Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božja peta!

Znamo što je “panenka”, ali Petkovićeva “mađerka” je još ljepši potez!

23.10.2019.
u 23:44

Koristeći element iznenađenja, napadač koji pribjegava tom potezu ne daje braničima i vrataru vremena da interveniraju

Francuzi ga zovu “la Madjer”, po Alžircu Rabahu Madjeru, autoru najslavnijeg takvog poteza. Kao što je “panenka” gol iz jedanaesterca lobom po sredini nazvan po Čehu Panenki, tako je “mađerka” gol petom. Koristeći element iznenađenja, napadač koji pribjegava tom potezu ne daje braničima i vrataru vremena da interveniraju. Ta vještina u većini slučajeva zahtijeva nisko nabacivanje dovoljnom brzinom da bi pucač mogao skrenuti loptu petom prema vratima.

Gol koji je izmamio suze

U jednoj varijanti igrač je okrenut leđima golu, dok u drugoj stoji bočno i prvo pušta loptu da mu prođe pored stajne noge pa je udara petom druge noge. Osobito su spektakularni golovi petom nakon driblinga u kojemu napadač izvodi “piruetu” i oni kod kojih je lopta udarena u zraku.

Na neke od najčuvenijih majstorija petom podsjetio nas je spektakularan pogodak Dinamova napadača Brune Petkovića u dresu hrvatske reprezentacije protiv Mađarske u punom Poljudu. Ante Rebić ubacio je loptu s lijeve strane u srce šesnaesterca gdje se Petković hrvao s čuvarom, a snalažljivi stasiti Metkovčanin prevario je i njega i vratara te donio Hrvatskoj vodstvo 2:0.

Spretni igrači oduvijek pucaju petom, ali prvi takav gol svjetske slave djelo je alžirskog genijalca Rabaha Madjera u finalu Kupa prvaka 1987. Jedan od onih hirovitih velemajstora koji oduševljavaju navijače i reportere, ali užasavaju trenere, Madjer je jedne večeri na bečkom Prateru digao Porto do nebesa. Bayern je pred tribinama punim bavarskih navijača vodio do 77. minute golom vragolastog Ludwiga Kögla, ali je pustinjski ratnik u trenutku nadahnuća vratio stvari na početak.

Brazilac Juary je s desne strane šesnaesterca ubacio u sredinu. Leđima okrenut golu, Alžirac je imao samo jedno dobro rješenje: pustiti loptu da mu dođe do daljnje, desne noge, ispružiti je i odapeti unatrag. Kad se lopta otkotrljala u mrežu, Madjer je kleknuo uzdignutih ruku i lica usmjerenog prema nebu. Dvije minute kasnije, izvukao je iz šešira još jednu čaroliju. Na lijevom je boku prevario braniča i nabacio u trku na drugu stativu gdje je Juary zakucao loptu pod prečku.

Porto je pobijedio s 2:1, a tisak je brujao o “Božjoj peti” kao odgovoru na Maradoninu “Božju ruku” Englezima prethodne godine. Velika razlika: Diegov je pogodak bila prevara, Madjerov majstorstvo.

– Taj će me pogodak pratiti cijeli život, kao i onaj protiv Njemačke 1982. To je potez koji čovjeku sine u trenutku. Ako razmišljaš, nećeš ga odigrati – kaže Madjer, danas komentator na Al Jazeeri.

Deset godina kasnije i Alessandro del Piero zabio je blistav gol petom na dodavanje Alena Bokšića u finalu Lige prvaka u Münchenu, ali nije spriječio Juventusov poraz 1:3 od Borussije iz Dortmunda.

U Ujedinjenom Kraljevstvu najslavniji je gol petom do dana današnjega onaj koji je Denis Law postigao za Manchester City. Škotski fenomen legenda je Manchester Uniteda, ali je potkraj karijere prešao u redove gradskog rivala i zabio mu u predzadnjem kolu 1973./1974. Nakon što je petom sa šest metara svladao Stepneya.

– Bio sam neutješan. Nikad nisam želio zabiti taj gol – rekao je Law u povodu 40. godišnjice te utakmice koju je United izgubio s 1:0 i ispao prvi put u 37 godina.

Leopoldo Luque bio je dijelom umjetnik, dijelom razbijač u vrhu navale Argentine, svjetskog prvaka 1978. U prosincu 1979., igrajući za River Plate protiv Huracána, izbio je pred vratara, bacio ga na tlo driblingom i, našavši se leđima prema golu, zaključio akciju petom.

Cruijffova akrobacija

Golovi petom po zemlji su sjajni, ali u zraku? U prosincu 1973. Johan Cruijff vinuo se pod oblake na loptu nabačenu s ruba kaznenog prostora, dohvatio je desnom petom na visini od 150 cm kraj druge stative i svladao zgranutog Atléticova igrača Miguela Reinu. Barcelona je slavila 2:1 i krenula prema naslovu prvaka.

Zlatan Ibrahimović počastio je navijače morem spektakularnih golova, a mnogi od 700 golova koje je postigao Cristiano Ronaldo također su izazvali oduševljenje i nevjericu, a među najčudesnijima je onaj kojim je Real spasio bod na svom stadionu protiv Valencije u svibnju 2014.

Ključne riječi

Komentara 1

ST
stefj
00:13 24.10.2019.

Uh, stavljanje Petkovića u ovakvo društvo je ipak malo previše... Da bi ušao, Petković treba naučiti opaliti brzu i preciznu loptu, mora imati bolju igru glavom u završnici itd. Daleko je još to, no ima fizičku konstituciju i uz individualni trening mogao bi to postići...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije