Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkriven razlog

Nakon 76 godina riješen misterij eksplozije cepelina Hindenburg

Hindenburg
Screenshot YouTube
04.03.2013.
u 15:25

Stručnjaci tvrde kako je cepelin eksplodirao zbog statičkog elektriciteta, odnosno da je cepelin uletio u električnu nakupinu vodika koja je dovela do eksplozije, a u kojoj je poginulo 35 osoba

Misterija eksplozije cepelina Hindenburg u kojem je 1937. godine poginulo 35 osoba nakon 76 godina je riješena. Naime, stručnjaci tvrde kako je cepelin eksplodirao zbog statičkog elektriciteta, odnosno da je cepelin uletio u električnu nakupinu vodika koja je dovela do eksplozije, piše Daily Mail.

Cepelin se nakon toga ispunio statičkim elektricitetom, a budući da se jedna žica slomila, vodik je dospio u ventilacijski otvor nakon čega je Hindenburg eksplodirao. Vatra je izbila na repu cepelina i tada se vodik zapalio.

Podsjetimo, njemački cepelin dugačak 245 metara 6. ožujka 1937. godine eksplodirao je pri pokušaju slijetanja u američki New Jersey, a u njemu je bilo ukupno 100 osoba, putnika i članova posade.

Britanski aeronautički inženjer Jem Stansfield i njegov istraživački tim izradili su model dug 24 metra, kojeg su potom zapalili te doznali pravi uzrok nesreće. Na britanskoj televiziji Channel 4 uskoro će biti objavljen i dokumentarac u kojem će biti detaljno objašnjeno što se dogodilo toga dana.

>> Znanstvenici razriješili misterij Stonehengea

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar liquidsky
liquidsky
17:10 04.03.2013.

Ta teorija i nije tako nova. Ali iskreno, s obzirom da se vodik više ne koristi u aerostatičkim letjelicama, who gives a damn anymore (osim strastvenih tehničkih forenzičara).

Avatar Idler 3
Idler 3
17:12 04.03.2013.

Zanimljivo, ja sam skoro istu priču gledal na Discovery Channelu pred više od leto dan. Jedino je pojašnjenje samog pucanja kablova u stražnjem dijelu malo opširnije opisano. Kak sad najenput ovo....il je problem kaj je Discovery Channel na engleskom >;-))

DU
Deleted user
16:01 04.03.2013.

Ta teorija je točna isto ko i ona da je neki lik podmetnuo bombu. Jedino ako vremenski stroj netko izmisli, onda bude se znala istina o tom Hindenburgu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije