Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija

Dvije varijante promjena Dublinskog sporazuma

Dimitris Avramopoulos , EU commissioner for Migration and home affairs in Brussels, Belgium on 10.02.2016 Avraopoulos delivered remarks on the implementation of priority actions within the scope of an European Agenda on Migration
Foto: DPA/PIXSELL
05.04.2016.
u 23:00

Prva varijanta u obzir bi uzimala kvote u zemljama članicama i davala prioritet spajanju obitelji, a druga je zapravo kočnica za azilante

Imigrantska kriza natjerala je Europsku komisiju na promjenu uredbe Dublinskog sporazuma po kojem je svaki azilant odgovornost države u kojoj je prvu stupio u EU. Kako se doznaje iz neslužbenih izvora, potpredsjednik Komisije Frans Timmermans i povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos pripremili su dva prijedloga reforme Dublina o kojima će sutra raspravljati Komisija.

Prva opcije predviđa raspodjelu azilanata po državama EU na osnovi kapaciteta svake države (BDP, broj stanovnika i slično) te kao prioritet navodi spajanje obitelji. Konkretno, ako je otac u Švedskoj, i ostatak obitelji bi automatski bio poslan u tu državu.

Druga pak opcija predviđa uvođenje svojevrsne sigurnosne kočnice – u slučaju da broj azilanata premaši kapacitete države, ona bi u svakom trenu mogla aktivirati tu opciju i zatvoriti se za azilante.

Dublinski sporazum neslavno je propao početkom imigrantske krize, kad je postalo jasno da je u izvanrednim situacijama neprovediv. K tomu, situaciju s primjenom Dublina komplicirala je i činjenica da je Grčka od 2011. izuzeta iz sporazuma. Razlog je tomu slučaj tražitelja azila iz Afganistana i tužba na Europskom sudu za ljudska prava protiv Belgije i Grčke. Azilant je 2008.u Uniju je ušao preko Grčke, a tek je u Belgiji zatražio azil. Prema dublinskim pravilima, Belgija ga je i vratila u Grčku. Tamo je živio na ulici, bez prihoda. Sud je odlučio da su mu povrijeđena prava, a nakon te odluke na razini EU odlučeno je da se azilanti u Grčku više ne vraćaju. Njemačka ne vraća azilante ni u Mađarsku nakon presuda sudova, koji kažu da “tamo postoji sustavni deficit što se tiče tretmana azilanata”.

>> Zaokret očajne Merkel – migrante vraćaju rutom kojom su došli 

>> Predsjednica Grabar-Kitarović smatra da je Dublinski sporazum mrtav

Komentara 3

ST
stomugromova
10:46 06.04.2016.

Kako najefikasnije promijeniti Dublinski sporazum ? Tako da sve korumpirane marionete iz Europske Komisije,poput Tielemansa dobiju trajni izgon iz EU,uključujući Merkel i ostale premijere koji su na putui veleizdaje vlastitih naroda.Još bolje riješenje bi bilo svima suditi i pogubiti ih kao naciste u Nurnbergu,jer oni i jesu u službi neoliberalnog korporativnog fašizma.

ST
stomugromova
10:48 06.04.2016.

Migrantima iz Afrike i Azije zatvoriti vrata jer invazija koju nam je uvalila judeiomasonerija,nema nikakve podloge u interesima EU država.Dapače,to je plan da se uništi Europa sa invazivnom vrstom,potpuno drugačije vjere kulture i običaja.

ST
stomugromova
10:50 06.04.2016.

I za kraj,EU koja služi intertesima korporacija i njihovih judeomasonskih vlasnika,treba srušiti .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije