Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
panama papers

Njemačka predložila plan borbe protiv poreznih oaza

panama papers
Foto: Ilustracije ICIJ
11.04.2016.
u 07:17

Reuters je na uvid dobio dokument njemačke vlade s ukupno 10 točaka Schaeubleova plana, uključujući poziv Panami i ostalim zemljama koje to još nisu učinile da pristupe sporazumu o razmjeni poreznih podataka

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble iznio je detalje plana borbu protiv poreznih oaza, uključujući stvaranje međunarodne mreže registara s imenima stvarnih vlasnika kompanija.

Javnost je, zahvaljujući neočekivanom uvidu u dokumente pravne tvrtke Mossack Fonseca sa sjedištem u Panami, doznala na koji se način offshore kompanije koriste za gomilanje bogatstva bogatih i moćnih. Njemačka je pak za predsjedateljskog mandata u skupini sedam vodećih gospodarskih sila G7 u 2014./2015. proglasila prioritetom tješnju međunarodnu suradnju na suzbijanju porezne evazije.

Jučer je ministar Schaeuble za javnu televiziju ARD kazao da bi međunarodno umrežavanje registara s imenima vlasnika kompanija omogućilo identifikaciju svih ljudi koji se kriju iza offshore kompanija.

Na razini Europske unije umrežavanje registara već je dogovoreno u sklopu četvrte Direktive o pranju novca koju zemlje članice moraju provesti u djelo do sredine iduće godine.

Njemački ministar financija podsjetio je također na sporazum o automatskoj razmjeni informacija kojem je u međuvremenu pristupilo 100 zemalja. Dodao je da skandal s "papirima iz Paname" pojačava pritisak na ostale, uključujući SAD, da im se pridruže.

Reuters je na uvid dobio dokument njemačke vlade s ukupno 10 točaka Schaeubleova plana, uključujući poziv Panami i ostalim zemljama koje to još nisu učinile da pristupe sporazumu o razmjeni poreznih podataka. 

U dokumentu stoji da bi Globalni forum Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) trebao funkcionirati kao supervizor koji će brinuti o tome da zemlje razmjenjuju podatke i smišljati efikasne sankcije za nekooperativne i "nemarne" među njima.

Dokument također pokazuje da Schaeuble priželjkuje standardizaciju crnih lista nekooperativnih poreznih oaza koje su sastavile pojedine zemlje i skupine zemalja, pod dirigentskom palicom OECD-a ili neke slične međunarodne organizacije.

Njemački ministar financija također smatra da bi u slučaju poreznih prijestupa pravo na zastaru trebalo biti omogućeno tek nakon što porezni obveznik/obveznica dostavi informacije u skladu sa svojim obvezama.

Bankovni regulatori širom Europe nastoje utvrditi jesu li banke na neki način upletene u skandal s "papirima iz Paname". Schaeuble je kazao da su njemačke banke "velikim dijelom već obavile veliko pospremanje".

"Ostvarili smo veliki napredak u proteklim godinama", dodao je.

U dokumentu njemačke vlade stoji i da "nije zadaća banaka poticati klijente na agresivno zaobilaženje poreznih obveza". Dodaje se i da bi banke koje nude programe uštede na porezima trebale o tome izvijestiti porezne vlasti.

Potrebne su strože administrativne mjere kako bi se kompanije pozivalo na odgovornost, budući da efikasno gonjenje malverzacija često onemogućuju teškoće u dokazivanju propusta pojedinaca.

Proteklih su godina postroženi propisi o suzbijanju pranja novca u njemačkom financijskom sektoru, a sada treba postići isto i u komercijalnom sektoru, dodaje se.

>>Cameron u dva navrata od majke primio uplate u iznosu od 100.000 funti 

>>Islandski premijer umiješan u aferu Panama papers podnio ostavku

Komentara 13

DU
Deleted user
08:38 11.04.2016.

kako je putin na naslovnici, izgleda da je ovo jos jedna borba protiv njega. a zanimljivo da se kao i na primjeru isil-a, prvo problem stvori umjetno (dopusti se da nastane) a sada ga se ide rjesavati. presmijesno

LU
Lujo123
07:50 11.04.2016.

Bando lopova opet stavljate cara Putina za ilustraciju članka. Kak vas nije sram toliko se naprezati u pokušaju ocrnjivanja čovjeka koji je danas perjanica borbe protiv vaših pljački i klanja. Prozirni ste skroz. Umjesto obraza nosite đon! Fuuuuuuj!

LL
LEX-LUTOR
09:43 11.04.2016.

Zašto nitko ne kaže da su prvi razlozi transfer novaca u porezne oaze UPRAVO NEBULOZNE stope poreza kojima kažnjavaju one koje rade više, pa nije narod lud, smanjite poreze na 10% odljevi će nestati. Što očekivati sa stopama poreza od 45 pa do 100% , da čovjek stvarno bude glupan i više da državi i birokraciji nego što mu ostaje... čista idiokracija !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije