Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
deklasificirano

Kohl je još 1983. planirao vratiti u Tursku polovicu gastarbajtera

kohl,merkel
Wolfgang Kumm/DPA/PIXSELL
02.08.2013.
u 17:15

S Portugalcima nemamo problema, ni s Talijanima. Ni s istočnim Europljanima. Ali Turci su nešto drugo, tvrdio je Kohl

Prema dokumentima iz 1983. godine, s kojih je prije nekoliko dana skinuta oznaka tajnosti, njemački kancelar Helmut Kohl na početku svog prvog mandata namjeravao je u četiri godine smanjiti broj Turaka u Njemačkoj najmanje 50 posto. Rekao je to tadašnjoj britanskoj premijerki Margaret Thatcher s kojom se sastao u Bonnu.

“S Talijanima nemamo problema, s Portugalcima također. U Njemačkoj je 11 milijuna radnika iz zemalja istočne Europe, ali ni s tim ljudima nema nikakvih problema. Svi oni pripadaju europskom kulturnom krugu i bez većih se problema integriraju u društvo. Ali Turci su nešto sasvim drugo, oni se u društvo jednostavno ne mogu uključiti, barem ne u broju u kojem su sada ovdje prisutni”, smatrao je prije trideset godina Helmut Kohl.

Kako je pričao čeličnoj Lady, Njemačka se zbog Turaka bori s problemima kakve prije nije imala, poput prisilnih brakova ili ilegalnog zapošljavanja. Kohl je planirao uvesti program poticaja povratka u Tursku i to tako da je Njemačka svakom povratniku davala 10.500 maraka nepovratne pomoći i dio mirovine. Ipak, ovaj plan nije postigao željeni učinak. U Tursku se vratilo samo oko 100.000 ljudi, a u Njemačku su došli novi milijuni radnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije