Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojstvo Hainesa

Obama o smaknuću hrvatskog zeta: Počinitelje ćemo privesti pravdi

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
14.09.2014.
u 07:45

"SAD večeras stoji rame uz rame u tugovanju sa svojim bliskim prijateljem i saveznikom", rekao je Obama.

Američki predsjednik Barack Obama osudio je smaknuće britanskog humanitarca i hrvatskog zeta Davida Hainesa (44), piše BBC. Islamska država objavila je video koji prikazuje kako su Hainsu odsjekli glavu dok je klečao na nogama u identičnim uvjetima kako su u kolovozu smaknuta dva američka novinara James Foley i Steven Sotloff.

Iako se još uvijek provjerava autentičnost snimke, britanski premijer David Cameron je odmah po njezinu objavljivanju kazao da je to "čin je pravog zla". Američki predsjednik Barack Obama je izrazio suosjećanje sa Hainsovom obitelji i narodom Ujedinjenog Kraljevstva. Dodao je kako kako će SAD zajedno sa Velikom Britanijom i "širokom koalicijom država" raditi na tome da se "počinitelje tog nasilnog čina dovede pred lice pravde".

"Neopisiva razina brutalnosti"

"SAD večeras stoji rame uz rame u tugovanju sa svojim bliskim prijateljem i saveznikom", dodao je Obama. Škotski premijer Alex Salmond kazao je da snimka pokazuje "neopisivu razinu brutalnosti". Vođa britanskih laburista Ed Miliband je kazao da je "šokiran odvratnim, barbarskim ubojstvom" Hainesa. I britanski imami, kao i vođe britanske islamske zajednice osudili su smaknuće. "Napad na britanskog državljanina je napad na Britaniju i kao zajednica pozivamo da se pokrenu akcije protiv ISIS-a", kazao je imam Qari Asim.

Australski premijer Tony Abbott je nakon objavljivanja snimke najavio da će ta država poslati vojsku u Ujedinjene Arapske Emirate kako bi pomogli u borbi i protiv Islamske države. "Odsijecanje glave britanskom humanitarcu je demonstracija da ta teroristička ne samo da čini zla djela već i likuju nad činjenjem zla", kazao je Abbott.  

Džihadisti su od početka rujna prijetili ubojstvom "hrvatskog zeta", humanitarca Davida Hainesa, čija supruga Dragana Prodanović Haines s kćeri živi u Sisku. Nakon što je Islamska država početkom rujna Hainesa apostrofirala kao sljedećeg na listi svojih brutalnih pogubljena slučaj je potresao Hrvatsku, posebice Sisak, prebivalište otetog britanskog humanitarca, oženjenog  za hrvatsku državljanku.

>>ISIS objavio da je smaknuo hrvatskog zeta Davida Hainesa

>>Hrvatski zet kojem džihadisti prijete dekapitacijom obnavljao sela oko Knina

>>Pripadnici ISIL-a mučili su hrvatskog zeta strujom. Više ne može ni jesti

Komentara 21

19
1995josip
10:05 14.09.2014.

Te islamske teroriste i ubojice treba pod hitno neutralizirati , a koliko vidim i islamske zajednice to traže . Tko god financira , šalje i regrutira te teroriste jednako treba biti kažnjen. BiH je rasadnik terorista , jedni su otišli otišli u Ukrajinu terorizirati pravoslavce ( srbi ili četnici ) a drugi su otišli terorizirati islamski narod ( tkz. bošnjaci ili muslimani ) . Hrvati nisu nikoga otišli ubijati pa najviše trpe nepravde u BiH , valjda to i međunarodna zajednica bude nagradila težim dobivanjem viza i dozvola za rad ??? Kada se teroristi vrate sa ratišta mogli bi po EU i Americi tražiti posla za ono što trenutno obavljaju !

SE
sestrićna
11:55 14.09.2014.

nije on oženjen za nju..on je oženjen s njom..

DU
Deleted user
11:26 14.09.2014.

Teroristi očigledno igraju na kartu emocija, širenja straha i osjećaja opće nesigurnosti. Ali Europa tu ima čime uzvratiti, naprosto je potrebno deportirati sve obitelji terorista iz zemalja Europe, i potrebno je pokazati svakom bezumnom teroristu da njegovi postupci vode dodo mizerije njegove vlastite obitelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije