Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
supernedjelja

Lokalni parlamentarni izbori prvi su veliki test politike Angele Merkel

German Chancellor Angela Merkel arrives at the donors Conference for Syria in London, Britain February 4, 2016.
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
12.03.2016.
u 09:13

Jedno je zajedničko svim prognozama za nedjeljne izbore: velike "narodne" stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel u sve tri savezne pokrajine, Badan-Wuerttembergu, Porajnju-Falačkoj (Rheinland-Pfalz) i Saskoj-Anhalt mogu računati s padom popularnosti.

U tri njemačke savezne pokrajine sutra se održavaju izbori za lokalne parlamente, koji se doživljavaju kao prvi veliki test politike kancelarke Angele Merkel prema izbjeglicama, dok se istodobno očekuje i porast popularnosti konzervativne, desne Alternative za Njemačku (AfD).

"Sudbonosni izbori za Angelu Merkel" naslov je političkog okruglog stola javnog servisa ARD, "Referendum o politici Angeli Merkel" naslovljava pak Deutsche Welle članak o izbornoj "supernedjelji", kada se u čak tri savezne pokrajine održavaju izbori za lokalni parlament.

Jedno je zajedničko svim prognozama za nedjeljne izbore: velike "narodne" stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel u sve tri savezne pokrajine, Badan-Wuerttembergu, Porajnju-Falačkoj (Rheinland-Pfalz) i Saskoj-Anhalt mogu računati s padom popularnosti.

U gospodarski snažnoj pokrajini Baden-Wuerttemberg, gdje je smješten dobar dio njemačke automobilske i strojarske industrije, na vlasti je već pet godina premijer iz redova stranke Zeleni, Winfried Kretschmann, a on će, sudeći po predizbornim anketama,  na tom mjestu i ostati.

Ispitivanje internetskog portala YouGov Zelenima daje prednost od dva posto pred Kršćansko-demokratskom unijom (CDU). Zeleni bi u Baden-Wuertembergu mogli ostati na vlasti ako njihov sadašnji manjinski partner SPD ne izgubi previše glasova.

 U susjednoj pokrajini Porajnje-Falačka Kršćansko-demokratska unija (CDU) bi mogla, nakon 25 godina, s vlasti svrgnuti Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD), koja trenutno vlada u koaliciji sa Zelenima.

 U Saskoj-Anhalt ankete pokazuju CDU kao najjaču stranku, no dosadašnja koalicija CDU-SPD bi u nedjelju mogla izgubiti većinu.

Desna AfD na krilima protuizbjegličke politike 

 No ono što je karakteristično za sve tri savezne pokrajine je izvjestan ulazak desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD), koja svojom protuizbjegličkom retorikom (predsjednica AfD je u jednom trenutku rekla da je legitimno pucati na ilegalne useljenike) najviše profitira od izbjegličke politike Angele Merkel.

Prije izbijanja izbjegličke krize AfD je bila stranka na silasku, rastrzana unutarnjim sukobima i borbom za vlašću. No na krilima protuizbjegličkog pokreta u mnogim dijelovima zemlje AfD je doživjela renesansu i u dobroj mjeri bi mogla promijeniti uobičajen politički krajobraz Njemačke.

Doduše Angela Merkel AfD smatra pojavom koja nestaje kada nestanu i teme na kojima ova stranka temelji svoju popularnost. Merkel je u intervjuu za dnevnik "Mitteldeutsche Zeitung" od petka izjavila kako je AfD u početku bio stranka koja se temeljila na protivljenju euru i kako je profitirao od krize eura, ali da je njegova popularnost pala čim je kriza zajedničke valute nestala s naslovnica. Kancelarka za ovu populističku stranku predviđa sličan scenarij i kada izbjeglička kriza bude riješena.

No rješenje izbjegličke krize još nije na vidiku, a polovičan uspjeh summita Europske unije i Turske početkom tjedna voda je na mlin AfD-u.

 U istočnonjemačkoj pokrajini Saska-Anhalt AfD, kojemu ankete sada daju 18 posto, mogao bi čak prestići SPD, kojemu ispitivanja javnom mnijenja trenutno daju 21 posto glasova.

 Unatoč očekivanom velikom uspjehu, AfD ne može računati sa sudjelovanjem u vlasti u bilo kojoj od saveznih pokrajina, jer su sve ostale stranke odbile mogućnost koaliranja s ovom desno-populističkom strankom, čiji EU zastupnici zbog ekstremnih stajališta nedavno izbačeni iz Kluba zastupnika u Europskom parlamentu Europskih konzervativaca i reformista (ECR).

Supernedjelja ipak neće odrediti konačne odnose snaga

I inače su uoči izborne "supernedjelje" primjetne političke konstelacije koje su još donedavna bile nezamislive. Zeleni premijer Baden-Wuerttemberga, pokrajine koja je do prije pet godina desetljećima bila čvrsto u rukama demokršćana, Kretschmann ne propušta priliku pohvaliti kancelarku Merkel zbog njezina humanog odnosa prema izbjeglicama.

Istodobno glavna kandidatkinja CDU-a u pokrajini Porajnje-Falačka Julia Kloeckner ne propušta priliku javno kritizirati kancelarku i poduprijeti predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horsta Seehofera koji se posljednjih mjeseci profilirao kao jedan od žešćih kritičara izbjegličke politike Angele Merkel.

Izbori u saveznim pokrajinama nisu nužno pokazatelj odnosa i na saveznoj razini. Osim toga do parlamentarnih izbora na saveznoj razini je još ostalo godinu i pol dana tijekom kojih se odnosi snaga mogu potpuno primijeniti. No odnos vlasti u saveznim pokrajinama je važan za odnose u gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesratu, u kojem sjede predstavnici saveznih pokrajina i koji mora potvrditi sve važnije odluke Bundestaga.

Po svemu sudeći, izborna "supernedjelja" mogla bi potvrditi i etabliranje jedne političke snage desno od demokršćanske Unije CDU/CSU, što je novina u Njemačkoj. Ispitivanja javnog mnijenja na saveznoj razini predviđaju da bi na parlamentarnim izborima AfD mogao ne samo prijeći izborni prag od 5 posto nego i postići dvoznamenkasti rezultat.

>>Merkel protiv zatvaranje balkanske rute, ali joj odgovara

Komentara 4

LK
L@k@konjic@
10:57 12.03.2016.

Vodi je kuci

BR
brojevi
11:09 12.03.2016.

Politika kancelarke Merkel proizvela je migracijski stanpedo koji je sa svojim razornim djelovanjem proizveo *privremeni* kolaps Schengenskog sporazuma i prouzroćio velike patnje migracijske populacije. Odlučnost i energičnost, kao oćite vrline kancelarke Merkel, u ovom slučaju potpuno su zakazale. Ostala je poslovična nepopustljivost i tvrdoglavost koje baš i nema neke veze sa pameću.

Avatar d-ano
d-ano
14:20 12.03.2016.

mora joj se priznat da je iskoristila jedno vrijeme u svrhu daljnjeg jacanja vec godinama utemeljene njemacke politike,snaga njemacke privrede je iskoristena za jos veci politicki utjecaj i afirmaciju njemacke drzave,uz put je dovela (izbjeglice) u njemacku ,,svjezu krv kojaku ,,svjezu krv koja ce se vecinom na dobro veoma brzo naviknuti,zasto sirijci ,,samo,,,pa samo drzava sirija sa svojim zalihama plina (najvecim) u blizine EU i glavnog potrosaca njemacke,,,,ispraznjivanjem zivlja slabi se sirija a jaca opozicija koja ce kasnije odigrat demokratske promjene na unutrasnjem politickom planu,,korjeni djece koja sad dolaze i mladih se lako ne zaboravljaju ,,,,,znao to po sebi,,,,,uz put mirovnski fond i smjena generacija (povjesna rupa u populaciji) je djelomicno popunjena jeftinom radnom snagom koja se jos mora uklopit ako zeli ostat u njemackoj a to sigurno zeli,,,,,Logicno sa magarca na konja,,,,,ide se bez prisile,,,,,,,,sitni postotak extremista ce se zakonskim progonima sigurno unistit,,a unutrasnji radikali ce ostat i dalje kao sredstvo unutrasnje sigurnosti koji s emogu u svako doba iskoristit,,,,,,,,,,,ne voilim je jer je pametna gazi priko mrtvih u svojoj stranackoj politici ,,,skidam joj kapu jer tako se kuca gradi i cuva,,,,,,,,,,samo je prijatelja putina malo podcijenila jer on joj kvari potpunu dominaciju na istoku ,,,,,,,mora ga jos sarmirat svojim zenskim carima,,, hahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije