Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJIGA Darko Glavan: “Punk (potpuno uvredljivo negiranje klasike)” (Fortuna, 2008)

Sve o punku – ukratko

01.01.2009.
u 17:21

Prije otprilike godinu dana u nas su prevedene vrlo dobre, zanimljive i prilično opširne knjige o punku “Engleski snovi” Jona Savagea i “Pretty Vacant” Phila Strongmana. No, sa zadovoljstvom možemo utvrditi kako je džepna knjižica “Punk” (248 str.) Darka Glavana – prvi put objavljena daleke 1980, pisana bez “sigurnosnog” povijesnog odmaka, u razdoblju prije nego što je punk-poglavlje u rock glazbi definitivno zaključeno – po mnogočemu bolja od spomenutih.

U samo desetak uvodnih stranica napisanih sa strašću, stavom i uvjerljivom argumentacijom, Glavan donosi konciznu i preciznu analizu, sintezu i dijagnozu pojave i značenja punka čemu se, zapravo, ni danas nema što bitno dodati ni oduzeti.

Ostatak knjige čine vrsni, iz gledišta njihove “punkerštine” sagledani, gustim tkanjem ispisani, citatima vodećih autorskih ličnosti i najautoritativnijih glazbenih časopisa potkrijepljeni portreti 24 protopunk, punk, novovalnih i “nusprodukt” izvođača koji su se izvrsno informiranom autoru tada učinili ključnim predstavnicima razdoblja.

Novo je izdanje pretisak izvornika u koji je Glavan unio ponešto stilskih intervencija i dodao intervju s Joeom Strummerom.

Želite prijaviti greške?