Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjeglička kriza

Zaokret očajne Merkel – migrante vraćaju rutom kojom su došli

Members of LEGIDA, the Leipzig arm of the anti-Islam movement Patriotic Europeans Against the Islamisation of the West (PEGIDA), take part in a rally in Leipzig, Germany January 11, 2016.     REUTERS/Fabrizio Bensch TEMPLATE OUT
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
13.01.2016.
u 07:38

Njemačka kancelarka pod pritiskom javnosti i koalicijskih partnera promijenila retoriku i poručila: Nemoćni smo. Nemamo kontrolu nad migracijama...

Nije prošlo ni mjesec dana otkako je njemačka kancelarka Angela Merkel, glavna figura u europskoj migracijskoj krizi čije odluke, kao domino, utječu na opću klimu u Uniji, ali i na stanje na terenu, posebno na tzv. istočnobalkanskoj ruti, na kongresu svojih demokršćana (CDU) nagrađena pljeskom kad je, govoreći o imigrantima u Njemačkoj, ponovila svoju optimističnu mantru: “Uspjet ćemo!” Već u ponedjeljak navečer u Mainzu bacila je ručnik u kut i zavapila: “Nemoćni smo. Nemamo kontrolu nad migracijama.”

Suradnja je imperativ

Promjena paradigme dolazi nakon seksualnih napada imigranata na Staru godinu, pritiska javnosti i koalicijskih partnera da se promijeni politika nekontrolirane dobrodošlice, ali i eskalacije situacije na ulicama gdje se smjenjuju prosvjedi antiimigracijskih skupina, poput Pegide te njihovih oponenata kad je riječ o napadima na strance. Vrata ipak neće odmah i potpuno zatvoriti. Iako su donedavno iz Njemačke govorili da je Dublinski sporazum, koji propisuje da imigrant mora zatražiti azil pri ulasku u državu, mrtav, on sad postaje prva stepenica u uvođenju restrikcija pa se slijedom toga već svakoga dana 200-tinjak migranata vraća iz Njemačke u Austriju.

Takva praksa zakomplicirat će stanje na terenu, koje je i sad dovoljno teško: prema podacima UNHCR-a, prošle godine u Europu je stiglo 1,008.616 izbjeglica i migranata. Nešto više od polovine tog broja – 583.092 – prošlo je kroz Hrvatsku. U takvoj situaciji suradnja i koordinacija svih država imperativ je, ponovila je jučer i nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj Ellen Berends na predstavljanju polugodišnjeg predsjedanja Vijećem EU, u kojem će jedan od prioriteta biti imigracija. No osim nominalne podrške, na terenu i nema potpune suradnje, a najlošiji je odnos između Slovenije i Hrvatske.

Bez domino-efekta

– Tražimo zajednički pristup, bez domino-efekta. Još nema informacija za predviđeni sastanak direktora policija – komentirao je jučer tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

I dok Slovenci ne razgovaraju s Hrvatima, tamošnji premijer Miro Cerar najavio je kako će se sutra sastati s kancelarkom Merkel u Berlinu zbog novonastale situacije. Njemačka će i dalje u Austriju vraćati migrante – najvećim dijelom Marokance i Alžirce koji ne žele u Njemačku, već dalje, u Švedsku i Dansku – a što je koordinirano s tim državama i poklapa se sa strožim kontrolama na njihovim granicama. Istodobno, Austrija, prema najavama kancelara Wernera Faymanna, priprema strože mjere prema ekonomskim migrantima. U širem kontekstu, Unija nije uspjela zauzdati dotok migranata suradnjom s Turskom, što je potvrdio potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, a ponovno se javljaju ideje o “malom Schengenu”, doduše kao o krajnjoj opciji.

>> Izbjeglice dobrovoljno i prisilno napuštaju Njemačku

Komentara 159

Avatar abakus
abakus
08:07 13.01.2016.

Dakle, rezimirajmo: Prije poziva Merkelice na opće useljavanje svih i svakih u EU, problem ilegalne imigracije, naravno, postojao je, ali je bio neusporedivo manji od ovoga što je nakon tog poziva uslijedilo. Šteta je napravljena, stampedo prema EU je pokrenut i kako ga sada zaustaviti? Na žalost, samo riječima nikako. Na granice EU jednostavno MORAMO postaviti žicu i ljude koji će dobiti dozvolu da pucaju na one koji tu granicu pokušavaju ilegalno prijeći. O tome treba udariti u sve talambase po medijima, objaviti to jasno i glasno po svim zemljama iz kojih ti ilegalni imigranti stižu, ako zatreba na žalost i pripucati ... i problem će time biti opet bitno smanjen, što nam i jest cilj. Za sve to kao i za sve izgubljene živote krivci će biti Merkelica koja je izazvala taj stampedo kao i SVI novinari koji su mjesecima lagali javnosti, proljievali suze nad "izbjeglicama" i praktički pozivali na ilegalnu imigraciju. Uz to što su, naravno, sve koji su upozoravali na nezakonitost i probleme takve imigracije u startu i krajnje bezobrazno proglašavali ksenofobima, rasistima, nacistima i sl. Sve te maltretirane i silovane žene od kojih su većina još DJECA kao i sve one koje će to tek biti vama su na savjesti, novinari. Pod uvjetom da je uopće imate.

DU
Deleted user
08:30 13.01.2016.

Da je poslušala Kolindu ne bi imala sad problema.

Avatar marengo2
marengo2
07:55 13.01.2016.

Napokon je dosla baba pameti ali sto bi rekle komsije sa istoka" kasno Marko na kosovo stize".. Daj boze da se tu sta popraviti da...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije