Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATIKAN

Biskupska sinoda: Homoseksualce treba prihvatiti

Gay pride
Foto: Bodo Marks/DPA/PIXSELL
1/2
13.10.2014.
u 15:12

Sinodalni oci otvaraju mogućnost prihvata osoba gay u Crkvu, te postavljaju pitanje jesu li za to spremne kršćanske zajednice

Homoseksualne osobe imaju vrline i kvalitete koje mogu ponuditi kršćanskoj zajednici“, stoji u pripremnom izvješću izvanredne biskupske sinode, koja se održava u Vatikanu od 5. do 19. listopada i koje je danas predstavio mađarski kardinal Peter Erdo, sinodalni relator. To je dokument (relatio post disceptationem) sastavljen nakon jednotjedne rasprave sinodalnih otaca, a o kojem će se sada raspravljati u manjim lingvističkim skupinama.

„Jesmo li u stanju primiti te osobe (homoseksualce) jamčeći im bratstvo u našim zajednicama?“, pitaju se biskupi u ovom nacrtu izvješća i naglašavaju kako osobe gay često tragaju za Crkvom koja bi bila i njihova kuća. Postavlja se pitanje jesu li kršćanske „zajednice spremne prihvatiti njihovu seksualnu orijentaciju bez kompromitiranja katoličke doktrine o obitelji i braku?“.

Sinodalni oci, dakle, otvaraju mogućnost prihvata osoba gay u Crkvu, te postavljaju pitanje jesu li za to spremne kršćanske zajednice. Dokument govori kako te osobe imaju kvalitete, te kako se pred Crkvom postavlja veliki izazov odgoja. Potvrđuje se, međutim, kako suživot osoba istoga spola „ne može biti izjednačen s brakom između žene i muškarca“.

„Nisu ni prihvatljivi pritisci na pastire ili držanje međunarodnih organizacija koje žele uvođenje zakona nadahnutih ideologijama gender“, stoji u dokumentu. No, Crkva mora imati „posebni osjećaj prema djeci koja žive s istospolnim parom potvrđujući kako je na prvom mjestu potreba i pravo djeteta“.

Potrebno je prihvatiti „pozitivne elemente prisutne u nesavršenim oblicima obitelji, uključujući tu i predbračni suživot“. Također se pažnja treba posvetiti „ranjenim obiteljima“, kako su nazvane one rastavljene i ponovno vjenčane, i to „hrabrim pastoralom“.

Peter Erdo je, na konferenciji za novinare, kazao kako će manje skupine sinodalnih otaca u narednih tjedan dana raspraviti o nacrtu dokumenta i zatim glasovati o njemu u subotu 18. listopada. Rasprava će se nastaviti do redovne biskupske sinode o obitelji koja će se održati od 4.-25. listopada 2015. U nacrtu dokumenta se, dakle, govori vrlo otvoreno o svim pitanjima današnjeg društva. Zanimljivo je kako se ne upotrebljava izraz „prirodni zakon“, jer se smatra, kako je objašnjeno na konferenciji za novinare, da on zbunjuje osobe, ali to ne znači da Crkva odustaje od stajališta kako je jedino prirodan brak onaj između muškarca i žene.

Riječ je, ipak, o hrabrom dokumentu koji su sinodalni oci, nakon što ga je pročitao danas ujutro kardinal Erdo, pozdravili pljeskom. Cilj ostaje „pronaći putove istine i milosrđa za sve“, naglasio je Erdo.

Komentara 38

Avatar fidelio
fidelio
15:40 13.10.2014.

Što znači prihvatiti... Ako netko misli da ne živi u grijehu, neće se osjećati prihvaćenim kad mu bude rečeno da je tako. A za Crkvu je homoseksualni čin grijeh. I to se nikad neće promijeniti.

ST
strsljen2013
16:41 13.10.2014.

Dokazano već više puta, to stanje je bolest ili poremećaj koji treba liječiti. I nikada, nitko me neće uvjeriti da je to normalno. Ja ih prihvaćam samo kao bolesne osobe kojima svakako treba pomoći a ne manifestirati i propagirati kroz okupljanja.

BA
bakulušić
16:06 13.10.2014.

Gospodin Silvije Tomašević (ne)namjerno zbunjuje čitatelje izrazom "homoseksualce treba prihvatiti" kao što su mediji zbunjivali javnost papinim riječima: "Tko sam ja da sudim". Crkva je uvijek prihvaćala sve vjernike pa prema tome i homoseksualce. Nijedan papa, pa ni papa Franjo, nije osuđivao osobe homoseksualnih sklonosti. Crkva ne prihvaća homoseksualnost kao čin i mislim da je to svakome jasno osim novinarima. Ma, jasno je i novinarima kada dođu kući. Nije im jasno samo onda kada pišu "domaću zadaću". Pa, uvijek je bilo tako. Tko dobro ne napiše domaću zadaću, čuje: "Sjedi, jedan!" A tko je imao puno jedinica, taj bi - propao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije