Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA NE ODUSTAJE

Zoran Mamić na ročištu u Sarajevu: "Neće ga biti moguće izručiti Hrvatskoj"

Sarajevo: Zoran Mamić u društvu odvjetnika dolazi na Sud BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/5
09.05.2022.
u 17:28

- Tužiteljstvo BiH je u svom podnesku jasno naznačilo da nema uvjeta za izručenje Zorana Mamića. On je državljanin BiH. Bila bi moguća samo primjena ugovora između BiH i RH, ali nema uvjeta u tom ugovoru s obzirom na vrijeme počinjenja, ali i obostrane kažnjivosti.- rekao je odvjetnik Zorana Mamića Zdravko Rajić

Bivši trener i direktor Dinama Zoran Mamić bio je na ročištu na kojemu se odlučivalo o njegovom izručenju u Hrvatsku. Njegov odvjetnik Zdravko Rajić nakon ročišta je medijima rekao da nema uvjeta za izručenje.

09.05.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zoran Mamic odlazi sa rocista o Zahtjevu za izručenjem u Hrvatsku. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL, ilustracija

Hrvatsko pravosuđe Mamićevo izručenje traži po tri osnove. Prvo zbog ponovljenog sudskog postupka po odluci Vrhovnog suda koji je ukinuo dio presude osječkog Županijskog suda i naložio ponovno suđenje, drugo zbog izdržavanja kazne od četiri godine i osam mjeseci zatvora na koliko je pravomoćno osuđen u potvrđenom dijelu prvostupanjske presude, a treće zbog istrage o podmićivanju trojice osječkih sudaca.

Mamić je istog dana podnio ostavku na mjestu trenera i direktora u Dinamu te otišao u Bosnu i Hercegovinu, gdje je izvan dohvata hrvatskog pravosuđa. Sud BiH je već prošle godine utvrdio da nema uvjeta za izručenje mlađeg brata također pravomoćno osuđenog Zdravka Mamića.

09.05.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zoran Mamic stigao je na Sud BiH u drustvu objetnika Zdravka Rajica. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL, ilustracija

- Tužiteljstvo BiH je u svom podnesku jasno naznačilo da nema uvjeta za izručenje Zorana Mamića. On je državljanin BiH. Bila bi moguća samo primjena ugovora između BiH i RH, ali nema uvjeta u tom ugovoru s obzirom na vrijeme počinjenja, ali i obostrane kažnjivosti.- rekao je odvjetnik Zorana Mamića Zdravko Rajić.

- Isto tako, trebamo ukazati na činjenicu da se postavlja pitanje bi li gospodin Mamić imao pravično i fer suđenje s obzirom na već poznate činjenice vođenja postupka protiv sudaca Županijskog suda u Osijeku, na činjenicu da su suspendirani, da se vodi stegovni postupak, a to ukazuje na odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske. Njom je djelomično ukinuta presuda Županijskog i Vrhovnog suda, odnosno gospodina Vrbanovića. Jasno je detektirano da taj postupak nije bio fer, odnosno da nije bilo nepristranog suđenja - dodao je Rajić.

09.05.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zoran Mamic stigao je na Sud BiH u drustvu objetnika Zdravka Rajica. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL, ilustracija

- Nemamo dvojbe da neće biti udovoljeno zahtjevu Republike Hrvatske i očekujemo da će Hrvatska postupiti po zahtjevu Zorana Mamića da ustupi kazneni progon Bosni i Hercegovini, odnosno eventualno izdržavanje kazne u BiH, što je sukladno međunarodnoj pravnoj pomoći i međusobnim ugovorima o izručenju - zaključio je odvjetnik Zdravko Rajić.

 

Komentara 5

DU
Deleted user
18:05 09.05.2022.

Podnesen je zahtjev za izručenje a svi bliski Mamičima misle ne talasaj.Zahtjev je podnesen a mole Boga da se isti ne izruće Hrvatskom pravosuđu.

ZA
Zakarija
19:34 09.05.2022.

Kada će procesuirati lopovluk hayduga diku i ponos cile cosa nostre

TR
tratincica68
18:31 09.05.2022.

Zato mu zapljeni sve u hr.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije