Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAD Egyptaira

Egipat: Pronašli smo olupinu. Grčka: To nije taj zrakoplov

Egyptair
Foto: Reuters/PIXSELL
1/15
19.05.2016.
u 22:57

Kompanija EgyptAir objavila je da je zrakoplov nestao otprilike 16 km nakon što je ušao u egipatski zračni prostor

Predsjednik grčkog Odbora za zračnu sigurnost rekao je danas da ostaci pronađeni u moru južno od otoka Krete nisu dijelovi zrakoplova Egyptaira čime je opovrgnuo prethodnu objavu aviokomapnije iz Egipta čiji je predsjednik naredio mobilizaciju svih raspoloživih snage u potragu za nestalim putničkim zrakoplovom. 

"Do sada analiza pronađenih ostataka pokazuje da ne pripadaju zrakoplovu, egipatski kolega mi je u posljednjem kontaktu oko 18,45 po srednjoeuropskom vremenu potvrdio da nije dokazano da su ti ostaci s leta Egyptaira", rekao je taj dužnosnik.

U međuvremenu je EgyptAir povukao tvrdnju o pronađenoj olupini.

- To nije naš zrakoplov - rekao je vicepredsjednik Ahmed Adel za CNN.

Dužnosnici su rekli da je terorizam najvjerojatniji uzrok nestanka zrakoplova. Reuters pak citira izvore iz više američkih agencija, koji su htjeli ostati anonimni, da satelitske snimke ne pokazuju da je došlo do eksplozije.

Drvo i tkanina

Ranije je Egyptair na društvenoj mreži Twitter objavio da su grčke vlasti pronašle  "plutajući materijal" i pojaseve za spašavanje te da bi to mogli biti ostaci zrakoplova. 

"Pronađen je komad drva i tkanine", rekao je dužnosnik grčkog Odbora za zračnu sigurnost.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi naredio je danas navečer da ministarstvo civilnog zrakoplovstva, vojni centar za potragu i spašavanje, mornarica i njihove zračne snage poduzmu sve potrebne mjere kako bi pronašle ostatke zrakoplova, javlja Reuters.

U priopćenju iz Sisijeva ureda stoji da ministarstvo civilnog zrakoplovstva mora osnovati istražni odbor koji odmah treba početi istraživati uzroke nestanka zrakoplova. 

30 Egipćana, 15 Francuza...

Na letu na liniji Pariz-Kairo zrakoplov EgyptAira nestao je danas s radara nakon što je napustio grčki zračni prostor i nekoliko minuta nakon ulaska u egipatski zračni prostor.

Zrakoplov je poletio u srijedu navečer u 23.09 sati s pariške zračne luke Charles de Gaulle. Nestao je u 2.30 sati u četvrtak s visine od 11.280 metara. Zrakoplov je trebao sletjeti u Kairo u 3 ujutro po lokalnom vremenu, a preletio je i kroz hrvatski zračni prostor. 

Na popisu putnika je 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračana te po jedan državljanin Britanije, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Alžira. Kanadska vlada potvrdila je u četvrtak navečer da su u zrakoplovu bila dva kanadska državljana. Ranije se govorio o jednom putniku iz Kanade. 

Tijek današnjih događaja pratite u nastavku...

19.08 – EgyptAir priopćio je da je ministarstvo za civilno zrakoplovstvo primilo službeno pismo egipatskog ministarstva vanjskih poslova koje potvrđuje pronalazak olupine kod otoka Karpatos.

Također su izrazili sućut obiteljima i prijateljima putnika te naveli da su egipatski i grčki timovi u potrazi za preostalim ostacima zrakoplova.

18.52Serafeim Petrou, šef udruge grčkih kontrolora leta, rekao je za BBC da se pad dogodio iznenada.

– Iz iskustva mogu reći da ovaj iznenadni nestanak leta znači da je zrakoplov eksplodirao u zraku ili da se srušio u more. Bez obzira na to što je bio uzrok, ništa nije upućivalo da će se to dogoditi. Dogodilo se iznenada – rekao je Petrou.

18.49 – Pronašli smo olupinu – rekao je vicepredsjednik EgyptAira Ahmed Adel za CNN.

18.47 – Egipatski izaslanik u Francuskoj rekao je da su grčke vlasti obavijestile egipatsko veleposlanstvo u Ateni da su pronađeni bijeli i plavi ostaci. To su boje zrakoplova EgyptAira.

Bijela kuća rekla je da je prerano da bi se reklo što je uzrok.

18.18 – Državni tajnik SAD-a John Kerry rekao je da nema posebne informacije o padu i da ne želi spekulirati o uzroku.

– Nadležni čine sve što mogu da otkriju činjenice o onome što se danas dogodilo. Nemam više informacija od drugih u ovom trenutku – rekao je Kerry na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

18.14 – Američka vlada istražuje teoriju da je zrakoplov srušen bombom, rekli su američki dužnosnici za CNN. Dodaju da bi se ta mogućnost mogla pokazati netočnom.

Iz EgyptAira kažu da još nema potvrde da su ostaci pronađeni u moru.

18.12 – Kako prenosi BBC, Tarek Wahba, kapetan broda koji kaže da sudjeluje u potrazi za ostacima, objavio je na Facebooku slike koje, tvrdi, prikazuju pojas za spašavanje u moru.

 

18.03 – Rodbina nestalih okupila se u zračnoj luci u Kairu kako bi dobila informacije, ali su se požalili na nedostatak novosti.

– Uopće nema informacija. Nitko nema nikakve informacije – rekao je Mohamed Ramez, prenosi BBC.

– Upravo smo doznali iz medija da su pronašli olupinu... Nadam se da će naći nekoga za koga se možemo moliti – rekao je brat putnika.

16.35 – Britanski inoministar Philip Hammond rekao je da je u zrakoplovu bio i jedan Britanac. Kuvajtsko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da je među putnicima njihov državljanin Abdulmohsen al-Muteiri. U zrakoplovu je bio i neimenovani državljanin Čada, francuski student koji je putovao u domovinu zbog majčine smrti. 

16.33 – Šef ruskog FSB-a Aleksandar Bortnikov rekao je da je najvjerojatnije riječ o terorističkom napadu. Pozvao je vlade da se udruže i pronađu odgovorne za ovaj "monstruozni napad".

16.26 – U potrazi su pronađeni pojasevi za spašavanje, javlja grčka TV. Kako navodi BBC, zrakoplov je u tjedan dana prije nesreće letio u Asmaru, Bruxelles, Bejrut, Istanbul, Abu Dhabi, Kuwait City, Atenu, Luxor, Aleksandriju i Casablancu.

16.20 – Britanski pilot Alan Carter rekao je da je gotovo u isto vrijeme letio kroz isti zračni prostor te da je vrijeme bilo savršeno, prenosi BBC.

15:40 – Dva plutajuća komada uočena su jugozapadno od Krete, piše CNN, a grčke vlasti kažu da nije sigurno kako je riječ o nestalom avionu.

15:20 Sherif Fathy potvrdio je da nije zaprimljen signal sa zrakoplova nakon pada, već je riječ o pogrešci zaposlenika egipatskog ministarstva koji je pogrešno prenio informaciju

15:10 – Egipatski ministar za civilno zrakoplovstvo Sherif Fathy nakon brojnih pitanja novinara ipak je priznao da je teroristički čim ''vjerojatnija opcija za pad nego kvar na avionu''

15:00 – Reuters javlja da su pronađeni ostaci zrakoplova 80 kilometara južno od mjesta gdje je nestao s radara

14.16 – Više od četiri sata je prošlo otkada su se iz EgyptAira zadnji put oglasili s informacijama na Twitteru.

13.48 – Podaci koje imamo potvrđuju da se zrakoplov srušio – rekao je francuski predsjednik Hollande. – Nijedna teorija ne može se isključiti. Ali se isto tako nijedna ne može staviti u prvi plan – rekao je francuski predsjednik.

13.41 – Grčki ministar obrane Panos Kammenos rekao je da su posljednje dvije minute leta MS804 koje su njihovi kontrolori uspjeli pratiti bile "kritične": Zrakoplov je prvo skrenuo 90 stupnjeva nalijevo nakon čega je pao s visine od 11 300 metara na 4500 metara. Nakon toga je skrenuo 90 stupnjeva udesno spustivši se na visinu od 3000 metara prije nego što je nestao nekih 15 milja unutar egipatskog zračnog prostora. U potrazi za ostacima zrakoplova uključili su se i grčki F-16 lovci.

 

13:31 – Naglo okretanje zrakoplova prije nego što je nestao, a koje je potvrdio grčki ministar obrane, sugerira da je došlo do incidenta u kokpitu, rekao je za BBC stručnjak za zrakoplovstvo Paul Charles. Prema njegovu mišljenju to bi teorije o projektilu ili eksplozivnoj napravi učinilo manje vjerojatnima.

12.51 – Grčka je poslala dva zrakoplova i brod u potragu za Airbusom A320. I glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ponudio je pomoć u potrazi. 

12.20 – Airbus A320 dio je flote EgyptAira od studenog 2003. i odradio je 48.000 sati leta. Rutinska provjera zrakoplova obavljena je u srijedu u Kairu, prije no što je poletio za Pariz. Zrakoplov nije prevozio nikakav poseban ni opasan teret, izvijestili su iz EgyptAira. 

11.57 – Pojavila se navodna snimka trenutka eksplozije zrakoplova EgyptAira. Video je objavio Seven News Sydney, ali autentičnost nije potvrđena. 

 

11.27 – Julian Bray uvjeren je kako se zna što je prouzročilo pad zrakoplova, ali se taji, najvjerojatnije zbog turističke sezone. Neki članovi obitelji putnika iz zrakoplova odlaze s kairskog aerodroma frustrirani zbog tajenja informacija. 

 

10.45 – Jean-Paul Troadec, bivši direktor francuskog centra za istraživanje zrakoplovnih nesreća  (BEA), rekao je da je ovo "brutalni događaj" te da je gotovo sasvim siguran da je riječi o terorističkom napadu. 

10.09 – Postoji sumnja da je zrakoplov srušila eksplozivna naprava, informacije su koje stižu od egipatskih sigurnosnih stručnjaka i avijacije, javlja Independent. Stručnjak za zrakoplovstvo Julian Bray tvrdi da činjenica da iz zrakoplova nije poslan SOS signal može značiti da pilot nije imao vremena odreagirati prije katastrofe jer je vjerojatno došlo do eksplozije. – Zrakoplov je pao u najdublji dio Mediteranskog mora.

09.51 – Bivši predsjednik britanskog Nacionalnog protuterorističkog centra Chris Phillips rekao je kako sumnja da nije već poznato što se dogodilo sa zrakoplovom na letu MS804 s obzirom na to da je područje na kojem je nestao pod jakom prismotrom zbog vojnih aktivnosti koje se događaju na tom području, javlja BBC. Dodao je kako vjeruje da će se u sljedećih šest sati vjerojatno objaviti mnogo više detalja. 

09.42 – Izvori iz egipatske zračne luke objavili su da se zrakoplov srušio pokraj grčkog otoka Karpatosa

09.36 – Egipatski premijer rekao je da je prerano govoriti da je zrakoplov srušen, ali ne isključuje se ni opcija da je riječ o terorističkom napadu, javlja Reuters. 

09.34 – Grčka kontrola leta izgubila je kontakt s pilotom dvije minute nakon što je ušao u egipatski zračni prostor. 

09.23 – Iz EgyptAira kažu da je informacija da se zrakoplov srušio objavljena "neslužbeno" 

09.13 – Iz EgyptAira potvrđeno je da se avion srušio.

09.07 – Francuska vlada izvanredno se sastala zbog srušenog zrakoplova EgyptAira na letu iz Pariza za Kairo, u kojem je bilo 66 putnika i članova posade. 

09.06 – U Krizni centar u kairsku zračnu luku stigao je egipatski premijer Sherif Ismael koji je prekinuo službeni posjet Džedi u Saudijskoj Arabiji. 

09.02 – Istražuje se dojava kapetana jednog trgovačkog broda o "plamenu na nebu" nekih 130 nautičkih milja južno od otoka Karpatosa.

08.51 – Grčki kontrolori leta izjavili su kako su razgovarali s pilotom nestalog aviona dok je letio iznad otoka Kea. Pretpostavlja se kako je to posljednja zabilježena komunikacija, javlja Reuters. 

Kompanija EgyptAir objavila je da je zrakoplov nestao otprilike 16 km nakon što je ušao u egipatski zračni prostor te 20 minuta prije slijetanja, a objavljeni su i podaci o tome koliko su sati leta pilot i kopilot imali u tom modelu zrakoplova. 

U zrakoplovu se nalazilo 56 putnika, od kojih i dvoje male djece te 10 članova posade. Ehab Mohy el-Deen iz EgyptAira rekao je da iz zrakoplova nije stigao nikakav poziv za pomoć ni informacija da postoje neki problemi. 

Ipak, kasnije informacije ipak navode da je poslan poziv u pomoć gotovo dva sata nakon što je zrakoplov nestao s radara, točnije u 4.26 sati po lokalnom vremenu, javlja CNN

– Ovaj podatak preusmjerava tijek istrage ovog događaja – rekao je za CNN Nic Robertson navodeći kako se, prema prvim informacijama, činilo da pilot nije imao vremena poslati signal u pomoć te da se katastrofa dogodila naglo. Sada se ipak čini da je pilot bio svjestan da se nešto događa. To postavlja dodatna pitanja o tome što se zapravo dogodilo u tom zrakoplovu.  

Ipak, potpredsjednik EgyptAira Ahmed Adel rekao je da je moguće da signal uopće nije došao s tog zrakoplova, već da je moguće da je riječ o signalu s nekog broda u Sredozemnom moru. 

 

 

Među putnicima na letu MS804 nije bilo hrvatskih državljana. EgyptAir objavio je da je na listi putnika bilo 15 državljana Francuske, 30 iz Egipta, dvoje iz Iraka te po jedan državljanin Velike Britanije, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Alžira, Kanade...

 

Prema posljednjim informacijama lokatora leta, zrakoplov je nestao negdje između Krete i Cipra, javlja BBC

Geoffrey Thomas, glavni urednik portala AirlineRatings.com, rekao je za CNN da je  ruta na kojoj je letio MS804 benigna, odnosno, da na toj relaciji zrakoplov ne leti preko zona sukoba.

Nakon Kaira, zrakoplov je trebao poletjeti dalje prema Hurghadi.

– Nije ništa neobično na ovom letu, neobično je samo da je zrakoplov nestao. Ne čini se kao da je riječ o nekom mehaničkom kvaru zrakoplova.

Izvor iz egipatskog ministarstva za civilno zrakoplovstvo rekao je da se skupljaju tehnički podaci o stanju zrakoplova, Airbusa A320 starog 12 godina.

EgyptAir na Twitteru je objavio da su specijalne snage na lokaciji gdje je zrakoplov nestao s radara, a u potragu su se uključile i grčke snage. 

 

 

 

 

Komentara 47

FA
Fake
08:29 19.05.2016.

Kako god se okrene,tužno i žalosno,povrh svega još je bilo i male djece.

Avatar Ohjooj
Ohjooj
09:38 19.05.2016.

uopće ne dvojim šta se dogodilo... dogodila se bomba i jedan divljak koji u ime vjere i Alaha ubija ljude, a "Francuz" je ili "Britanac"... toliko

DU
Deleted user
10:01 19.05.2016.

Terorizam na djelu, svako toliko neka njihova akcija, vruće-hladno i tako bude desetljećima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije