Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjak za preživljavanje

'Moguće je 16 mjeseci plutati Tihim oceanom i preživjeti'

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
06.02.2014.
u 09:26

Mike Tipton, profesor psihologije na sveučilištu u Portsmouthu i koautor knjige 'Osnove preživljavanje na moru' tvrdi kako je priča Meksikanca itekako moguća

Prošli su tjedan svi relevantni svjetski mediji prenijeli vijest o brodolomcu Joseu Salvadoru Albarengu koji je nakon 16 mjeseci plutanja na Tihom oceanu pronađen na izoliranom atolu Ebon.

Tvrdi kako je preživio jedući jedući kornjače, ptice i ribu te pijući krv kornjače, a mnogu nisu povjerovali u ovu nevjerojatnu priču.

Mike Tipton, profesor psihologije na sveučilištu u Portsmouthu i koautor knjige 'Osnove preživljavanje na moru' tvrdi kako je njegova priča itekako moguća.

 - Nemam pojma je li to zaista učinio, ali nije nemoguće. Činjenica kako je imao pomorsko iskustvo i zna kako preživjeti na moru ogromna je prednost, kaže Tipton.

Iako se preporučuje da se u takvim situacijama unos hrane i pića svede na litru vode i 1000 kalorija, iz prethodnih slučajeva vidljivo je kako je moguće preživjeti i s mnogo manje.  Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u Tiptonovoj knjizi pokazalo je kako su tijekom Drugog svjetskog rata mnogi brodolomci šanse za preživljavanje povećali s unosom samo 250 ml vode dnevno.

Alvarenga nije objasnio kako je održao redovit unos tekućine, no Tipton tvrdi kako je preživljavanje ipak moguće.

 - Moguće je ako vam baš sve ide u prilog i redovito možete doći do zaliha svježe vode koju možete sačuvati, kaže Tipton.

>> Plutao na Tihom oceanu 16 mjeseci, jeo kornjače i pio im krv

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije