Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZALOG ZA BUDUĆNOST

Zlatko Dalić poput Enriquea: Nagodinu na prvenstvo u Katar s "dječjim vrtićima"

UEFA Europsko prvenstvo 2020, Hrvatska - Španjolska
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/8
12.10.2021.
u 08:30

Zahvaljujući beskompromisnosti i odvažnosti da svoj roster nakrca tinejdžerima, Enrique je u ovom trenutku u posjedu najperspektivnije europske reprezentacije. A Hrvatska u prosjeku nije ni godinu starija od nje!

Reprezentacija Španjolske, predvođena izbornikom Luisom Enriqueom, izvrsno se predstavila na završnom turniru Lige nacija osvojivši drugo mjesto, svladavši na tom putu europske prvake Talijane, noseći se do posljednjih minuta ravnopravno sa svjetskim prvacima Francuzima.

Dojam o lepršavoj, moćnoj, potentnoj Španjolskoj pojačan je i sad već prepoznatljivim, gotovo pa avangardnim Enriqueovim odabirom igrača. Naime, španjolski izbornik, inatljivi i zadrti Asturijac iz Gijona, nekada igrač Real Madrida (1991.-1996.) i Barcelone (1996.-2004.) ni za Ligu nacija, kao ni nedavno za Europsko prvenstvo, u reprezentaciju nije pozvao nijednoga igrača Real Madrida. A Real Madrid vodeća je momčad Primere koja u svojim redovima ima nekoliko sasvim solidnih Španjolaca – Carvajala, Ceballosa, Vazqueza, Asensija.

Druga, mnogo upečatljivija posebnost Enriqueova popisa naglašeno je opredjeljenje prema mladim igračima, pa su Španjolci na završnom turniru Lige nacija imali čak šestoricu nogometaša mlađih od 22 godine: Erica Garciju (20), Gavija (17), Ferrana Torresa (22), Pina (18), Gila (20) i Porra (22). Pritom je golobradi Gavi iz Barcelone, mladić rođen 5. kolovoza 2004., postao najmlađi nogometaš koji je ikada zaigrao za A reprezentaciju Španjolske.

Dvojica veterana u prvih 11

Španjolci su tako u finalu Lige nacija u prvih 11 protiv Francuza imali prosjek godina 25,63, a narušavala su im ga najviše dvojica veterana; 33-godišnji Busquets i 32-godišnji Azpilicueta.

Zahvaljujući svojoj beskompromisnosti i odvažnosti da svoj roster nakrca tinejdžerima, Luis Enrique u ovom trenutku je u posjedu najperspektivnije europske reprezentacije. Njegova momčad, unatoč mladosti, već ima prepoznatljive automatizme u igri jer, primjerice, 21-godišnji Ferran Torres već ima 22 nastupa, dvije godine stariji njegov partner u napadu Oyarzabal 21, Dani Olmo s 23 godine 16 nastupa, a Ramosov nasljednik u obrani, 20-godišnji Eric Garcia, 14 nastupa.

A kako u odnosu prema mladima djeluje naš izbornik Zlatko Dalić? Na prvi pogled, konzervativno, bez previše rizika, ali kada stvari stavite na papir, dobivate sasvim drugačiju, intrigantniju sliku.

11.10.2021., stadion Gradski vrt, Osijek - Kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine u Katru, skupina H, 8. kolo, Hrvatska - Slovacka. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Naime, kako smjena generacija koju mnogi zagovaraju nije proces koji se može odraditi preko noći, nego on zahtijeva dulje vremensko razdoblje, Dalić se ponaša upravo u skladu s tim postulatom. Tako naš izbornik, sasvim razumljivo i u svakom smislu opravdano, momčad za Svjetsko prvenstvo u Kataru i dalje gradi na senatorima i junacima iz Rusije: 32-godišnjacima Vidi, Lovrenu i Perišiću, 36-godišnjem Modriću, 30-godišnjem Kramariću, te nešto mlađima Kovačiću i Brozoviću.

Međutim, naš prosjek godina prve jedanaestorice u utakmici s Ciprom bio je 26,45 godina, dakle nismo bili ni godinu stariji od španjolskog dječjeg vrtića. U toj je utakmici Hrvatska imala obranu s prosjekom od 22 godine, i sada s već standardnim 19-godišnjakom u prvih 11, Joškom Gvardiolom, a cijeli prosjek najviše je narušavao naš vitalni 36-godišnjak Luka Modrić.

Raširimo li sliku na kompletnu Dalićevu listu i na rujan, otvorit će nam se novi horizonti i shvatit ćemo kako čak 11-orica nogometaša do dobi od 25 godina, dakle gotovo polovica liste za SP, s pravom pretendiraju za listu putnika u Katar: Ćaleta-Car i Grbić (25), Vlašić i Jakić (24), Sosa, Brekalo, Ivanušec i Majer (23), Stanišić (21), Gvardiol i Sučić (19). Sve su to potencijali za sljedećih deset godina u reprezentaciji.

Radoševićev rekord

Evo, pogledajte na primjer momčad Hrvatske, s dobi igrača u proljeće 2023., koja bi mogla krenuti u ciklus za EP 2024. godine: Livaković (29) – Stanišić (23), Ćaleta-Car (26), Gvardiol (21), Sosa (25) – Brozović (30), Kovačić (29) – Ivanušec (25), Vlašić (26), Brekalo (25) – Kramarić (31). Petorica od ovih 11 u reprezentaciji su debitirala kod Zlatka Dalića.

Inače, naš najmlađi nogometaš koji je zaigrao u kvalifikacijama za SP još uvijek je Josip Radošević (Belgija, 2012.) s 18 godina, pet mjeseci i osam dana, Alen Halilović (Azerbajdžan, 2014.) najmlađi je debitant u kvalifikacijama za EP, a Joško Gvardiol najmlađi hrvatski reprezentativac na velikom natjecanju. Na utakmici s Englezima u lipnju ove godine imao je 19 godina, 4 mjeseca i 21 dan.

Komentara 4

SP
sportiglazba
10:32 12.10.2021.

kakva je svrha da Dalic vodi reprezentaciju u Katar? Treba nam novi Izbornik koji ce znati kako iskoristiti talenat i potencijal igraca koje imamo.

VK
vječni krojf
08:57 12.10.2021.

Treba se kvalificirati,ali nema problema opet će netko drugi napraviti pravu stvar za nas.Tako je oduvijek bilo, Dalić ima više sreće nego pameti.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
09:14 12.10.2021.

Josip Radošević i Josip Šimić, dvojica koja su nakon postignutog gola mogla slobodno okačiti kopačke o klin

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije