Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SOJ

Obama: Ebolu ima troje, a gripa ubije tisuće Amerikanaca

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.10.2014.
u 07:00

Količine virusa ebole koje nalazimo u zaraženima mnogo su veće nego što smo nalazili prije, kaže profesor Peter Jahrling

– Količine virusa ebole koje nalazimo u zaraženima mnogo su veće nego što smo prije nalazili kod pacijenata– upozorio je Peter Jahrling, američki stručnjak iz Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, čiji tim radi u žarištu bolesti u liberijskom glavnom gradu Monroviji. On vjeruje da je posljednja epidemija ebole izazvala zarazu koja se prenosi lakše nego ikada prije.

Bolnica se ispričala

– Čini se da je virusno opterećenje više kod današnjih bolesnika, nego što smo viđali prije. Ako je to istina, onda je to novi soj – rekao je Jahrling za Vox.com. Smrtonosni virus ebole mogao bi mutirati i postati još zarazniji, upozoravaju znanstvenici. Bolest je do sada ubila više od 4000 ljudi, a zaraženo ih je dvostruko više.

Čelnici klinike u Dallasu, u kojoj je umro zaraženi od ebole, ispričala se putem oglasa u novinama za pogreške koje su njihovi liječnici počinili liječeći Thomasa Erica Duncana. Duncan se zarazio u svojoj domovini Liberiji, a prvi simptomi pojavili su se pri njegovoj posjeti obitelji u Teksasu. Klinika je postavila krivu dijagnozu i Duncana vratila doma. Duncan je umro prošloga tjedna.

– Ovo je bio težak izazov za nas i napravili smo veliku pogrešku. Izražavamo svoje najdublje žaljenje – istaknuo je Daniel Varga, ministar zdravstva Teksasa.

Predsjednik Obama kaže da nema mjesta panici. Postoje tri poznata slučaja ebole na 300 milijuna stanovnika, a godišnje u SAD-u od obične gripe umire tisuće ljudi.

Za liječenje 2.000.000 €

– Zadržimo to u pravoj perspektivi. Dok sve ne prođe, može se očekivati još nekoliko pojedinačnih slučajeva u Americi – zaključio je.

Nijemci su objavili da liječenje jednog pacijenta u Hamburgu stoji dva milijuna eura, umjesto planiranih 300.000 eura.

Komentara 7

PA
pacoje
09:41 20.10.2014.

hvala Bogu, nadamo se da ce to potrajati,cuvajte djecu i postene,ali ne kao sto to radite sa drugima,naprimjer palestine i afrike i azije

DU
dukidudoje
09:51 20.10.2014.

islamisti , krivi, a ne muslimani, uh je ja napisao ko je najpoznatiji islamista i sta je to ...kad ono kao odgovor na trazilicu stoji: islamista = student islama...onaj koji istrazuje islam..uh

Avatar viki_nuland
viki_nuland
21:36 20.10.2014.

Jedina je sitna razlika u tome sto od gripe umre 1 na tisucu oboljelih, dok je kod Ebole smrtnost samo 50 %, svaki drugi. Jos kada bi politicar to uspio shvatiti mozda bi se sto i promjenilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije