Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati

Katalonija će za 18 mjeseci proglasiti neovisnost?

Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
29.09.2015.
u 13:30

Artur Mas i Antonio Baños najavljuju da će proces odvajanja trajati 18 mjeseci, do proljeća 2017., kroz pregovore s Madridom.

Hoće li i kako Katalonija doći do svoje neovisnosti od Španjolske, vjerojatno nitko ne zna, a posebno se ne zna kako bi se to moglo postići ako se Madrid bude protivio.

Odvajanje Katalonije od Španjolske ostaje daleki cilj, a scenarija je više. Da će separatisti “Zajedno za da” (JxSí) čelnika Artura Masa i “Kandidati pučkog jedinstva” (CUP) ljevičara Antonija Bañosa, koji su nakon nedjeljnih izbora dobili većinu sa 72 parlamentarna mjesta od 135, sa samo 48% glasova, djelovati na odcjepljenju Katalonije, sasvim je sigurno. No, kako će odgovoriti Madrid, ovisi i o tome kakvi će rezultati biti na izborima za španjolski parlament u prosincu ove godine.

Izbori u prosincu

Artur Mas i Antonio Baños najavljuju da će proces odvajanja trajati 18 mjeseci, do proljeća 2017., kroz pregovore s Madridom. Vlada u Madridu, čelnika Pučke stranke Mariana Rajoya, već je najavila da je „odcjepljenje“ nezakonito i neustavno. Rajoy je najogorčeniji protivnik katalonskog odcjepljenja pa je čak zaprijetio i ukidanjem autonomije koju ta regija uživa. I ne samo to nego je Madrid proteklih dana zaprijetio i smjenjivanjem katalonskog predsjednika Masa bude li radio na odcjepljenju Katalonije, odnosno razbijanju jedinstva Španjolske.

Zapravo jedini put su pregovori o dogovorenoj separaciji. No, ako poslije parlamentarnih izbora u prosincu na čelu španjolske vlade bude potvrđen Rajoy, koji se proteklih tjedana oštro sučeljavao s katalonskim separatistima, onda od pregovora neće biti ništa. To, dakako, neće zaustaviti volju za odvajanjem, dapače. Katalonski parlament mogao bi zatražiti održavanje referenduma o odcjepljenju bez obzira na to što je onaj iz studenoga prošle godine proglašen neustavnim. Možda bi se mogla naći neka ustavna mogućnost za takav referendum.

EU strahuje od separatista

Artur Mas najavio je kako će nakon 18 mjeseci pregovora ipak, bez obzira na njihov ishod, jednostrano proglasiti neovisnost Katalonije, počet će od fiskalne neovisnosti osnivanjem ministarstva financija i katalonske središnje banke, a zatim će uspostaviti ministarstvo vanjskih poslova. Govorilo se i uspostavi ministarstva obrane bez obzira na to što bi tako što značilo velika izdvajanja. Španjolska vojna infrastruktura koja se nalazi na teritoriju Katalonije vrijedi pola milijarde eura, a samo osnivanje katalonske vojske koštalo bi najmanje tri milijarde eura.

Katalonija bi izlaskom iz Španjolske automatski ispala ne samo iz Europske unije i eurozone nego i iz NATO-a te bi za ulazak u euroatlantske institucije trebala proći pregovore, a onda je i pitanje bi li joj ulazak dozvolila Španjolska. Europska norma iz 2004. određuje da, ako se neka regija odvoji od neke države, onda je automatski izvan EU. Ne samo Španjolska nego i Velika Britanija, Francuska, Belgija i sve ostale države u kojima ima separatističkih pokrajina usprotivile bi se ulasku Katalonije u EU. 

>>Katalonci prema vlastitoj državi

>>Barceloni prijete izbacivanjem iz lige ako se Katalonija odcijepi

Komentara 2

MX
Mister X
22:05 29.09.2015.

Hoće li i kako Katalonija doći do svoje neovisnosti od Španjolske, vjerojatno nitko ne zna, a posebno se ne zna kako bi se to moglo postići ako se Madrid bude protivio. ( Protivio se volji naroda i zakona ; pa nisu Španjolci Srbi ili jesu ? Ili Ukrajinci da se protive volji naroda ?

BA
bandido
21:41 29.09.2015.

mozda al to onda znaci domino efekt.. tirol korzika bavarska, baski, skotska sjeverna irska Veneto itd. Uvalili ameri deklaraciju o nezavisnosti europi poslije prvog svjetskog pa eto problem jos traju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije