Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENOLOGIJA Večernji list na Concours Mondial de Bruxelles - najvećem vinskom ocjenjivanju

Srknuto 4600 vina

259920.jpg
import
23.09.2005.
u 14:06

Još se sunce teško pomaljalo kroz magle i oblake koji su se vukli sa Sjevernog mora, a luksuznim hotelom Thermae Palace na golemoj pješčanoj plaži u belgijskom Ostendeu već su odzvanjale budilice i telefoni. Sedam je sati, vrijeme za ustajanje degustatorima iz čitava svijeta koji su stigli na najveće svjetsko vinsko ocjenjivanje - Concours Mondial de Bruxelles.

Do ručka 50 čaša
Jer, već u pola devet moramo biti spremni na svojim "radnim" mjestima, za stolovima u dvije prostrane hotelske dvorane. I zadržat ćemo se tu do 13 sati, srčući i pljujući najraznovrsnija vina iz čitava svijeta, prosječno po 50 čaša na dan, tri dana, bijelih i crnih, slatkih, desertnih, pjenušaca i šampanjaca.

Ukupno je ove godine ocijenjeno više od 4600 vina i 170 jakih alkoholnih pića iz 46 zemalja, što Concours, u njegovom 12. izdanju, čini najvećom takvom smotrom na svijetu. Vina je, u 30 posebnih žirija (plus dva za žestice) sa po pet članova, ocjenjivalo više od 150 kušača iz čitava svijeta, iz 43 zemlje - enolozi, vinski trgovci, novinari, vinari, profesionalni degustatori, znanstvenici. Među njima su bili i specijalizirani hrvatski novinari, glavni urednik revije Svijet u čaši Željko Suhadolnik i Večernjakov izvjestitelj.

Kako je svake godine uzoraka sve više, glavnog direktora priredbe Baudouina Havauxa pitali smo koji im je krajnji cilj - deset tisuća? Nasmijao se, odgovorivši da je realno najviše pet-šest tisuća! Jer, valja osigurati dovoljno prostrane dvorane na jednome mjestu za kušanje, desetke tisuća prikladnih čaša, sobe u istome hotelu za sve kušače i goste, objede i večere, osigurati im svima dolazak i povratak, uskladiti redove letenja...

Osim jedinstvene prigode za upoznavanje najraznovrsnijh vina iz najegzotičnijih ili pak najpoznatijih vinogorja, Concours je i neponovljivo mjesto susreta i druženja, razmjena iskustava starih znanaca i novopridošlica u svijet vina - od Japana, Venezuele i Singapura pa do Slovačke. Tako nas je već prve večeri na besprijekornom hrvatskom oslovio postariji gospodin František Lipka. I objasnio da je profesor slavistike u Bratislavi i prvi veleposlanik demokratske Čehoslovačke u Beogradu, a postavio ga je bio predsjednik Havel. Nakon osamostaljenja Slovačke, Hrvatske i Slovenije, postao je i prvi veleposlanik u Zagrebu, pričao je o čestim i mimo protokola razgovorima s Tuđmanom, a dakako da je dobro upoznao čitavu Hrvatsku. I njena vina, pokazao se dobrim znalcem i poštovateljem, i velikim podupirateljem ulaska Hrvatske u EU.

Vinski lobi za Hrvatsku
Kako smo i s njegovim kolegom, enologom Fedorom Malikom, pa Čehinjom Helenom Baker, Šibenčaninom iz Slovenije Marinom Berovičem dobri znanci i prijatelji, to se odmah osnovao zajednički stol s mnogo potpore opravdanom priključenju EU. Tome se nažalost nisu pridružili i naši vinari - iako smo zabilježili čak 200-postotno povećanje uzoraka u odnosu na lani, to je bio porast samo sa dva na šest vina! Srećom, od toga je zlatnu medalju osvojio traminac kasne berbe 2003. podruma Mladina iz Jastrebarskog.

Želite prijaviti greške?