Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel iz Njemačke

Napetost raste u Europi: Amerikanci ne vjeruju Rusima i odbijaju sporazum o kontroli naoružanja

Vojska
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
01.09.2016.
u 18:23

Washington radije zagovara nastavak dijaloga s Rusijom o većoj transparentnosti.

Sjedinjene Države priopćile su u četvrtak da su skeptične prema pozivu Njemačke na postizanje novog sporazuma o kontroli naoružanja s Rusijom kako bi se izbjeglo povećanje napetosti u Europi, uzimajući u obzir činjenicu da je Moskva prekršila niz drugih sporazuma.

Washington radije zagovara nastavak dijaloga s Rusijom o većoj transparentnosti i u ovom trenutku je nepovjerljiv prema sklapanju novog sporazuma, objasnio je američki izaslanik u OESS-u Daniel Baer.

"Usredotočeni smo na postojeće sporazume i pokušavamo ih staviti u funkciju na način na koji bi trebali funkcionirati te nastavljamo s angažmanom na nizu gorućih pitanja", rekao je Baer.

"U kontekstu situacije u kojoj Rusija krši niz ranije postignutih sporazuma, treba biti oprezan glede ideje o sklapanju nekog novog sporazuma", dodao je.

Njegove ocjene ne pomažu inicijativi koju je prošli tjedan objavio njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, ovogodišnji rotirajući predsjednik OESS-a koji zagovara novi sporazum s Moskvom o kontroli oružja. Njemački prijedlog podupire i francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault.

Steinmeier tvrdi da bi novi sporazum ponudio više transparentnosti i izgradnju povjerenja nakon što je Rusija aneksijom Krima prekršila načela  mira.

>> Zaoštravanje na bojišnici prelilo se i u Europu: Rusija podigla borbenu spremnost, Njemačka priprema građane za mogući rat

Ključne riječi

Komentara 93

Avatar lvan12
lvan12
19:03 01.09.2016.

"Rusi krše dogovore"... a SAD je taj koji je prekrsio dogovor iz 90-te o nesirenju NATO pakta na istok europe... SAD je taj koji je prekrsio sporazum sporazum iz 1972 o protubalističkim raketama... SAD je taj koji je odbio svaki vid suradnje s Rusijom u proslom desetljecu u vidu proturaketne zastite, ponudila im je na koristenje svoje radare za ranu detekciju, ponudila im je svoj zracni prostor za operacije u afganistanu i svu potrebnu logistiku... kako je SAD vratio? Sireci se vojno prema Rusiji, izazivajuci pobune i revolucije u Rusiji i njenim susjedima, gurajuci u rat sve njene saveznike (Ukrajina, Sirija, Armenija...)... I onda nam novinari pokusavaju prodati pricu o tome da su SAD svjetski mirotvorci (nakon Iraka, Libije, Sirije, Afganistana, Jemena - sve u zadnjih 15-tak godina), a da su Rusi ti kojih bi se trebali bojati, tjerajuci nas u rat s njima, tako da oni zarade na nama... E pa necete gledati taj film, nismo svi toliko naivni i bedasti da budemo vase topovsko meso...

PE
pessimus
18:48 01.09.2016.

nema mira dok se europa ne riješi tutorstva sad-a.

AN
anticenzura
18:50 01.09.2016.

Amerikanci ne vjeruju Rusima, a citav svijet ne vjeruje Amerikancima. Ameri su na aparatima, oni nemaju cente za bilo kakve vece ratove, kamoli za dva giganta poput Rusije i Kine. Gdje ce oni jadni ratovati na dva fronta, sa onim svojim lesinarima. placenicima i psima rata sto divljaju po Bliskom Istoku, nije to ozbiljna i moralna vojska kao Rusi i Kinezi. Ovi su svi kao jedan, kao stroj. Ovi ljudi ne ratuju za pare i za ratni plijen kao politikanti po Ukrajini, oni ratuju za ideale, za svoju Patriju, za drzavu i za narod, a to su ozbiljne i moralne vojske i Ameri i NATO nemaju sanse protiv njih. NATO cim krene u rat, oni znaju da krecu u tarasenje tudjih zemalja, a ovi brane svoju zemlju, u tome je razlika. Zato su oni imaju tako visok moralni kodeks. I oni ratuju samo i iskljucivo radi toga i ako ih netko od saveznika pozove da ih brani. Oni ne ruse nicije Vlade i ne pacaju se u nikoga. Ameri podrzaju samo one sto vrse drzavne udare u svojim zemljama, na citavom Bliskom istoku u Araskom proljecu su to radili, plus u Siriji i Ukrajini. Nije im dosta 60 miliona izbjeglica sto luta globusom, hoce jos? Sama Ukrajina je imala 1,7 miliona izbjeglica do sada, a zamislite ako se pocepusaju ovi veliki, Kina s miliardom i po dusa? Kina i Rusija su saveznici, taknes u jedne, odmah ce se svi upetljati i eto ti globalnog konflikta. Ameri se ovaj put ne mogu nikako izvuci, osim da se dijele u manje drzave i posluju jedni s drugima i sa citavim svijetom, ili nam ne gine 3.svjetski. Oni previse trose i previse konzumiraju resursa, sami oni imaju vanjski dug kao pola citave planete. To treba prestati, nece citava kugla ratovati radi njih. Oni u stvari i nemaju iskrenih prijatelja, zahuska li se na globalnom nivou, prvi ce oni dobiti po nosu, to je vise nego sigurno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije