Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izostala vizija

Magaševa linija osnova budućeg urbanističkog razvoja Karlovca?

Magaševa linija,Karlovac
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
17.11.2014.
u 07:30


Autor “poljudske ljepotice” ustvrdio da nedostaje koncepcija razvoja

Gdje se u urbanizmu vidi da je Karlovac grad na četiri rijeke? Koja je točka na Dobri karlovačka? Na koji način je Mrežnica dio urbane strukture? Karlovac mora stvoriti koncepciju – savjetovao je možda i najveći hrvatski arhitekt u drugoj polovici 20. stoljeća, najpoznatiji kao autor “Poljudske ljepotice”, Boris Magaš, rođeni Karlovčanin.

Dio sačuvati kao baštinu

Godišnjica njegove smrti ukazala se kao povod za raspravu o takozvanoj Magaševoj liniji koja predstavlja osnovu za utvrđivanje koncepcije urbanističkog razvoja, a protezala bi se od novog trga u Novom centru do Jelačićeva trga, geometrijskog središta stare gradske jezgre. Tako bi se povukla granica između dijela grada u kojem se može graditi i onog koji treba sačuvati kao povijesnu i kulturnu baštinu.

– Pojam jezgre i grada na četiri rijeke mora biti vidljiv u tom konceptu. Ne treba samo stvarati objekte, nego stvoriti koncept – govorio je Magaš.

Raspravu o Magaševoj liniji u javnosti potiče arhitekt Boris Morsan, koji smatra da Karlovac treba stremiti obnovi Zvijezde i njezina profila u što većoj mjeri, sačuvati kulturni krajolik uz Koranu kao zelenu oazu i novu gradnju i industriju orijentirati uz Kupu.

Približiti se rijekama

– Rješenja koja je sugerirao Magaš nema u planovima. Kad bi ih se primijenilo, stvorila bi se u četvrti Gaza velika zona za razvoj Veleučilišta – kaže Morsan, koji je najveći kritičar rekonstrukcije vojarne koja se nalazi u šancu u studentski dom.

Predsjednik karlovačkog SDP-a i šef oporbe Žarko Latković smatra Magaševu liniju “inspirativnim konceptom”.

– Točno je da Karlovac nema koncepciju, što se vidi u stihijskoj gradnji, bez planova uređenja i uz diktat privatnog kapitala. Karlovac mora stvoriti preduvjete za obnovu dijela bedema, osmisliti nove parkove u Novom centru, približiti se rijekama, a za to nam mogu biti primjer gradovi u Europi koji rijeke ne vide kao neprijatelje, nego kao potencijal razvoja – smatra Latković.

Gradonačelnik Damir Jelić (HDZ) nije iznio svoj stav.

>>Magaš je govorio: Ja samo radim...

>>Preminuo arhitekt Boris Magaš, autor 'Poljudske ljepotice'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije