Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRENIRAO OSIJEK

Zoran Zekić otvorio dušu: Postali smo taoci

Zoran Zekić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
08.04.2019.
u 20:43

– Dogodilo se to da smo napravili nevjerojatne stvari u jako kratkom vremenu. Na kraju smo sami postali taoci našeg dobrog rada jer smo neke stvari napravili neočekivano, koje nisu bile u ni u kakvom planu.

U petak je podnio ostavku, do ponedjeljka se razdužio s klubom, predao ključeve stana u kojem je boravio i već bio na putu za Zagreb, gdje mu živi obitelj. Zoran Zekić nakon 1305 dana više nije trener Osijeka. Presudilo mu je mjesec dana bez radosti pobjede, niz od pet utakmica bez trijumfa koji je ugrozio imperativni plasman kluba u Europu.

– Neće se emocije sleći još neko vrijeme. Nije neočekivano što se završilo na takav način, ali nije lako poslije tri i pol godine. Očekivao sam kako ću završiti sezonu, odigrati polufinale, daj Bože i finale, Kupa, ali jednostavno nije išlo dalje – kazao je Zekić.

U Gradski vrt došao je u jesen 2015. kada nitko drugi nije htio. Kao “dijete kluba” u kojem kao igrač nije dobio pravu priliku osjećao je obvezu pomoći. I u tom razdoblju dok je bio na klupi, napravili su sjajne rezultate.

– Dogodilo se to da smo napravili nevjerojatne stvari u jako kratkom vremenu. Na kraju smo sami postali taoci našeg dobrog rada jer smo neke stvari napravili neočekivano, koje nisu bile u ni u kakvom planu. Nakon toga se ljestvica podigla, a mi nismo pratili ritam i zahtjeve tržišta. Ne tražim za sebe nikakav alibi, ali zahtjevi su porasli, a mi nismo bili spremni na to.

Priznao odgovornost

Kola su ove sezone nezaustavljivo krenula nizbrdo nakon poraza od Hajduka na otvaranju drugog dijela sezone, nastavilo se blijedom utakmicom u Maksimiru poslije koje se predsjednik kluba oglasio otvorenim pismom u kojem je “oprao” beskrvne igrače, uslijedio je potom famozni slučaj Bočkaj i izbacivanje najboljeg igrača iz momčadi nakon što se ovaj pijan automobilom zabio u benzinsku postaju, pa nesretni remi sa Slaven Belupom u kojem je Osijek sat vremena imao igrača više...

– Negdje smo pogriješili, nešto nismo napravili kako treba jer previše se toga negativnoga dogodilo u kratkom vremenu da bi bilo slučajno.

Iako je kazao kako “ne želi biti jedini Pedro”, na koncu je jedini priznao svoju odgovornost.

– Mislim da svaki trener tako treba postupiti. Previše volim ovaj klub i previše mi je toga ovaj klub dao da bih više forsirao takvu situaciju u kojoj vidim da sam postao teret, da više nema povjerenja. Stvorena je atmosfera takva da svaka sljedeća utakmica može biti pogubna i, koliko god pokušavaš biti racionalan, preneseš to na svlačionicu, a igrači su inteligentni i osjete takve stvari.

Zekićev mandat u Gradskom vrtu teško je definirati samo brojkama. U te tri i pol godine, što je rekordni staž nekog trenera u Gradskom vrtu, momčad je vodio u 152 utakmice (69 pobjeda, 40 neodlučenih utakmica i 43 poraza), u klupskim analima ostat će zabilježene dvije velike pobjede protiv slavnog PSV-a u kvalifikacijama za Europsku ligu u sezoni u kojoj je samo malo sreće nedostajalo za povijesni plasman u skupinu nekog euronatjecanja, dvije pobjede protiv Dinama u Maksimiru (a prva je uslijedila poslije čak 16 godina), trijumf na Poljudu poslije deset godina, pobjeda u Rijeci nakon sedam godina, rekordnom broju pobjeda (20) u sezoni...

Odbio luksuzne pobjede

– Pamtit ću svoj mandat po svemu. Promijenio sam više od stotinu igrača u te tri i pol godine i zahvalan sam svakom ponaosob. Naravno da sam ispričavam ako sam nekome od njih napravio nešto loše jer nikakve zle namjere nije bilo s moje strane, razmišljao sam što je najbolje za klub.

San da podigne trofej u Osijeku ostat će neostvaren.

– Nedostaje mi što nismo došli bliže trofeju, ali srušili smo sve rekorde kluba koji traje više od 70 godina.

Klupu Osijeka napustio je uz riječi “Možda sam jednostavno bio predugo ovdje”, no u nekoliko navrata bio je jako blizu odlaska. U kasnu jesen 2016., tek što je počeo novi život financijski osnaženog kluba iz Gradskog vrta, mogao je birati između između tri luksuzne ponude. Negativan odgovor poslao je čelnicima moldavskog Sherifa (kojeg je svojedobno vodio) i turskih Adanaspota i Karabukspora. Onda mu je prošlog ljeta na stol stigla ponuda iz Saudijske Arabije “teška” pola milijuna eura po sezoni. Tada je od selidbe odustao u posljednji trenutak, kada je ugovor već bio sastavljen i samo ga je trebalo popisati uz obrazloženje kako nije dovršio svoj posao u Osijeku. Danas ne žali što je tako postupio.

– Da sam otišao prije tri mjeseca poštedio bi si puno živaca i neprospavanih noći, ali teško je kada nešto voliš prihvatiti da je vrijeme za odlazak jer kad god vidiš puno stvari zbog kojih bi trebao otići, uvijek nađeš puno lijepih detalja za koje bi se trebao boriti – objašnjava danas Zekić.

Bez posla, međutim, neće dugo ostati. Prvi se javio sada već izvjesni prvak Slovenije Maribor. I nije jedini. Zekićev plan da se napokon malo posveti obitelji propao je već u startu.

– I za mene je to bilo iznenađenje. Ja zaista nisam razmišljao da će me netko zvati već za dva dana, planirao sam se odmoriti uz obitelj – objašnjava.

Nakon emotivnog pražnjenja u Gradskom vrtu promjena sredine će mu dobro doći.

– Moram priznati da sam vidljivo ostario u posljednjih godinu dana. 

Ključne riječi

Komentara 2

RE
rene
10:52 09.04.2019.

nema sentimenta, ali prodali su mu nekoliko važnih igrača + glupost Bočkaja, nije to lako preboliti jer klupa i nije baš preširoka ... isto se desilo Rijeci poslije velikog uspjeha... Rijeka se sad polako diže, i Osijek će, ali ništaa ne ide preko noći ...

PA
pajokola1
08:00 09.04.2019.

Svi mi navijači Osijeka smo više očekivali ,jer nakon što je klub stabiliziran financijski krenule su i malo bolje igre i bolji rezultati, i sad kad se očekivao još jedan iskorak više , po uzoru na Rijeku da se Osijekek ukjuči u borbu za trofeje ,ono ćorak. I sasvim opravdan odlazak trenera, nema tu senitementalnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije