Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJE SU PROBLEM

Zvali su je 'nova Janica', a sada mora odustati od svega jer nema novca

Ida Štimac i Leona Popović
Foto: Josip Regović/PIXSELL
1/5
16.10.2020.
u 07:00

- Ida je dobra skijašica i na sve to je lijepo reagirala. Drago mi je da će se posvetiti akademskoj karijeri. Planirali smo proširiti reprezentaciju, a na kraju smo zbog korone morali smanjivati i plaće i reprezentaciju - rekao je Vedran Pavlek

Vozeći se od Zagreba prema austrijskom Soldenu, prizorištu početka nove skijaške sezone, Vedran Pavlek (47) obavio je oko 60 telefonskih razgovora. Direktor Hrvatskog skijaškog saveza i zagrebačke utrke Svjetskog kupa nastoji iskoristiti svaki trenutak u danu, a s nama je razgovarao dok se vozio u gondoli.

– Idealno je kada razgovore obavljam dok se vozim, a ovaj put svi ti razgovori u tih pet i pol do šest sati vožnje bili su vezani ili uz reprezentaciju ili uz Snježnu kraljicu. To je idealno, ti razgovori drže me budnim, pod adrenalinom, a da pritom ne gubim vrijeme. Kada sam pak za kompjutorom, koristim svaku sekundu za pisanje ili sastanke.

Skijanje je televizično

Silom prilika, Pavlek je ove godine održao puno sastanaka preko internetskih aplikacija kao što je Zoom.

– To je ušteda vremena i vrlo sam se dobro prilagodio takvom načinu rada jer se puno nepotrebnih stvari eliminira.

Putovanja mu očito ne nedostaju.

– Volim putovati, ali u ovim okolnostima, kada se stalno morate testirati, uz obvezno nošenje maske, putovanja više nisu kao što su nekad bila.

Kakva je sportska sezona pred nama?

– Po iskustvu drugih sportova kao što su nogomet, košarka, biciklizam, tenis, očekujem održivu sezonu. Ako će se naša natjecanja morati održavati bez gledatelja, ili uz vrlo ograničen broj, skijanje ne bi trebalo biti toliko pogođeno jer smo mi dosta televizičan sport. Krajem listopada znat ćemo hoćemo li na Sljemenu moći imati gledatelje i hoćemo li montirati tribine ili ne. FIS je usredotočen na to da se izgura Svjetski kup, ali i da se u veljači održi Svjetsko prvenstvo.

U kakvom će se režimu odvijati prve utrke Svjetskog kupa u Soldenu?

– Očekujem stroge mjere i sa te strane neće biti toliko zabavno i opušteno kao što je bilo. Svjetski skijaški savez i Austrijanci ne žele ni najmanju pogrešku. Sportaši i članovi timova bit će u hotelu zatvorenom za vanjske goste iz kojeg će odlaziti na ledenjak otvoren samo za natjecanje i ljude koji rade u organizaciji utrke. Postojat će odvojene zone kretanja i natjecatelji se neće smjeti miješati s novinarima i radnicima. Bit će jako strogo, no ako prvih nekoliko utrka prođe dobro, tijekom sezone ipak očekujem da će doći do popuštanja.

Gledano iz ove perspektive, uz naknadnu pamet vezanu uz koronavirus, je li prošla sezona ipak mogla biti završena?

– Lako je biti general poslije bitke, no u to je vrijeme panika u cijelom svijetu bila prevelika i nitko nije htio preuzeti rizik. Dakako, sedam mjeseci kasnije puno smo pametniji i da su postojala ova saznanja, te utrke mogle su biti održane. Kao organizatoru jedne od utrka Svjetskog kupa, posebno mi je žao što su kolege iz Kranjske Gore samo dva dana prije morali otkazati već pripremljenu utrku. Za sve neodržane utrke to je bio financijski gubitak jer nitko nije imao osiguranje protiv COVID-19.

Čini se da nitko od velikih sportskih priredbi to nije imao osim Wimbledona, koji je od 2003. i pojave SARS-a godišnje za tu svrhu plaćao 1,9 milijuna USD. Osiguravajući se od pandemije, Englezi su sveukupno platili 31,7 milijuna USD, ali su zbog otkazivanja turnira dobili 142 milijuna USD.

– To je bio mudar potez Engleza. Roland Garros to nije imao, ali se ugurao nekako u kalendar u jesenskom terminu.

Je li sada moguće osigurati od pandemije utrku poput sljemenske?

– Moguće je, no premija je sada 110 posto pa to nitko od organizatora neće učiniti. Sada je situacija takva kao da deset puta napravite totalku na automobilu i krenete tražiti tko će vam ponuditi kasko osiguranje.

Kakva je sportska situacija u taboru hrvatske reprezentacije?

– Čim su otvorene granice, otišli smo u Austriju i trenirali u lipnju i srpnju. Od kraja kolovoza i u rujnu bili smo u Švicarskoj, u Zermattu. S obzirom na to da su Zubčić i Rodeš preboljeli koronu, trebalo im je nešto vremena da se oporave. Uz njih su tu još i braća Kolega te Matej Vidović, koji premda nije u reprezentaciji, nastavlja skijati s mogućnošću da se u reprezentaciju i vrati. Od te skupine skijaša u idućim sezonama očekujem ozbiljne rezultate odnosno postolja u koja čvrsto vjerujem. To su dečki koji ozbiljno rade, a primjer Zubčića svima je pokazao da treba biti uporan i strpljiv i da se do uspjeha ne dolazi preko noći.

Zubo će očito i nadalje biti lokomotiva reprezentacije.

– Apsolutno. On je sasvim sazrio, sada ima 27 i ušao je u najzrelije skijaške godine. Očekujem da sljedećih 5-6 godina bude lokomotiva. Uostalom, govorimo o trećem veleslalomašu svijeta, o sportašu koji je izborio našu prvu pobjedu nakon sedam godina i prvu u veleslalomu uopće.

Kada bi se natjecanjima mogao vratiti ozlijeđeni Elias Kolega koji je proljetos slomio potkoljenicu desne noge?

– On je potkraj rujna lagano skijao, no s obzirom na to da je osjećao bolove u nozi dok je ona u pancerici, usporili smo. Nećemo forsirati, a kada ga prestane boljeti, pojačavat ćemo treninge sa skijanjem. Sretna je okolnost što je prvi slalom tek 21. prosinca pa ima izgleda da se dotad oporavi.

Ivica će i dalje biti savjetnik

A uz Elija i njegova mlađeg brata Samuela i dalje će biti Ante Kostelić, s 82 godine najstariji trener u Svjetskom kupu, koji fascinira svojom neuništivom energijom.

– Ante je cijeli život u sportu i kada bi se zaustavio i prestao raditi to što radi, možda bi se ugasio za šest mjeseci. Nije mu lako, pogotovo kad mora izići na –14 i vjetar, i to na 3900 metara visine kao na ledenjaku Zermattu, no sve je to njegov život. Naravno, ne može ni to ići unedogled i sve će ovisiti o njegovu zdravlju, snazi i volji, no bilo bi dobro kada bi uz Kolege izdržao do ZOI 2022.

Ivica Kostelić i dalje će u reprezentaciji biti trener-savjetnik.

– Njemu to dobro ide, dečki ga slušaju. Bit će s nama na utrkama Svjetskog kupa. Ne nameće se, a tko ga hoće, taj će ga imati više na raspolaganju.

U ženskom dijelu reprezentacije više neće biti talentirane Ide Štimac (20), no zato stiže Zrinka Ljutić (16), nova velika nada hrvatskog ženskog skijanja.

– Na Zrinku najozbiljnije računamo. Ona dolazi iz obitelji koja je sto posto posvećena skijanju. Imaju četvero djece, svi skijaju i sav obiteljski novac usmjeren je u skijanje. Koliko su Ljutići predani kazuje vam i to da su za vrijeme “lockdowna” ostali u Innerkremsu, potpuno izolirani, i kada su ondje zatvorili žičare, oni su 35 dana slalom trenirali penjući se do starta. Na takvo što svaki je komentar suvišan. Od mene nećete nikad čuti da je netko nova Janica, bombastične izjave ne dajem, no iz tolike posvećenosti može se puno toga iščitati.

Podsjećaju li vas Ljutići na Kosteliće?

– Po predanosti skijanju jako, no uz sličnosti ima i razlika.

Ženska vrsta ostala je samo na jednoj seniorki, Leoni Popović (22), jer na plaćenim troškovima više nije ozljedama usporena Riječanka Ida Štimac (20). I njoj se dogodilo što i Saši Tršinski, a to je već druga skijašica, medijski etiketirana kao nova Janica, koja je zbog financija bila prisiljena odustati.

– Od mene nikad niste mogli čuti da je netko nova Janica. Žao mi je zbog Ide, za nju se sve to dogodilo u krivom trenutku, no s pandemijom koronavirusa došlo je do toga da moramo smanjivati troškove i takvi su potezi bili nužni. Ida je dobra skijašica i na sve to je lijepo reagirala. Drago mi je da će se posvetiti akademskoj karijeri. Planirali smo proširiti reprezentaciju, a na kraju smo zbog korone morali smanjivati i plaće i reprezentaciju. Morali smo omogućiti stabilnost Saveza i smanjiti troškove.

Ključne riječi

Komentara 2

DM
drazen.muhvic
09:15 16.10.2020.

Znači nema se para za talentiranu skijašicu, ali se ima za sljemensko prenemaganje i pranje love?

DE
DeepState
07:53 16.10.2020.

kako bi bilo da nas poštedite ovog ljigavog Pavleka i njegovih ljigavih spikica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije