Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blažević uoči Grčke

Dalić je uzeo duh svoga ‘tate’ Ćire, a Šuker me nazvao: “Šefe, morate doći!”

miroslav blažević
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/10
09.11.2017.
u 08:17

Dalić je, nakon Kijeva, pokazao i ljubaznost da me nazove i konzultira, pita za mišljenje, dok je Čačić došao u “Charlie” i pokušao me uvjeriti da je bolji trener od mene. Jedino što Daliću sada fali je – Ladić - kaže Ćiro

Još nije izblijedjela popularnost Miroslava Blaževića (82) u Grčkoj, kao jednoga od najvećih trenera koji je vodio PAOK. Ćiro je u solunskom klubu radio šest mjeseci, između rujna 1991. i ožujka 1992. godine kada iz obiteljskih razloga bio prisiljen napustiti Grčku.

– Kako sam se zatekao u Grčkoj? Tako što sam imao jedan hendikep, a taj je da nisam mogao nikoga odbiti. Pa nekad i svome odabiru i pogriješiti iako danas mislim da nijedan posao koji sam radio nije bio pogreška. Grčku pamtim po izrazito naglašenom temperamentu tamošnjih navijača, po velikoj ljubavi koju su mi iskazivali. Kada sam odlazio iz Atene, navijači PAOK-a nahrupili su na aerodrom i nastao je zastoj u zrakoplovnom prometu – prisjeća se Ćiro s nostalgijom.

Otišao spašavajući suprugu

Što još pamtite iz Grčke?

– Dobro sam zapamtio jednu riječ – avrio ili sutra. Kad god sam predsjednika (zvao se Thomas Voulinos, umro je 2012. godine, nap. a.) pitao za pare, odgovor je bio – avrio. Ali ne žalim se, bilo mi je lijepo u Grčkoj – dodaje Ćiro.

POGLEDAJTE GALERIJU Hrvatski reprezentativci s najviše nastupa za vatrene

miroslav blažević
1/19

PAOK je pod Blaževićevim vodstvom prošao 1. kolo Kupa Uefe izbacivši belgijski Mechelen, a ispao je u 2. kolu od austrijskog Tirola. Na domaćem planu dogurao je do finala kupa, no Ćiro nije dočekao tu utakmicu. Supruga Zdenka stradala je u prometnoj nesreći, imala je teške ozljede i Ćiro je morao biti uz nju u najtežim životnim trenucima.

– Odmah sam ostavio sve u Grčkoj i vratio se u Hrvatsku.

Ćiro je kao izbornik dva puta u kvalifikacijama za SP igrao protiv Grka i zapravo je posljednji šef reprezentacije koji je pobijedio Grke, s 1:0 u Solunu u travnju 1997. godine. Međutim, za Ćiru je traumatičan bio remi 1:1 u studenome 1996. kada se Maksimir tresao od skandiranja “Ćiro, pederu!”.

– Kako bih to objasnio? Jednostavno, raja ne voli sportaše koji su blizu vlasti. Kada smo se vratili iz Engleske, nakon osvojenoga petoga mjesta na Euru, na Plesu su me dočekala trojica tjelohranitelja. Pitao sam ih – što ćete vi ovdje? Rekli su mi da ih je poslao Tuđman da me zaštiti. Bio sam šokiran kada sam vidio s koliko gnjeva su me tada dočekali navijači; nikada takvo što nisam doživio. Bilić me odmah zagrlio pred njima i stao u moju obranu – prepričava Ćiro.

POGLEDAJTE GALERIJU Trening reprezentacije uoči Grčke

miroslav blažević
1/20

Upravo je Slaven bio ključna figura solunskoga uzvrata.

– Uoči te utakmice održao sam strastven govor, koji je Bilić evocirao u svojoj knjizi. Tada sam igračima rekao: “Moj je najveći privilegij da sam vaš trener! Ako ne pobijedimo u ovoj utakmici, ona će biti moj oproštaj s vama. Ali, kako god ona završila, vi ćete za mene biti najbolji igrači na svijetu!” To je Slavena osobito raznježilo i nadahnulo, bio je poput lava u Solunu, a kod pogotka on je iznio loptu u slalomu i podvalio je strijelcu Šukeru – pripovijeda Ćiro.

Dalić se javi, traži savjet

Kakvi su Dalićevi izgledi protiv Grka?

– Dat će im pet komada! To sam rekao i grčkoj televiziji, tako da ta izjava obiđe cijelu Grčku. To je strateška izjava da pomognem svome prijatelju Daliću; da ih u startu razj...m, obeshrabrim, jer moja riječ tamo ima posebnu težinu. Ma dobro, ne mora biti pet, bit će tri komada, jer upravo tolika je razlika u kvaliteti između nas i Grka – tvrdi Ćiro.

Je li Dalić dugoročno rješenje za izbornika?

– Ne vidim boljega od njega! Ono što smo demonstrirali u Kijevu u drugom poluvremenu bila je lekcija iz modernog nogometa, kada je uzeo duh svoga “tate” i igračima dao maksimalnu slobodu na travnjaku. Dalić je moj učenik, bio sam ga ostavio za svoga nasljednika u Varteksu, preporučio sam ga bio Rijeci... Dalić je, nakon Kijeva, pokazao i ljubaznost da me nazove i konzultira, pita za mišljenje, dok je Čačić došao u “Charlie” i pokušao me uvjeriti da je bolji trener od mene. Jedino što Daliću sada fali je – Ladić. To mu nisu smjeli uskratiti jer Zlatku treba upravo jedan takav suradnik kao Ladić, “kurva”, mudrac iz sjene – ističe Ćiro.

Idete li na utakmicu protiv Grka?

– Idem, dao mi je Šuker ulaznicu za svečanu ložu, nazvao me i kazao: “Šefe, morate doći!” Koliko god ga kritizirao, Davor nikada nije rekao nijednu riječ protiv mene. A znam pouzdano da su neki novinari klečali pred njim i nagovarali ga: “Daj da mu odgovorimo” – zaključio je Ćiro Blažević.

POGLEDAJTE VIDEO NAJLUĐIH NOGOMETNIH PROMAŠAJA

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije