Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
emotivni nastup

Raul Castro: Obama je pošten čovjek, nije on kriv za sankcije

Barack Obama i Raul Castro
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
11.04.2015.
u 20:31

Američki predsjednik Barack Obama i njegov kubanski kolega Raul Castro rukovali su se na summitu u Panami u petak

Kubanski predsjednik Raul Castro u svom govoru na Summitu Amerika u subotu izjavio je da je rekao predsjedniku Obami da postane vrlo emocionalan kada priča o revoluciji. Napomenuo je da se Obama nije ni rodio kad je SAD počeo sankcionirati Kubu, javlja AP, a prenosi Huffington Post.

 - Ispričavam mu se jer predsjednik Obama nije odgovoran za to. Po mom mišljenju predsjednik Obama je pošten čovjek - kazao je Castro. 

Barack Obama koji je govorio prije Castra rekao je da SAD neće biti zarobljene povješću. - Gledamo prema budućnosti - kazao je.

Rukovali se u petak

Podsjetimo, američki predsjednik Barack Obama i njegov kubanski kolega Raul Castro rukovali su se na Summitu Amerika u Panami u petak. Dužnosnik iz Bijele kuće potvrdio je da su se državnici rukovali i kratko razgovarali, no bez ulaženja u dublje konverzacije, prenosi ReutersZapadni mediji prozvali su taj dan konačnim završetkom Hladnog rata

Ovo nije prvi susret Obame i Castra - zadnji put kratko su se rukovali na komemoraciji Nelsonu Mandeli, što je izazvalo veliku pozornost javnosti.

Očekuje se da će se Obama i Castro ponovno susresti tijekom današnjeg dana, kada bi trebali razgovarati o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa te poticanju trgovine i prometa između SAD-a i Kube. Upravo je ta normalizacija odnosa tema ovog summita. Jučer su SAD izbrisale Kubu s liste zemalja koje sponzoriraju terorizam.

Obama (53), koji se još nije ni rodio kada su Fidel i Raul Castro revolucijom 1959. godine preuzeli vlast, rekao je da SAD više ne želi nametati svoju volju Latinskoj Americi.

- Dani kada je naša agenda u ovoj hemisferi tako često pretpostavljala da se SAD može nekažnjeno miješati, ti dani su prošlost - rekao je Obama.

>> 'Kuba neće prihvatiti nikakvo miješanje od strane SAD-a'

>> SAD i Kuba na prvom državničkom susretu nakon pola stoljeća

Komentara 43

NE
Neonacionalist
10:44 11.04.2015.

Mislim da razlog ovom zatopljenju odnosa između SAD-a i Kube leži u činjenici da je ponovno na snazi hladni rat sa Rusijom i Amerika ne želi da se Rusija ponovo instalira na Kubi u njihovom "dvorištu".

JA
Jakov555
19:12 11.04.2015.

'SAD više ne želi nametati svoju volju Latinskoj Americi' Naslov dovoljno govori o inteligenciji autora.

DU
Deleted user
19:34 11.04.2015.

Teško mi je dokučiti da li je bolje da ti Amerika bude prijatelj ili neprijatelj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije