Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Franjina škola molitve

Molitva je razgovor s Isusom, dosađujem Bogu da me posluša

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
02.10.2015.
u 15:50

dva obilježja Svaka prava, kršćanska molitva ima dva glavna obilježja, potrebitost i sigurnost. Potrebita je kada nešto tražimo, a kada je istinska onda je sigurna.

Jedno je moliti se, a drugo izgovarati molitve, kaže papa Franjo, tvrdeći da kada se kršćanin moli, ne udaljuje se od vjere, nego razgovara s Isusom.

On uvijek sluša

– Kažem, kada se kršćanin moli, a ne kada izgovara molitve, jer oni su zakonoznanci izgovarali brojne molitve kako bi se pokazali pred ljudima. Isus, međutim, kaže: "A ti kad se moliš, uđi u svoju sobu i pomoli se Ocu u tajnosti, od srca srcu" – poučava Franjo u svojoj "školi molitve", bez koje, kako kaže, nema života ni za jednog vjernika.

Međutim, mnogi ne pronalaze smisla u molitvi i za nju nemaju vremena, odnosno postavljaju pitanje zašto se uopće moliti, kada je Bog svemoćan i zna sve što nam je potrebno, pa je molitva sama po sebi uzaludna.

– Bog nas poziva ustrajno na molitvu ne zato što ne zna što nam je potrebno ili zato što nas ne sluša. Naprotiv, on uvijek sluša i poznaje sve nas, s ljubavlju.

Na našem svakodnevnom putu, osobito u teškoćama, u borbi protiv zla izvan i u nama, Gospodin nije daleko, već je uz nas; s nama je u našoj borbi, a naše je oružje upravo molitva, koja nam pomaže da osjetimo njegovu blizinu, njegovo milosrđe, kao i njegovu pomoć. Ali borba protiv zla je teška i duga, traži strpljenje i upornost – kao u slučaju Mojsija, koji je morao držati ruke uzdignute kako bi njegov narod pobijedio.

To je tako: postoji jedna borba koju moramo svaki dan voditi, ali Bog je naš saveznik, vjera u njega je naša snaga, a molitva je izraz te vjere. Zato nam Isus jamči pobjedu, ali na kraju se pita: "Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?" (Lk 18, 8). Ako se ugasi vjera, ako se ugasi molitva, i mi kročimo u tami, tada se gubimo na putu života – objašnjava papa Franjo.

Dodaje da kad je molitva ozbiljno kršćanska onda ona oscilira između potrebe i sigurnosti da će biti uslišana, iako se ne zna kada.

Ti to možeš jer si obećao

– Jer kad se netko moli ne strahuje da Bogu dosađuje, a čvrsto se pouzdaje u njegovu očinsku ljubav. Slijepa je kao i dvojica slijepaca, o kojima govori Evanđelje, koji za Isusom viču da im je potrebno ozdravljenje, ili poput jerihonskog slijepca, koji zaziva Učiteljev pothvat jačim glasom od glasa onih koji ga žele ušutkati.

Isus nas je naučio da se molimo poput "dosadnoga prijatelja", koji u pola noći prosi hranu, ili udovice s pokvarenim sucem. Ne znam zvuči li ovo slabo, ali molitva je pomalo "dosađivanje Bogu da nas posluša" – uči papa Franjo o molitvi, tvrdeći kako je ustrajnost u molitvi, zapravo, na granici s dosađivanjem.

– Molitva dakle ima ta dva obilježja: potrebitost i sigurnost. Potrebita je molitva uvijek kada nešto tražimo: "Ovo mi je potrebno, poslušaj me, Gospodine". A kada je istinska, onda je sigurna: poslušaj me! Vjerujem da ti to možeš učiniti, jer si to obećao – kaže papa Franjo o molitvi.

>> Svi zidovi padnu prije ili kasnije

>> Papa Franjo prodrmao Ameriku

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Zaječarac
Zaječarac
16:30 02.10.2015.

E jadni papice Kradeš sa mrtvih krstove . Kada su te izabrali, Bog ti poslao gromglasnu poruku . ........ Pustio si dva goluba " mira " Za fašiste u Ukrajni Bog ih ubio ............ Otišao si u Maleziju . On Otišao si u Maleziju . On te odande oterao ( loše vreme . Otišao u Sarajevo gde su ustaše i muslimani činili zločine . Polomio ti je štao. .............. Očito da ne svataš da si Bogu zlogrdio .

ZH
zlatko.harapin53
21:05 02.10.2015.

Dragi Papa Franjo. Molim se Isusu da ti počneš svaki dan dosađivati Bogovima na Zemlji da prestanu režirati strahote od kojih imaju profit, a zemaljski ne-Bogovi noćne more, kao one iz Dante-ovog devetog kruga Pakla.

TI
Tixon
23:59 02.10.2015.

Cudno je da hriscanski svestenik tolikog ranga ne kaze da je za hriscane molitva razgovor sa Bogom,koji je sebe u coveka ugradio u obliku savesti i da razgovarajuci sa svojom savescu, covek razgovara sa Bogom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije