Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U RH STIGAO 2000.

Hrvatski zet kojem džihadisti prijete dekapitacijom obnavljao sela oko Knina

haines
Foto: Facebook
1/2
03.09.2014.
u 19:35

Siščani za Davida govore da je tipični, zabavni Škot sa smislom za humor. U Hrvatsku je stigao 2000. pomagati, ostao je i oženio se.

Posljednji u alarmantno zabrinjavajućem nizu videoklipova s mučnim scenama dekapitacije stranih državljana čija krv natapa teritorij samoproglašene Islamske države, jučer je u Hrvatskoj primljen s posebnom pozornošću. Posebice u Sisku, prebivalištu otetog britanskog humanitarca Davida Cawthornea Hainesa, oženjenog za hrvatsku državljanku, kojeg je Islamska država apostrofirala kao sljedećeg na svojoj listi brutalnih pogubljenja.

Prema podacima na njegovu profilu koji je otvorio na LinkedInu, kao mjesto svog prebivališta naveo je Hrvatsku. Ondje se predstavio kao direktor tvrtke Astarea registrirane u Sisku, koju je pokrenuo zajedno sa suprugom Draganom Prodanović-Haines.

Podrijetlom je iz škotskog grada Pertha, 80-ih i 90-ih radio je za vojne tvrtke i ima vojnu izobrazbu, no u dvijetisućitima promijenio je način života i počeo se baviti humanitarnim radom. U Hrvatsku je došao 2000. godine. U to vrijeme radio je kao voditelj ureda njemačke humanitarne organizacije Arbeiter Samariter Bund u Petrinji i Kninu. U profilu LinkedIn također navodi da je radio kao čelnik misije Handicap International, humanitarne organizacije za izbjeglice, i da je više od desetljeća proveo na “različitim pozicijama koje pokrivaju procjene sigurnosti i prijetnje u nizu različitih zemalja”.

Šest mjeseci proveo je radeći u Južnom Sudanu za Nonviolent Peaceforce, civilnu mirovnu organizaciju, da bi se početkom 2013. prebacio u Siriju, gdje je na granici s Turskom, u još uvijek nepoznato vrijeme, nažalost, otet.

Vijest da su ga džihadisti prikazali kao moguću treću žrtvu, obitelj Davida Cawthornea Hainesa – supruga Dragana i punica Dragica - koje žive u sisačkoj Ulici Mije Goričkog, primile su iznimno teško. Razumljivo, u strahu da mu ne otežaju ionako težak položaj, odbile su razgovarati s novinarima. Više informacija nismo uspjeli dobiti ni od mjerodavnih institucija. Premda je Haines britanski državljanin, a s obzirom na Hainesove obiteljske veze s Hrvatskom, kontaktirali smo i s hrvatskim Ministarstvom vanjskih i europskih poslova. Na naš pismeni upit, međutim, odgovorili su da iz sigurnosnih razloga ne mogu ništa komentirati.

Nešto rječitiji bili su susjedi koji o Davidu govore s posebnim poštovanjem i uvažavanjem. Svi su redom bili zaprepašteni viješću da je zarobljen i da mu prijeti pogibelj – na tako strašan način.

– Čovjek koji je bio toliko plemenit ne zaslužuje takvu sudbinu i vjerujem da će biti oslobođen. Volio je sve ljude. Često je prolazio ulicom i ljubazno pozdravljao sve susjede redom – kaže susjeda koja nas je zamolila za anonimnost.

Zvali ga Dejvi

– Prije smo ga češće viđali, s kćeri, ali već dvije godine ga nema. Čuli smo da je u inozemstvu i da se nastavio baviti humanitarnim radom. I kada smo očekivali da se vrati, dogodilo se nešto tako strašno – kaže gospođa iz iste ulice.

David je u Hrvatskoj živio nekoliko godina, kažu nam Siščani. Navodno je već početkom Domovinskog rata kao humanitarac njemačkog ASB-a organizirao dopremu pomoći na petrinjsko područje.

Ovdje je i upoznao suprugu Draganu Prodanović s kojom se vjenčao u jesen 2010. godine.

Kada je u Petrinji otvoren ured ASB-a, David, kojeg su suradnici u Petrinji zvali Dejvi, preuzeo je organizaciju dopreme humanitarne pomoći za povratnike.

Jozo Ljubičić, koji je kao član Civilne zaštite nakon rata rukovodio sanacijom područja, zatekao je Davida u petrinjskom uredu.

– Iako nismo mnogo i dugo surađivali, mogu reći da smo imali dobru suradnju. Bio je korektan, pouzdan i spreman pomoći. Doživio sam ga kao uglađenog i kulturnog čovjeka – kaže Ljubičić.

Siščani za Davida imaju samo riječi hvale, govore da je tipični, zabavni Škot, s izvrsnim smislom za humor i druželjubivim temperamentom. Da je škotskih korijena, David je rado isticao, pa je i na svom vjenčanju u sisačkom Starom gradu nosio tradicionalni škotski kilt.

Strani mediji jučer su spekulirali da britanska vlada već mjesecima zna da ISIL drži jednog britanskog državljanina, pa se može pretpostaviti da je i Hainesova supruga o tome bila informirana. Inače, Dragana Prodanović-Haines bila je kandidatkinja na listi SDP-a na izborima za Vijeća mjesnih odbora u Sisku 2011. godine.

Sve opcije u igri

O “slučaju Haines”, pritisnut brojnim pitanjima iz medija, oglasio se i britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond. “Velika Britanija razmatra sve opcije da osigura sigurnost našeg državljanina, ali i čitave zemlje. Budemo li smatrali da su potrebni zračni napadi protiv IS-a, nećemo oklijevati. Moramo u obzir uzeti da je IS prijetnja za cijelu britansku javnost, kao i za osobu koju drži u zarobljeništvu”, rekao je šef britanske diplomacije.

Slaba je to utjeha za Davidovu sisačku obitelj. Sudbina zatočenog hrvatskog zeta Davida Hainesa, u konačnici, ipak leži u rukama bestijalnih ubojica.

>> ISIL zaprijetio odsijecanjem glave hrvatskom zetu iz Siska

>> Obama: Uništit ćemo ISIL, neće nas zastrašiti

Komentara 20

Avatar plimni_val
plimni_val
19:58 03.09.2014.

Čovjek nije hrvatski zet.

Avatar Bik
Bik
20:06 03.09.2014.

jedini lijek,dati mjesec dana sirotinji da napuste zemlju i ostalo sve potrti nuklearnim oruzjem, drugo nezasluzuju...

IS
Iskra1
20:27 03.09.2014.

mi imamo pravo ga zvati hrvatski zet, posvajamo sve dobre ljude. a ova 3 autora dali su sve od sebe da ga 'zastite' zajedno s familijom - sve za solde!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije