Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porezna inverzija

To se zove rast: Irska utrostručila procjenu rasta BDP-a na čak 26,3 posto!

Dublin
Foto: Thinkstock
1/2
12.07.2016.
u 18:22

Procjena rasta podignuta je na 26,3 posto, čime je više nego utrostručena u odnosu na prvu procjenu prema kojoj je irsko gospodarstvo prošle godine poraslo 7,8 posto

Irski statistički ured danas je više nego utrostručio procjenu prošlogodišnjeg rasta BDP-a, izdvajajući veći broj uvezenih zrakoplova radi međunarodnog leasinga i "dramatično" povećanje kapitalne imovine povezano s promjenama u klasifikaciji sektora, ali i s poreznim inženjeringom globalnih kompanija.

Procjena rasta podignuta je na 26,3 posto, čime je više nego utrostručena u odnosu na prvu procjenu, prema kojoj je irsko gospodarstvo prošle godine poraslo 7,8 posto. U Središnjem uredu za statistiku (CSO) izdvajaju veći broj zrakoplova uvezenih za potrebe međunarodnog leasinga te promjenu klasifikacije pojedinih sektora. Tako sektor distribucije, transporta, softvera i komunikacija sada, uz ostalo, uključuje i izdavaštvo i usluge hotelskog smještaja i pripreme hrane. Softver mu je također pridodan tek aktualnom reklasifikacijom.

Posebnu ulogu odigrala je i taktika porezne inverzije, u sklopu koje posebno američke multinacionalne kompanije, poput Applea, prebacuju sjedište u zemlje s nižim stopama poreza na dobit, poput Irske, zbog prijave poreza, zadržavajući često temeljne poslove u matičnoj zemlji. Upravo je Irska proteklih godina postala omiljena destinacija za takav fiskalni inženjering, koji pak rezultira '"uvozom" bilanci multinacionalnih kompanija u irsku kapitalnu imovinu.

"Posrijedi je uključivanje čitavih bilanci kompanija koje su premjestile sjedište u Irsku u našu kapitalnu imovinu ili naša međunarodna ulaganja", tumači statističar Michael Connolly. "Vrlo dramatično povećanje povećalo je kapacitet za proizvodnju u gospodarstvu ... dok se zaposlenost zbog toga nije znatno promijenila", dodaje Connolly. Podaci pokazuju da je irski neto izvoz udvostručen u prošloj godini. Investicije su porasle 33 posto, a snažan je rast zabilježen i u stavci osobne potrošnje, za 4,5 posto.

Ekonomisti upravo tu stavku izdvajaju kao precizniji pokazatelj stanja u gospodarstvu od ukupnog rasta BDP-a. "Podatak o BDP-u jednostavno je beskoristan ako želite uistinu razumjeti što se događa u gospodarstvu", tvrdi ekonomist Ulster Banka Simon Barry. Shodno tome, Barry smatra da ne treba previše iščitavati ni iz procjene SEO-a o padu BDP-a u prvom tromjesečju za 2,1 posto u odnosu na posljednja tri mjeseca prošle godine. Posrijedi je tek stabilizacija nakon prošlogodišnjeg uzleta, drži ekonomist Ulster Banka.

Ministar financija Michael Noonan izdvaja pak sniženu procjenu udjela javnog duga u BDP-a u 2015., na 79 posto, u odnosu na početno procijenjenih 93,8 posto. Blago je snižena i procjena proračunskog manjka, na 1,9 posto.

>> Hrvatska uskoro najzaostalija i najsiromašnija zemlja EU

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar superhik74
superhik74
18:29 12.07.2016.

Irski ured a zastava Italije ? Pa cemu se ja cudim ipak je to "kvaliteta" VL novinarstva.

DA
dado56
19:53 12.07.2016.

treba staviti porez kao i Irci 12,5 posto , mi smo mala zemlja i nemamo trziste , da bi bili konkurentni mozemo cuda sa takvom stopom napraviti ne znam sta se ceka jer sa ovih 33 % to nismo!!

DU
Deleted user
18:38 12.07.2016.

Čitajte, "use-nase i podase" hrvatska uhljebatorska politička kasto...aha, vama se živo j.be...pa da, more vam bit sa svim tim "ovčicama na pašnjaku"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije