Dotad je cijena bila 286, a od travnja 485 dolara po tisuću kubičnih metara plina. U pregovorima su se našli na novoj cijeni od 385 dolara, no razišli su se na pitanju plaćanja nagomilanog duga.

Analitičari u energetskoj industriji danas su komentirali kako nema opasnosti da se ovaj spor odmah dramatično odrazi na europsko energetsko tržište. No, s vremenom bi nova situacija mogla stvoriti probleme u opskrbi plinom mnogih zemalja EU koje se oslanjaju na Gazprom kao prodavatelja i Ukrajinu kao tranzitnu zemlju.

Dužnosnici Europske komisije u Bruxellesu objavili su da Ukrajina trenutačno ima uskladištene zalihe od 13,5 milijardi kubičnih metara plina. No, da bi preživjela sljedeću zimu, Ukrajina bi do kraja ljeta trebala dosegnuti uskladištenu količinu od 18 do 20 milijardi.

– Zalihe trebaju biti napunjene do kraja ljeta. Zato je potrebno naći rješenje i napuniti ih – rekla je glasnogovornica EK Sabine Berger.

Komentara 28

Avatar naturtrueb
naturtrueb
20:49 16.06.2014.

naravno da ne odma - u sred zime

TH
thekurcula
21:10 16.06.2014.

Ovaj novi je genije! – Ovdje nije riječ o plinu, ovdje je riječ o planu Rusije da uništi Ukrajinu – reagirao je danas ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk. – Ukrajinci neće izvući pet milijardi dolara iz svojih džepova da bi Rusija tim novcem kupila oružje kojim će nas napadati – dodao je Jacenjuk. Dakle, Ukrajina bi i dalje besplatan ruski plin da bi Rusikja dokazala da ne želi uništiti Ukrajinu, naročlito ne onu koja joj dovodi NATO nuklearne rakete na samu granicu, u svakom slučaju dovoljno blizu da nema vremena za odgovor! Stvar je jednostavija nego što gospodin novi predsednik želi predstaviti - nema para, nema plina.

RA
Rangostar
01:55 17.06.2014.

koja je cjena tog plina iz USA ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije