Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TENISKI VELIKANI

Zvuči nemoguće! Da bi srušio Federera, Đoković bi još četiri godine morao biti prvi

Roger Federer i Novak Đoković
Foto: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL
1/4
14.04.2020.
u 14:00

Legendarnom Connorsu samo je jedan tjedan izvan prvog mjesta prekinuo mogući niz od čak 245 tjedana. On je 160 tjedana bio prvi, pa jedan nije, da bi potom napravio niz od još 84 tjedana na čelu ATP liste

Kao jedan od najboljih tenisača svijeta, Roger Federer (38) drži mnoge teniske rekorde, među ostalima i onaj u broju osvojenih Grand Slam naslova (20), iako je već dulje vrijeme pod velikim pritiskom Rafaela Nadala (19) i Novaka Đokovića (17). No, postoji jedan Švicarčev rekord koji nitko ne može srušiti.

Ne u broju tjedana provedenih na prvom mjestu ATP liste - tu ga Đoković može stići (Federer 310, Đoković 282 tjedana, između njih je Sampras s 286 tjedana) - nego u broju uzastopnih tjedana na prvom mjestu.

Tu neprekinuti Federerov niz iznosi 237 tjedana, na drugom mjestu je Jimmy Connors sa 160 tjedana, treći je Ivan Lendl sa 157, a Đoković je tek četvrti s nizom od 122 tjedna. Jedan od najvećih, Rafael Nadal, tek je na osmom mjestu s nizom od 56 tjedana.

Poredak je to koji zapravo govori o tome koliko je koji od spomenutih tenisača bio dominantan u vremenu kad je bio na prvom mjestu. Đokoviću su "smetali" Federer i Nadal, Rafi Federer i Đoković, a samo je Federer dobro iskoristio postsamprasovsko vrijeme (i to što je od Nadala stariji za pet, a od Đokovića za šest godina) te u konkurenciji Marata Safina, Andyja Roddicka, Gastona Gaudija, Ivana Ljubičića i ostalih stigao do tog niza od čak 237 uzastopnih tjedana na prijestolju tenisača.  

Novak bi taj Rogerov rekord mogao srušiti samo ako bi sljedeće četiri godine neprekidno bio na prvom mjestu, a to je teško zamislivo. Posebno u situaciji kada se zbog pandemije koronavirusa tenis ne igra, ali Đokoviću se, iako ostaje prvi, službeno ne povećava broj tjedana provedenih na čelnom mjestu. Ostaje na 282 tjedna koliko je imao do trenutka "zaleđivanja" ATP liste.

Federer je naprosto veliki dio svoje višegodišnje dominacije povezao u uzastopni niz (76,45 posto), po čemu se - od poznatijih brojeva jedan - može mjeriti još jedino Australac Lleyton Hewitt s 93,75 posto, ali on je imao i manje tjedana - od 80 tjedana, koliko je proveo na prvom mjestu, 75 su se nizala uzastopno.
Uz ovu priču postoji i jedna zanimljivost: legendarnom Jimmyju Connorsu samo je jedan tjedan izvan prvog mjesta prekinuo mogući niz od čak 245 tjedana na prijestolju. On je 160 tjedana bio prvi, pa jedan nije, da bi potom napravio niz od još 84 tjedana na prvom mjestu.

Uzastopni tjedni na 1. mjestu

1. Roger Federer (310)              237
2. Jimmy Connors (268)            160
3. Ivan Lendl (270)                     157
4. Novak Đoković (282)              122
5. Pete Sampras (286)               102
6. Lleyton Hewitt (80)                   75
7. John McEnroe (170)                58
8. Rafael Nadal (209)                  56
9. Andre Agassi (101)                  52
10. Björn Borg (109)                    46

Napomena: u zagradi je ukupni broj tjedana koji je određeni tenisač proveo na čelu ATP liste
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije