Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi okršaj

Hamnei: Za 25 godina Izraela više neće biti. Izrael: Iran prijeti i Europi

Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu leaves Number 10 Downing Street after meeting with Britain's Prime Minister David Cameron in London, Britain September 10, 2015. REUTERS/Stefan Wermuth
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
12.09.2015.
u 11:58

SAD je Veliki Sotona, kaže Hamnei, a Netanyahu tvrdi da su Iran i teroristi ISIL-a slični

– Izraela za 25 godina više neće biti – izjavio je vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei i potaknuo novi verbalni okršaj koji je ugrijao atmosferu na Bliskom istoku.

'Duh junaštva i džihada'

– Nakon nuklearnih pregovora, cionistički režim je rekao da neće biti zabrinut zbog Irana idućih 25 godina. Kažem vam, prvo, nećete biti ovdje za 25 godina, i, uz Božju volju, neće biti cionističkog režima za 25 godina. Drugo, za vrijeme tog razdoblja, duh borbe, junaštva i džihada neće vam dati mira ni u jednom trenutku, održavat će vas zabrinutim – rekao je iranski vođa i tu izjavu objavio i na Twitteru. Hamnei ističe i kako neće dopustiti nove pregovore sa SAD-om.

– Iranci ne smiju zaboraviti da su Sjedinjene Države Veliki Sotona. Neki žele pokazati tog Sotonu kao anđela, ali iranski narod je Sotonu izgurao van. Nećemo dopustiti da dopuže natrag kroz prozor – poručio je Hamnei, vrhovni vođa Irana, koji je na tome mjestu naslijedio Homeinija, vođu islamske revolucije 1979.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ubrzo je uzvratio:

– Hamnei ne ostavlja nimalo mogućnosti onima koji podržavaju nuklearni sporazum da i dalje imaju iluzija.

Netanyahu iranskog vođu naziva "tiraninom u Iranu":

– Svi odgovorni vođe moraju surađivati kako bi zaustavili iranski terorizam i agresiju, koja će, nažalost, samo rasti nakon sporazuma – rekao je Netanyahu.

Dan prije usporedio je Iran i ISIL, rekavši da se ponašaju kao barbari iz srednjeg vijeka.

– Izaziva nas nešto što je suprotno modernosti, barbarsko srednovjekovlje, primitivno, divljačko, ubojito. To dolazi iz dva izvora militantnog islama, militantnih sunita koje vodi Daesh (ISIL na arapskom, nap. a.) i militantnih šijita koje vodi Iran – oštar je bio izraelski premijer. Upozorio je europske lidere da ne pogriješe u procjeni što je krajnji cilj i jednih i drugih ekstremista.

– Prvo ciljaju nas, druge muslimane i kršćane, a onda vas. Iran gradi interkontinentalne rakete za Europu, ne za nas – rekao je Netanyahu, kako prenosi njegov ured u Jeruzalemu.

Trump: Sporazum glup

Hamnei je govorio u sklopu razgovora o nuklearnom sporazumu između Irana i SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Kine i Rusije, prema kojem Iran, između ostaloga, mora smanjiti zalihe uranija i ograničiti njegovo obogaćivanje. Neki dijelovi sporazuma odnose se na 25-godišnji rok.

U međuvremenu, američki predsjednik Barack Obama polučio je novi uspjeh kako bi sporazum s Iranom prošao u Kongresu, demokrati su blokirali pokušaj republikanaca da zaustave sporazum u Senatu. Hillary Clinton sporazum podržava, Donald Trump kaže da su ga sklopili nesposobni pregovarači koje vode glupi vođe.

Komentara 54

BC
bura.curba
19:04 12.09.2015.

ne dirajte izrael dok ubija djecu,rusi pali i otima

JE
jelancic
19:07 12.09.2015.

ono sto moze izrael,ne moze svako, nije ni cudno to sto ce antihrist biti izraelac jednoki

VU
vuvuzele25
13:10 12.09.2015.

uvijek treba imati na pameti da se ne smije generalizirati, primjerice nisu zločesti ni svi kršćani, ni svi muslimani, ni svi židovi-problem je u onim radikalnima. što se tiče izraela nije problem u svim njegovim stanovnicima, nego u onima koji su radikalni i bez rezerve podržavaju cionistički režim. to je jedini režim koji krši međunarodne konvencije a da mu nitko ne intervenira, dapače SAD šalje vojnike da pomaže Izraelu u okupaciji Zapadne obale i pojasa Gaze. razumijem da su oni puno propatili kroz povijest, ali onda su se sami morali izboriti za svoju državu. Nas Hrvate su osmanlije stisnuli praktički na 20-25 % današnjeg teritorija, ali smo vratili svoje područje, i opstajemo ovdje od 7. stoljeća samo zahvaljujući vlastitoj duhovnoj snazi i vlastitoj hrabrosti. Mi nismo imali pomoć SAD-a i VB (dapače rijetko kada su nam bili saveznici) kao što je cionistički pokret imao njihovu pomoć u uspostavljanju režima. Dok nije bilo cionizma židovi i Arapi na tom području su živjeli još u koliko-toliko podnošljivim odnosima, a kad je nastao cionizam i cionistički režim onda su počeli problemi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije