Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Granične kontrole neučinkovite

Migranti koriste nove, "tajne" puteve do Europe

migranti
Foto: Bernadett Szabo/REUTERS/PIXSELL
1/2
16.09.2016.
u 12:41

Očekuje se da će ove godine sredozemnim rutama doći oko 330.000 migranata, no broj zahtjeva za azilom mogao bi doseći 890.000, navodi ODI.

Stotine tisuća migranata ulazi u Europu slabo poznatim "tajnim" putevima nakon što su neke tranzitne države uvele strože kontrole na granici, objavio je u petak Institut za prekomorski razvoj (ODI).

Očekuje se da će ove godine sredozemnim rutama doći oko 330.000 migranata, no broj zahtjeva za azilom mogao bi doseći 890.000, navodi ODI, vodeći britanski neovisni institut za međunarodni razvoj i humanitarna pitanja.

Razlika od više od 500.000 "pokazuje da postoji velik broj ljudi o čijem dolasku u Europu znamo malo", upozorava agencija.

"Te izbjeglice i migranti putuju u Europu raznim 'tajnim' kanalima i sredstvima: neki preko kopna skriveni u vozilima, drugi zrakoplovima s krivotvorenim dokumentima ili ostaju nakon isteka vize", navodi.

Samo trećina tih migranata su iz Sirije, a većina dolazi iz zemalja sa srednjim prihodima.

ODI stoga poziva europske vlade da povećaju suradnju i razviju više zakonitih puteva kako bi mogle učinkovitije pratiti kretanja izbjeglica i migranata, upozoravajući da su mjere odvraćanja i granične kontrole skupe i uglavnom neučinkovite i da su samo preusmjerile izbjeglice i migrante na alternativne, "tajne" puteve.

Prošle godine preko mora u Europu je stigao 1,1 milijun ljudi, a 1,7 milijuna zatražilo je azil.

Komentara 3

GO
gooniegoogoo
16:36 16.09.2016.

mi svejedno hoćemo zid s 5 slojeva žilet žice

BL
Blomberg
11:34 18.09.2016.

Ovo sve polako postaje zastrasujuce , pitamo se zasto Evropa ne organizira pomoc u njihovim zemljama, a ne da se svi sele u EU. To vise ili oko 70% nije da bjeze zbog ugrozenosti to je organizirano gusenje Evrope kakoko si je -isil- i zamislio. Kod nas u HR se to olako shvaca, drugi dizu zidove i duple zice a kod nas ako nastanu ti cepovi imat cemo vrlo velike probleme .

EN
enigma898
13:27 16.09.2016.

Ako nekome smetaju izbjeglice, no go- sharia zone i arapski kvartovi po Europi neka lijepo iseli, ovo je multikulturalna libtard Europa, a svi ste vi koji zagovarate žicu neonacisti :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije