Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednički kandidat

Što to Donald Trump zapravo nudi Amerikancima?

Donald Trump, and Serena Williams attend grand opening of the Trump Tennis Performance Center - VADonald Trump, chairman of The Trump Organization plays tennis with tennis champion Serena Williams during the grand opening of the Tennis Performance Center
Foto: Press Association/Pixsell
1/5
15.10.2015.
u 13:51

Kontroverzni američki tajkun, koji je među samim republikancima slovio kao potpuni autsajder, postaje ozbiljan favorit za predsjedničkog kandidata

Donald Trump je "seljačina". Ali vrlo proračunata, mudra i sposobna američka "seljačina" koja točno zna što radi i kako privući pažnju na sebe. U tome je vrlo uspješan – kazala je moja supruga kada sam je pitao što misli o republikanskom predsjedničkom kandidatu Trumpu, koji je svoje carstvo izgradio na poslovima s nekretninama.

U Trumpovom slučaju teško se može reći da je riječ o tipičnom predstavniku konzervativne političke opcije. Prema svemu što je dosad pokazao u kampanji, moglo bi se zaključiti kako je za Donalda Trumpa utrka za Bijelu kuću veliki reality show. Big Brother na Trumpov način. Ako ćemo iskreno, cijeli njegov život dosad mogao bi se okarakterizirati kao predstava za mase. Teško da se možemo sjetiti nekog drugog uspješnog biznismena koji je svoj život u tolikoj mjeri pretvorio u paradu glamura i gotovo opsesivne potrebe izlaganja privatnog života javnosti. Upravo takav pristup Trump je prenio i u predsjedničku kampanju. Analitičari koji već desetljećima prate izbore i predizbore za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država jedinstveni su u stavu kako se Trumpovi nastupi sada već mogu uspoređivati s nastupima glazbenih ili filmskih zvijezda, s tom razlikom što se dotični gospodin kandidira za funkciju predsjednika svjetske velesile, a ne za nagradu Oscar.

Vrijeme će pokazati hoće li Amerikanci upravo u Trumpu prepoznati novog stanara Bijele kuće, no već sada možemo sa sigurnošću reći kako će potezi koje on vuče u nastojanju da upravo njega izaberu za republikanskog kandidata ući u povijest kao inovacija u pristupu glasačima. A Trump je doista odabrao „inovativan" pristup. Prije svega u svojim je nastupima izvrijeđao koga god je stigao. Od suparničkih kandidata unutar stranke, preko demokratskih kandidata do javnih osoba, a ponajviše – žena. U većini slučajeva Trump se kasnije ispričao, uglavnom navodeći kako ga nisu najbolje razumjeli što je želio reći svojim uvredama, no analitičari tvrde da to nije slučajno te da je na taj način pokušao pridobiti simpatije onog dijela američkog društva koje se smatra mačističkim i u kojem je muškarac dominantna i primarna figura.

Rasističke uvrede

Rasističke uvrede koje su uslijedile nakon ponižavanja žena također bi se, i u Trumpovu proračunatom pogledu na kampanju, morale gledati kroz nastojanje da se dobiju politički bodovi na problemima s velikim brojem ilegalnih useljenika u SAD-u, posebno Meksikanaca. Koliko god to bilo politički nekorektno ili neprimjereno za jednog političara, Trump je javno kazao ono što dobar dio stanovnika Sjedinjenih Država, posebno simpatizeri republikanske opcije, i misli – ilegalni useljenici su problem, previše ih je, iskorištavaju socijalni sustav i njihov priljev treba zaustaviti. U tom smjeru išla je Trumpova izjava kako na granici s Meksikom treba sagraditi zid, te kako Meksikanci sustavno u Ameriku prebacuju najgore kriminalce preko granice. Uljuđena demokratska Amerika zgražava se pred ovakvim stavovima, no efekt je bio upravo suprotan. Veliki dio Amerikanaca zapravo se slaže s onim što je Donald Trump izgovorio. I baš kada se moglo pomisliti kako je nekretninski mogul završio s obračunima, počeli su Trumpovi udari na političke oponente. Na tapetu su bili svi, i republikanci i demokrati, a posebno aktualni predsjednik Barack Obama i bivša državna tajnica Hillary Clinton koja slovi za najizgledniju demokratsku kandidatkinju za Bijelu kuću. Upravo je nju Trump okarakterizirao kao najgoru državnu tajnicu u povijesti SAD-a. U obračunu s Barackom Obamom Trump nije mogao dočekati bolji trenutak jer aktualni predsjednik SAD-a gotovo svakodnevno dobiva šamare, kako na domaćem terenu tako i na svjetskoj političkoj sceni. Pogledamo li unutarnjopolitičku sliku Amerike od izbora Baracka Obame za predsjednika, teško da ćemo moći izvući neku revolucionarnu odluku ili potez po kojem će Obama ostati zapamćen. Uspjeh reforme zdravstvenog sustava, koja je trebala omogućiti jeftino liječenje svima, u najmanju je ruku upitan, a u vanjskoj politici teško je pronaći svijetlu točku i uspjeh demokratskog predsjednika. Poraz američke politike na Bliskom istoku od Afganistana, preko Iraka do Sirije, gdje je posljednjih dana ruski predsjednik Putin preuzeo situacija na terenu, samo su dali krila Trumpovoj paroli: Učinimo Ameriku ponovno velikom.

No vratimo se na izbornu kampanju u kojoj je na njezinim počecima Donald Trump i među samim republikancima slovio kao potpuni autsajder. Tajkun koji se našao među političarima, bez iskustva na tom području, u prvi plan nije gurnuo svoj program, nego sebe. Kontroverznim izjavama o izgledu i ponašanju slavnih osoba uspio je pridobiti pažnju javnosti, a upravo to je i bio njegov cilj. Čak i bivši voditelji kampanja predsjedničkih kandidata iz suprotnog tabora priznaju da je Trump podigao izbornu utrku na drugu razinu. On nastupa u školskim dvoranama, društvenim domovima, na fakultetima, ali i na stadionima i sportskim arenama. Njemu nije problem u svakom mjestu, gradiću i velegradu skupiti i nekoliko tisuća volontera jer ti ljudi samo na taj način mogu prisustvovati Trumpovu nastupu. Pojedini analitičari tvrde kako je stvorio fenomen rock zvijezde koja ima svoje vjerne grupije, obožavatelje koji ga prate na nastupima. Ozbiljnija politička analiza pak upućuje na to da Donald na taj način pokušava dugoročno pridobiti za sebe ne samo republikansko biračko tijelo već i one neodlučne koji su skloni tipičnom američkom uživanju u show programu. Trump dobro zna da svi žele biti dio jednog velikog realityja. Amerika jednostavno tako funkcionira. Ako pogledamo trenutačno stanje među republikanskim kandidatima, Trump je svojim pristupom i nastupima od početnog autsajdera stigao do izglednog kandidata. Strateški gledano Trump očito zna što radi jer novac koji ulaže u promidžbu, a novac mu nije problem, ulaže vrlo mudro. Podaci iz kampanje pokazuju kako je najviše investirao u kampanju u Iowi i New Hampshireu gdje će se održati prva glasovanja unutar republikanaca. Za voditelje kampanja u tim državama, ali i drugdje postavio je iskusne borce koji su prošli kampanje bivših lidera poput Georgea Busha.

"Twittermanijak"

Još jedan vrlo važan segment dio je Trumpove kampanje – mediji i društvene mreže. Njihovu snagu Donald koristi na najbolji mogući način. Članovi njegovog stožera kažu da je Trump postao "twittermanijak" i da bez pametnog telefona s kojeg objavljuje tweetove ne ide ni na spavanje.

– Ovo je veliki projekt u kojem stvaramo našu bazu za budućnost. Naši „fanovi" koji pohode Donaldove nastupe potencijalna su biračka snaga na izborima i to je naš cilj – izjavio je Donaldov voditelj kampanje Corey Lewandowski za Guardian.

U kojem će smjeru ići njihova strategija show programa sažeo je Lewandowski u rečenici: Predizbori su bitan dio kampanje i prvo moramo osvojiti republikance, no to nije naš primarni cilj. Vrhunac ovog procesa je osvajanje Bijele kuće.

Trump se zasad u ovakvom, inovativnom načinu kampanje u kojem se predstavlja kao glavna zvijezda predstave za gledatelje, snalazi odlično. On među ostalim i ima iskustva s realityjem jer je i sam vodio tv emisiju Pripravnik u kojoj je birao mlade kandidate za buduće poduzetnike. Ipak, sada je on na drugoj strani, sada je on kandidat o čijem će uspjehu odlučiti drugi, narod SAD-a.

A gdje je program?

Treba na kraju napomenuti da u cijeloj Trumpovoj kampanji još nismo čuli ozbiljnije elemente njegova programa. Što to Donald Trump zapravo nudi Amerikancima. Proučavajući njegov izborni program, tri su ključna problema na koje se fokusirao, problemi koji se tiču svakog stanovnika SAD-a. Najavljuje porezne reforme kojima želi ojačati financijsku moć srednje klase, posebno mladih obitelji. To je točka programa koja je zanimljiva svima bili oni demokrati ili republikanci, jer kao uspješan poslovni čovjek Trump ima iskustva s porezima i zna što koči razvoj ne samo poduzetništva već i jačanja financijske snage kućnih budžeta. Trump bi mogao privući dio srednjeg sloja koji još uvijek osjeća posljedice velike gospodarske krize.

Druge dvije reforme programa orijentirane su na vraćanje Amerike na liniju – „imamo pravu na obranu svog doma". Trump se zalaže na pravo držanja i korištenja oružja za obranu vlastitih domova, što i u prenesenom značenju znači vraćanje vjere u snagu američkog čovjeka i obrane američkog načina života i sna. Treći je dio reforma imigrantske politike u kojoj su mu stavovi nedvojbeni: imigranata je previše, posebno onih ilegalnih, njih se treba riješiti i zaustaviti priljev novih. Jesu li Amerikanci većinom na njegovoj liniji biti će vidljivo vrlo brzo. Koliko je ovakav show pristup kampanji održiv na duge staze, pokazat će se ako Trump uđe u finalnu utrku i hoće li biti pobjednik ili će ga „gledatelji" izbaciti iz showa. U svakom slučaju, slažu se svi akteri američke političke scene, ovi će izbori biti sasvim novo iskustvo.

>>Trump podržao Rusiju: 'Pogledajte što smo učinili u Iraku i Libiji, to je kaos'

>>Neželjeni republikanski kandidat govori 
bez dlake na jeziku

Komentara 6

DU
Deleted user
16:53 15.10.2015.

Donald Trump je "seljačina". Hahahaha... obozavam citati komentare luzera koji nikad u zivotu nistu postigli nista i kojima je Trump "seljacina" ... hahaha

SV
stjepan v.
17:06 15.10.2015.

ovaj Donald, sigurno je naivan. nema pojma o vanjskoj politici. on bi sigurno trebao 100 savjetnika oko sebe.

4M
4mazge
19:47 15.10.2015.

hehehe....zanimljivo....autor teksta radi za siću....koju Donald potroši na trafici u jedno jutro....seljači.na...možda....to se cijeni....očito....a ko da je kod nas drugačije....važno da imaš para....i moš sr.at po svemu i svakome....a tukeci te odma svrstaju u rubriku "kineske narodne....."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije