Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisu svi zadovoljni sporazumom o klimi

Znanstvenik sa sveučilišta Columbia: To su isprazne riječi sve dok će fosilna goriva biti najjeftinija

Santa leda
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
13.12.2015.
u 11:25

Stephen Harrison sa Sveučilišta Exeter kazao je da je sporazum iznimno dobrodošao no i upozorio da trebamo biti oprezni,

Stručnjaci su reagirali na sporazum o klimi koji je postignut u Parizu. Podsjetimo, u pariškom sporazumu, usuglašenom nakon dva tjedna intenzivnog pregovaranja oko 4 ujutro u noći sa subote na nedjelju i usvojenom konsenzusom 195 zemalja sinoć oko 19:30 sati, svijet se složio da će do 2100. ograničiti globalno zatopljenje znatno ispod razine od 2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje. 

Stephen Harrison sa Sveučilišta Exeter kazao je da je sporazum iznimno dobrodošao no i upozorio da trebamo biti oprezni, javlja The Guardian.

- Jasno je da je porast temperature od 1 stupnja Celzijusa iznad predindustrijskih razina koji smo dosad vidjeli pokrenuo čitav niz učinaka, uključujući i topljenje planinskih ledenjaka, povećanje razine mora, razarajuće suše i poplave. Ovi učinci vjerojatno će biti puno gori i sa skromnim budućim povećanjima- rekao je Harrison.

- Zapravo to je prevara, lažni dogovor. To su prazne i bezvrijedne riječi kada kažu '2 stupnja Celzijusa ograničenja je naš cilj i onda ćemo probat učiniti malo više svakih pet godina'. Nema tu nikakvih akcija, samo obećanja. Sve dok će fosilna goriva biti najjeftinija goriva na tržištu i dalje će ih korisnici koristiti i njihovi produkti će izgarati u atmosferu, kritizirao je James Hansen sa Sveučilišta Columbia iz SAD-a.

Nigel Arnell, University of Reading rekao je da je ''ovo označava veliki korak u našim nastojanjima da zauzdamo klimatske promjene''. 

- Cilj ograničavanja porasta globalne temperature ispod razine od 2 stupnja Celzijusa i rad prema tome da on bude ispod razine od 1.5 stupnjeva Celzijusa ambiciozniji je nego što su mnogi mislili prije nekoliko godina. No kao što ugovor ističe, obećanja koja su trenutno dana nisu dovoljna da bi se postigao taj cilj - rekao je Nigel Arnell sa Sveučilišta Reading. 

>> U Parizu predstavljen prijedlog globalnog klimatskog sporazuma 

>> Migracije su globalni problem kao i klima, rješenje je smanjivanje nejednakosti u svijetu

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
11:49 13.12.2015.

To vam je mogao reći i putin koji nije znansvenik na columbia.

SA
samoborka
12:46 13.12.2015.

Naravno da su sve to prazne price. Zali boze ogromnog novca koji je bacen na organiziranje jos te jedna parade u nizu I na hranjenje svih tih skorojevica tamo. Novac je jedino mjerilo I smisao ovoga drustva I sve je podredjeno bogacenju bogatih. Tako je svejedno sto ce I kako ce biti sutra, oni za to ne mare. Zato su ove parade nista drugo nego drsko smijanje u lice svima nama ostalima koji ne spadamo u onaj 1% svjetske elite koja beskrupulozno gazi sve u ime svojih interesa

Avatar superhik74
superhik74
22:26 13.12.2015.

Pa normalno da se sastala ekipa hipokrita koja maze oci svojoj neinformiranoj populaciji. Istovremeno dok dogovaraju izmisljeno smanjenje ispusnih plinova i potrosnje fosilnih goriva, ratuju na bliskom istoku za ta ista fosilna goriva te manipulacijama trzista u suradnji s glavosjecom iz Saudijske Arabije ruse cjene nafte kako bi se povecala potrosnja tih istih fosilnih goriva. Treba biti teze retardiran za ovakve price popusiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije