Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad u Francuskoj

Dekapitiran muškarac bio je šef osumnjičenog napadača?

Francuska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/14
26.06.2015.
u 16:55

Vjeruje se da je jedan od uhićenih Yacine Sali, koji je bio pod istragom od 2006. do 2008. godine

Nepoznate osobe autom su se zabile u američku plinsku tvornicu na jugoistoku Francuske, pri čemu je jedna osoba ubijena, a više ih je ozlijeđeno, javili su policijski izvori i francuski mediji, prenosi Reuters. U napadu je došlo do eksplozije plinskih spremnika.

Na mjestu događaja u tvornici Air Products u Saint-Quentin-Fallavieru kod Lyona pronađeno je dekapitirano tijelo i glava prekrivena arapskim natpisima, kao i islamistička zastava, pa se čini da je riječ o terorističkom napadu.

Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve rekao je da identitet osumnjičenika još nije potpuno potvrđen, no dodao je se vjeruje da je to Yacine Sali (Yassin Salhi), koji je bio pod istragom od 2006. do 2008. godine zbog radikalizacije. Nikad nije optužen i nema kazneni dosje. Kako prenosi Daily Mail, lokalni mediji navode da je jedan 30-godišnjak poznat sigurnosnim službama već uhićen na mjestu događaja te da je policajcima rekao da je pripadnik Islamske države.

Jedan dužnosnik rekao je da je dekapitirana osoba lokalni poduzetnik. BFM TV je objavio da je riječ o menadžeru dostavljačke kompanije u čijem je vlasništvu vozilo kojim je izvršen napad.

AP pak javlja kako je dekapitirani muškarac bio poslodavac muškarca osumnjičenog za napad.

Supruga napadača: Otišao je na posao kao i obično

Novine Dauphine Libere objavile su da je u svom domu uhićen i drugi napadač. Navodno je riječ o čovjeku koji je viđen kako se vozi naprijed-nazad ispred tvornice uoči napada oko 10 sati po lokalnom vremenu.

– To je teroristički napad, o tome nema dvojbe – rekao je predsjednik François Hollande, koji je napustio summit EU u Bruxellesu da bi se vratio u državu. Dodao je da je jedna osoba poginula, a dvije su ozlijeđene. Hollande je rekao da je napadač uhićen i identificiran, da je moguće da je u napadu sudjelovala još jedna osoba te da im je plan bio raznijeti tvornicu. Pozvao je građane da se ne prepuste strahu ili rasizmu.

BBC piše da Sali živi u općinskom stanu predgrađu Lyona Saint-Priest, a susjedi ga opisuju kao nekoga tko se posebno ne ističe. Njegova supruga, koju je kontaktirao radio Europe 1, rekla je da je jutros otišao na posao kao i obično. Dodala je da je obitelj, a imaju troje djece, religiozna, ali ne ekstremno.

Sarkozy: Rat protiv civilizacije

Premijer Manuel Valls, koji je na službenom putu u Južnoj Americi, naredio je snažnije sigurnosne mjere na "osjetljivim mjestima" blizu tvornice.

– Bio sam u vrtu kada se dogodila eksplozija. Bila je jako snažna. Mislio sam da je to zrakoplov – rekao je jedan mještanin, prenosi RT.

Čelnica desničarske stranke Nacionalna fronta Marine Le Pen pozvala je na poduzimanje čvrstih mjera kako bi se "porazio islam". Bivši predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je da su napadači proglasili rat protiv "Francuske, demokracije i same civilizacije".

Oglasili su se i iz Air Productsa, potvrdivši da se napad dogodio u njihovu postrojenju. Rekli su da su zaposlenici evakuirani, da su svi na broju i da je mjesto sigurno.

Ovaj napad dogodio se gotovo šest mjeseci nakon islamističkih napada u Parizu u siječnju, na redakciju Charlie Hebdoa i jednu židovsku trgovinu, pri čemu je ubijeno 17 osoba.

 

>> Manuel Valls: Francuska policija posljednjih mjeseci spriječila pet terorističkih napada

>> Ubijen vođa Al-Qa'ide odgovoran za napad na Charlie Hebdo

Komentara 76

NI
Nikomah95
11:53 26.06.2015.

Europa niječe svoje kršćanske korijene, promovira tzv. jednakost i toleranciju,zaboravljajući tko i što je ona sama,dozvaljava divljaštvo da poprima svoje najgore oblike i onda se zgraža nad istima. Za Boga miloga, rođena majka mi dođe u posjet pa joj ne dozvoljavam da mi radi raspored po kući, a kamoli da bih dopustio nekom strancu!

TU
turko
11:46 26.06.2015.

zato sve te izbjeglice treba vratiti natrag i primjenjivat australski novi zakon ,po kome će se obiteljima gdje je i jedan član povezan s islamizmom oduzimati državljanstvo i neka idu u arabiju ili iran uživat vjerske slobode

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
11:43 26.06.2015.

Zato što u EU ima bogataša i njima je materijalno na prvoj strani,a o ovom problemu nitko ne brine,ovo je tihi rat protiv civilizacije (samo se šalju "izbjeglice" i koristi se nejedinstvo EU u ovim stvarnim problemima.Ove pobjeglice kad budu svoja prava tražila (da prave džamije,da se umotavaju,klanjaju,ubijaju neistomišljenike...)tek tada će nastupiti problem kad budu većina u nekoj od ovih "demokratskih" država.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije