Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plinska kriza

Putin cijenu spustio 100 dolara, Ukrajincima i to preskupo

Plinska kriza
12.06.2014.
u 11:30

        Plinski pregovori između Rusije i Ukrajine, uz posredovanje Europske komisije, ušli su u “fotofiniš” nakon što ni nakon jučerašnje nove runde u Bruxellesu nije postignut dogovor o novoj cijeni ruskog plina za Ukrajinu koji bi otklonio opasnost da Moskva u ponedjeljak ujutro prekine isporuku. Ruska strana jučer je ponudila cijenu od 385 dolara za tisuću kubičnih metara plina, europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger izjavio je da bi to “mogla biti prihvatljiva razina”, ali ukrajinski ministar energetike Juri Prodan nije pristao na tu ponudu.

Izvanredne okolnosti

– Naši ukrajinski partneri imali su dva prigovora. Prvo, smatraju da je cijena od 385 dolara veća od tržišne i imaju osjećaj da je previsoka. Drugo, to je cijena nakon što se oduzme rabat, a s obzirom na to da odluku o rabatu donosi ruska vlada, ukrajinski partneri smatraju da ona može biti povučena diskrecijskom odlukom ruske vlade u bilo koje vrijeme, što im ne ulijeva osjećaj sigurnosti – objasnio je Oettinger po završetku jučerašnjih pregovora.

Rusi su, podsjetimo, prodavali Ukrajini plin po 286 američkih dolara u razdoblju od siječnja do kraja ožujka, a zatim po 485 dolara od 1. travnja do danas. To je najviša cijena koju Rusija naplaćuje ijednoj europskoj zemlji. Sada su ruski ministar energetike Aleksander Novak i šef Gazproma Aleksej Miler ponudili mehanizam kojim bi se na cijenu od 485 dolara primjenjivao rabat, odnosno popust koji daje ruska vlada.

Pregovori se vode o cijeni koja bi bila dogovorena za razdoblje od 12 mjeseci, što znači da bi pokrivala sljedeću zimu. No Rusija je dala znak da gubi strpljenje i zatražila da Ukrajina do ponedjeljka u 9 sati ujutro uplati na račun Gazproma nekoliko milijardi dolara koje duguje za dosad isporučeni plin. U suprotnom, najavljuju Rusi, prekinut će dotok plina u Ukrajinu, što će poremetiti i opskrbu plinom u zemljama EU koje dobivaju ruski plin u tranzitu kroz Ukrajinu.

– U sljedećih 48 sati pokušat ćemo postići dodatni napredak, nećemo tratiti vrijeme. A i za vikend ćemo također raditi jer ovo su izvanredne okolnosti. Svi ovi dani bit će radni. Ponedjeljak je još daleko, postoji još uvijek prilika da postignemo dogovor – optimističan je Oettinger.

Znak velikodušnosti

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u Kijevu je izjavio da je njegovoj vladi prihvatljiva cijena od 286 dolara, koliko su plaćali na početku ove godine, a ruski predsjednik Vladimir Putin u Moskvi je jučer optužio Ukrajince da žele dovesti pregovore do neuspjeha jer odbijaju ponuđeni rabat od 100 dolara na cijenu od 485 dolara. Za Putina taj je rabat znak velikodušnosti i potpore “ukrajinskoj ekonomiji u ovim teškim vremenima”.     

>> Plinskom unijom Europa bježi iz Putinovih kandži

Komentara 26

HM
Hm...
12:34 12.06.2014.

Ovaj ukrajinski premijer je meni sasvim neshvatljiv.Cijelo vrijeme pljuje po Rusiji,a zeli da im ovi isporucuju plin ispod trzisne cijene.Ne ide to tako u stvarnom zivotu.

DA
damocles
13:09 12.06.2014.

dok si mi prijatelj dobar sam ti. a kad mi vise nezelis biti prijatelj vec trazis drugog prijatelja onda nemoj i dalje zahtjevati moju dobrotu i usluge

Avatar superhik74
superhik74
14:43 12.06.2014.

"Zlocesti" Rusi smanjili cijenu za 100 $, pa ce sada "dobri" Ameri platiti racun Ukrajinaca, jer ih oni toliko "vole" za razliku od "zlocestih" Rusa. Ocekujemo da veliki "prijatelji" Ukrajine sa zapada odrijese novcanik i pocmu placati racune siromasnih Ukrajinacaa za ciju su sudbinu toliko "zabrinuti".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije