Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedisciplinirani vozači

Austrija ubrala 225 milijuna eura od prometnih prekršaja

Njemačka policija
Foto: pixabay
21.07.2014.
u 14:51

Beč, glavni grad i po stanovništvu najbrojnija austrijska pokrajina, drži vrh na ljestvici nediscipliniranih vozača. Prije svega po kaznama za parkiranje.

U prošlih sedam godina austrijska je država od kazni za prometne prekršaje "ubrala" 225 milijuna eura, što je dvostruko više nego prije tog razdoblja, izvještavaju u ponedjeljak austrijski mediji.
Samo kazne naplaćene od počinitelja prometnih prekršaja koji nisu imali obveznu naljepnicu (vinjetu) za vožnju austrijskim autocestama i brzim prometnicama  između 2007. i 2013. godine povećale su prihod u državnom proračunu Austrije s 10 na 25 milijuna eura.

Beč, glavni grad i po stanovništvu najbrojnija austrijska pokrajina, drži vrh na ljestvici nediscipliniranih vozača. Prije svega po kaznama za parkiranje.

ak 1,23 milijuna počinitelja prekršaja moralo je u sedmogodišnjem razdoblju platiti kaznu za parkiranje. Mediji izvještavaju kako je i broj manipuliranih listića za parkiranje u porastu. Također kritiziraju da nisu objavljeni iznosi pojedinačnih kazni, pa o ukupno naplaćenom iznosu kolaju razne špekulacije.

„Prometne kazne su u međuvremenu postale masovna pristojba“, rekao je šef pravne službe austrijsko auto-moto kluba ÖAMTC-a Martin Hoffer za dnevni list Kurier. Procijenio je kako će ove godine svaki vozač automobila u Austriji, u prosjeku platiti između 60 i 100 eura za prometni prekršaj.

Glasnogovornik stranke Zelenih nadležan za prometna pitanja Georg Willi oštro je kritizirao sadašnji sustav naplate prekršajnih kazni u Austriji zbog „netransparentnosti i nerazumnih razlika između saveznih pokrajina“. Istakao je kako država mora uvesti jedinstveni katalog i visinu kazni za svih devet austrijskih pokrajina.

Mediji navode da se po udvostručenom prihodu od prometnih prekršaja u Austriji može steći dojam, između ostalog, i o sve većoj nediscipliniranosti i neodgovornosti austrijskih vozača.

>>Austrija ne isključuje tužbu protiv Njemačke zbog diskriminacije stranaca

Komentara 7

M3
Miške 3
15:22 21.07.2014.

Snježana Herek stalno prepisuje "Kurier" i nama mudruje, kao da si ga mi ne proćitamo na internetu. Za usporedbu, mogla je navesti koliko hrvatska policija ubire od kazni za prometne prekršaje. Ali ne, to bi već trebalo istražiti. Pa, koliki je udio stranaca u kaznama u Austriji ? Ne i to, treba pitati negdje. Itd.

RA
Rangostar
14:58 21.07.2014.

Kad bi nasa policija isto vako ubrala jedno 300-400 mil eura. ?

BA
balance
17:04 21.07.2014.

Ubise kaznama za kratko parkiranje,malo zakasnis ispuniti novi parkschein i vec ti stoji 35€!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije