Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija na vinjete

Austrija ne isključuje tužbu protiv Njemačke zbog diskriminacije stranaca

Doris Bures
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
08.07.2014.
u 13:59

Austrijanci su spremni plaćati cestarinu ako će je pod istim uvjetima plaćati i njemački vozači

Ako svi isto plaćaju, onda je to u redu. Ali ako će biti sustav, da Nijemci neće plaćati, a Austrijanci morajui, tada ću se svim raspoloživim sredstvima boriti protiv toga“, rekla je austrijska ministrica prometa Doris Bures u razgovoru za list Österreich. Napomenula je da će se Austrija prvo obratiti Europskoj komisiji te da je tužba na Europskom sudu zadnji korak.

„Imamo i saveznike. Nizozemska je također signalizirala, da bi se priključila“, istakla je Bures, koja je oštro kritizirala „diskriminaciju austrijskih vozača“ od strane njemačke Vlade. Dodala je kako Nacrt njemačkog zakona o uvođenju vinjeta za sve ceste još nije predstavljen, ali u ponedjeljak predstavljeni plan njenog njemačkog kolege, austrijski prometni i pravni stručnjaci drže protivnim europskom pravu, jer se odnosi isključivo na strance. Austrijsku ministricu podržala je i stranka Zelenih, čiji glasnogovornik za prometna pitanja Georg Willi tvrdi da bi „takova cestarina bila protuzakonita i u suprotnosti s osnovama europske solidarnosti“. Austrijski auto-moto klub ÖAMTC može si zamisliti, kako navodi Österreich, da se pridruži tužbi ministrice Bures, ukoliko do toga dođe.

Najava uvođenja vinjete za sve ceste u Njemačkoj, ali isključivo za strance podigla je na noge cijelu Austriju, pogotovo njen zapadni dio gdje mnogi svakodnevno putuju preko tzv. Deutsche Dreieck ne samo u pogranična njemačka područja nego i u smjeru Tirola te Južnog Tirola i Italije. Austrijanci potez njemačke Vlade smatraju nepravednim i diskriminirajućim, a on je i glavna tema gotovo svih austrijskih medija u utorak. Kako se navodi, Austrijanci su spremni plaćati cestarinu ako će je pod istim uvjetima plaćati i njemački vozači. No, Nijemci, barem kako je najavljeno, neće osjetiti uvođenje cestarina, iako će ih plaćati., jer će im biti smanjen porez na motorna vozila pa će iznos koji plaćaju biti isti kao i sada. Njemački ministar prometa Alexander Dobrindt tvrdi da nije o riječ o diskriminaciji stranih vozača i kršenju pravila EU-a, jer su porez na vozila i njegova raspodjela nacionalnog karaktera.

Njemačka je odlučila da će se od 2016. godine plaćati cestarina za korištenje svih cesta u toj zemlji, ali isključivo za strance. Najjeftinija 10-dnevna vinjeta bi stajala 10 eura, za dva mjeseca 20 eura, a za godinu dana 100 eura. Pokušaj uvođenja vinjete za strance „na mala vrata“, posebno ljuti Austrijance, koji traže da austrijska Vlada susjedima odgovori protumjerama. Jedna od njih bila bi ograničenje besplatnog studiranja sada brojnim njemačkim studentima u Austriji, koje zapravo plaćaju austrijski porezni obveznici, navode mediji. 

Na upit treba li ograničiti pristup austrijskim Sveučilištima za njemačke studente, austrijska ministrica Bures je odgovorila kako je „protiv revanša“. „Mi ćemo se ponašati u skladu s zakonima“, napomenula je. Što to znači tek će se vidjeti, obzirom da su Nijemci u međuvremenu postali najbrojniji strani doseljenici u Austriji.

>> Njemačka uvodi vinjete za sve ceste, najjeftinija 10 eura

Komentara 3

DO
downunder
15:12 08.07.2014.

Ne bi me čudilo da naš veliki vođa kim-il Zoka i ministarka Vesna zabrane ljetovanje Nijemcima u RH zbog vinjeta

DU
Deleted user
15:29 08.07.2014.

A jel? A Nijemci i svi ostali moraju placati u Austriji, Ceskoj, Sloveniji ...vinjete. O cem lupa ova baba uopce?

SI
sinjemore
00:57 09.07.2014.

Cudi me da Njemacka vec prije 20 godina nije uvela vinjete !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije