Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA LI JOŠ NADE?

Znate li gdje su danas? Svi su pričali o njima kada su napustili Hrvatsku, a sada lutaju...

Fran Brodić i Ante Ćorić
Foto: Instagram/Marko Prpic/PIXSELL
1/4
09.07.2020.
u 14:49

Po meni, oni još nisu izgubljeni, sve su to još mladi igrači, ali moraju sami vidjeti gdje su pogriješili i te greške ispraviti. Spomenuti igrači dovoljno su kvalitetni da se mogu vratiti na veliku scenu – optimistično je zaključio Krešimir Gojun

Fran Brodić, jedan od nekoć najvećih talenata Dinama, pa i hrvatskog nogometa, dečko koji je igrao za sve mlađe nam nogometne reprezentacije, nakon brojnih promjena kluba sada je slobodan igrač i traži novi klub u kojem bi pokušao oživjeti svoju igračku karijeru. I nije jedini koji je kao klinac otišao iz HNL-a u inozemstvo, a velika većina takvih nije napravila karijere kakve smo svi od njih očekivali.

Murić se vratio u Rijeku

No krenimo od Brodića, napadača kojeg su u Dinamu vidjeli kao buduću plavu devetku, no koji je odlučio sa 17 godina, nakon sedam nastupa i dva pogotka za prvu momčad, sreću potražiti u inozemstvu te je otišao u Club Brugge. Tamo je upisao četiri nastupa za drugu momčad pa krenuo po posudbama u Antwerpen, Roeselare, pa je bio u Cataniji i sad je završio svoj boravak u Reggio Audaceu, u talijanskoj Serie C. Kakva šteta za takav talent. No tek su mu 23 godine i još nije kasno da krene s ozbiljnom karijerom, kao i brojni njegovi kolege. Primjerice, u isto vrijeme iz Dinama je otišao i Robert Murić. Bilo je oko tog odlaska svađe, Mamić je prijetio njegovu menadžeru, sve je završilo na sudu, a onda i mirenjem. No Murić se nije usrećio odlaskom u Ajax, u kojem je bio u mladoj momčadi, pa je bio na posudbi u Pecari, potom otišao u drugu momčad Brage da bi sad u Rijeci pokušao oživjeti svoju igračku karijeru. Upisao je 48 nastupa za momčad s Rujevice.

Još su dvojica playmakera, dvojica ponajvećih talenata otišla iz Dinama uistinu prerano, a riječ je o Alenu Haliloviću i Anti Ćoriću. Halilović je bio čudesan talent i kao takav je za pet milijuna eura otišao u drugu momčad Barcelone. Potom je bio na posudbi u Sporting Gijonu, da bi se onda za novih pet milijuna eura preselio u HSV, ali iz Njemačke je otišao na posudbu u Las Palmas. Slijedio je prelazak u Milan pa posudba u Standard Liege, sada je na posudbi u nizozemskom Heerenveenu. Posudba mu istječe i vraća se u Milan, ali tamo će se teško zadržati, ima ugovor do ljeta 2021. godine.

Ante Ćorić bio je golem potencijal, igrač čudesnog talenta koji je pokazao u 143 utakmice za plave, no inzistirao je na odlasku te je otišao u Romu za šest milijuna eura (tri nastupa), a ovu je godinu proveo na posudbi u drugoj španjolskoj ligi, u Almeriji. Igrač je Rome s ugovorom do 2023. godine, ali ni on zacijelo neće igrati za taj klub u novoj sezoni.

Naveli smo samo nekoliko igrača Dinama koji su mladi otišli i sada lutaju nogometnim bespućima, no nisu oni jedini. Još jedna velika desetka nije potvrdila svoj talent, a riječ je o nekadašnjem igraču Hajduka Andriji Baliću. Već sa 16 i pol godina igrao je za prvu momčad Hajduka, a onda je s 18 otišao u Udinese. Za talijanskog prvoligaša odigrao je 33 utakmice, a onda krenuo po posudbama, od nizozemske Fortune do Perugie, a sad mu istječe posudba u slovačkoj Dunajskoj sredi.

To su samo neki od najvećih talenata koji nisu napravili ni približne karijere kakve smo od njih očekivali. Što je tome razlog, pitamo Krešimira Gojuna, koji je trenirao Brodića u Zagrebu i Dinamu, Halilovića i bojne klince u Dinamu, koji je vodio nogometnu akademiju Hajduka?

Nije dovoljan samo talent

– To je tema o kojoj bi se moglo mnogo razgovarati. No nije lako igračima koji su u svojim klubovima imali vjetar u leđa doći u sredine u kojima tog vjetra nema. Često sam talent nije dovoljan za uspjeh, treba prije svega biti mentalno jak, prilagoditi se na nove uvjete. Ako niste sazreli kao osoba i kao igrač, teško možete uspjeti jer to je profesionalnost. Ako te netko dovede, a još te i plati, neće te dugo čekati da proigraš. A kad igrač ne igra, gubi samopouzdanje, ispada iz ritma. Puno je toga u psihologiji – rekao nam je Gojun, koji se nada da će spomenuti dečki na kraju ipak uspjeti.

– Gledajte, nisu Brodić, Halilović, Ćorić... zaboravili igrati nogomet, očito se nisu snašli u tim novim okolnostima, puno je raznih faktora koji utječu na to da se igrač formira. Po meni, oni još nisu izgubljeni, sve su to još mladi igrači, ali moraju sami vidjeti gdje su pogriješili i te greške ispraviti. Spomenuti igrači dovoljno su kvalitetni da se mogu vratiti na veliku scenu – optimistično je zaključio Krešimir Gojun.

>>> Pogledajte prosvjed BBB-a ispred Maksimira

Ključne riječi

Komentara 4

PA
pappmisi
16:05 09.07.2020.

Zakljucak treba slusati Zdravka Mamica on zna kada , kuda i zasto !!

IV
IvoPenzberg
15:26 09.07.2020.

tako to biva kad su roditelji nestrpljiv i jedva čekaju pare, da oni uživaju pa djecu daju kvazi menaderima . Da je Muric ostao još dvije godine sad bi igrao vani u pravom klubu.

MP
mpetro35
19:16 09.07.2020.

zaključak je da treba otići u klub u kojem ćeš igrati i napredovati , ako zineš na lovu i zelen odeš među velike zvjerke velika je vjerovatnost da ćeš propasti, bez obzira na količinu talenta. modrić je kao klinac igrao u zrinjskom i interu iz zaprešića, halilović je otišao u barcelonu ... tko je bolje odlučio ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije